Υπό παρακολούθηση έχουν θέσει μια αρκούδα και τα δύο μικρά της, μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ”, καθώς τα ζώα έχουν πλησιάσει κοντά στο χωριό Αναρράχη Εορδαίας.

Από τα μέσα Απριλίου 2017, εντοπίστηκε από το Δασονομείο Πτολεμαΐδας, να έχει φωλιάσει κοντά στον οικισμό Αναρράχη, μία θηλυκή αρκούδα με 2 μικρά και ειδοποιήθηκε η οργάνωση, η οποία εντόπισε τη φωλιά.

“Προφανώς η αρκούδα φώλιασε και γέννησε στην περιοχή που είναι μεν δασική έκταση αλλά κοντά σε ανθρώπινες υποδομές, μια εγγύτητα που φαίνεται να παρέχει την αίσθηση παραπάνω ασφάλειας στο ζώο απέναντι στα βρεφοκτόνα αρσενικά”,εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης “Καλλιστώ”, Γιώργος Μερτζάνης.

Σημειώνεται ότι η βρεφοκτονία από μεγάλα αρσενικά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα συμπεριφοράς στις αρσενικές αρκούδες προκειμένου τα θηλυκά να ξαναμπούν σε αναπαραγωγικό οίστρο.

Για την διαχείριση του περιστατικού συνήλθε η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για περιστατικά αλληλεπίδρασης αρκούδας – ανθρώπου υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου Κοζάνης, η οποία και αποφάσισε, αρχικά, την ακύρωση εκδήλωσης του φυσιολατρικού συλλόγου Αναρράχης, που θα γινόταν σε χώρο δίπλα στην φωλιά της αρκούδας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η επόπτευση της περιοχής και τοποθετήθηκε μια αυτόματη κάμερα σε απόσταση ασφαλείας από την φωλιά. Η Συντονιστική Επιτροπή, προχώρησε και σε συγκεκριμένα αιτήματα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λήψη μέτρων, όπως προμήθεια ειδικών κάδων ασφαλείας συλλογής απορριμμάτων, διανομή ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε όλες τις μελισσοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και διερεύνηση της δυνατότητας χορήγησης ποιμενικών σκύλων στους κτηνοτρόφους για την προστασία των κοπαδιών τους.

“Προτείναμε επίσης στους αρμόδιους φορείς να γίνεται νωρίς η αποκομιδή των σκουπιδιών ώστε να μην μένουν στους κάδους το βράδυ, αποτρέποντας την αρκούδα να πλησιάσει“, ανέφερε ο κ. Μερτζάνης.

Όπως εκτιμά, η αρκούδα με τα αρκουδάκια της που σ’ αυτή την ηλικία είναι πλήρως εξαρτώμενα από την μητέρα τους και θηλάζουν, αναμένεται να απομακρυνθεί μόνη της άμεσα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Tο είδαμε στον real.gr