sideri

Εφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 χρόνων, η Μαρία Δεμσερή Σιδέρη. Η Μαρία Σιδέρη υπήρξε μια γυναίκα σύμβολο των αγώνων του λαού μας ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ανυποχώρητη και ασυμβίβαστη, μέχρι το τέλος της ζωής της βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, υπερασπιζόμενη τα δίκια του λαού.  Αλύγιστη παρά τις διώξεις, τις φυλακίσεις  και τα βασανιστήρια που υπέστη. 

 

Η Μαρία Δεμσερή Σιδέρη γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1923 . Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και σαν δραστήριο μέλος έγινε γραμματέας της οργάνωσης στην Κοζάνη.

Συνελήφθη  δυο φορές και  καταδικάστηκε  πέντε φορές σε θάνατο. Εμεινε στη φυλακή 14 χρόνια. Την μετέφεραν για ένα διάστημα στη Θεσσαλονίκη και μετά στου Αβέρωφ.

Έκανε αίτηση χάριτος αρκετές φορές αλλά την απόρριψαν.  Το Νοέμβρη του 1959 αποφυλακίστηκε.

Η Μαρία Σιδέρη παρόλο τα βασανιστήρια στην φυλακή δεν υπόγραψε Δήλωση ποτέ.

Στις εκλογές του 1961 ήταν υποψήφια βουλευτίνα με τον συνδυασμό «Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος» (ΠΑΜΕ) στην Κοζάνη.

Έμεινε στην Αθήνα όπου γνωρίστηκε με τον σύντροφό της,  ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές της Αίγινας, τον λογοτέχνη κομμουνιστή, αγωνιστή  Γιώργο Σιδέρη, με τον οποίο απέκτησε 2 παιδιά τον Λάμπη και τον Νίκο.

Εγκαταστάθηκαν στη Καισαριανή όπου είχε ενεργό δράση στο παράρτημα της Π.Ε.Α.Ε.Α – Δ.Σ.Ε., παρακολούθησε τέλος το ντοκιμαντέρ για την Μακρόνησο.

Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1984.

Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά με περηφάνια και σεβασμό
τη συντρόφισσα Μαρία Δεμσερή – Σιδέρη

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με περηφάνια και σεβασμό τη συντρόφισσα Μαρία Δεμσερή – Σιδέρη που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, έχοντας κλείσει έναν μεγάλο και γεμάτο κύκλο ζωής, αδιάλειπτης δράσης και ανυποχώρητων αγώνων.

Η Μαρία Δεμσερή – Σιδέρη γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1923. Το 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και είχε ενεργή συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητές της ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Αργότερα οργανώθηκε και στο ΚΚΕ. Συνελήφθη δύο φορές για τη δράση της, την πρώτη στις 5 Δεκεμβρίου 1946, τη δεύτερη στις 7 Ιουλίου 1947, οπότε και καταδικάστηκε πέντε φορές σε θάνατο. Έμεινε στη φυλακή 14 χρόνια, περιμένοντας κάθε μέρα την εκτέλεσή της. Στις 23 Νοεμβρίου 1959 αποφυλακίστηκε με τα μέτρα ειρήνευσης. Το 1981 εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Ερμής» το πρώτο της βιβλίο «Δεκατέσσερα Χρόνια», έργο βιογραφικό που παρουσιάζει τη ζωή της από τη σύλληψη μέχρι και την απελευθέρωσή της, με εικονογράφηση από έργα δικά της τα οποία φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύχρονης φυλάκισής της. Το 1992 παρουσίασε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Χρόνια Οδύνης». Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1984.

Η συντρόφισσα Μαρία, μία από τις χιλιάδες των αλύγιστων της ταξικής πάλης, ήταν από τις τελευταίες επιζήσασες των φυλακών Αβέρωφ, υπεύθυνη της γυναικείας χορωδίας των κρατούμενων γυναικών. Υπήρξε σύζυγος του κομμουνιστή ποιητή Γιώργου Σιδέρη, με τον οποίο γνωρίστηκε ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές της Αίγινας.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της».

ΤΟ Καλλιτεχνών της  ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
αποχαιρετά με θλίψη τη συντρόφισσα Μαρία Σιδέρη

Η ΤΟ καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο της Μαρίας Σιδέρη και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια τής και τους οικείους της.

Η Μαρία Σιδέρη  γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1923. Το 1943 εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και μετέπειτα οργανώνεται στο ΚΚΕ. Για τη δράση της ενάντια στη ναζιστική κατοχή και απέναντι σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης, φυλακίστηκε για 14 χρόνια, όπου κράτησε  στάση υποδειγματική και αλύγιστη. Καταδικάστηκε 5 φορές σε θάνατο, ενώ πέρασε φριχτά βασανιστήρια.

Ως μια από τις τελευταίες επιζήσασες των γυναικείων φυλακών Αβέρωφ, αποτελεί ηρωικό παράδειγμα στάσης και ήθους για ολόκληρες γενιές κομμουνιστριών και κομμουνιστών, μελών της ΚΝΕ. Οι αναμνήσεις της έχουν αποτυπωθεί στο γεμάτο ζωντάνια συγγραφικό της έργο. Όλοι θυμόμαστε τη συγκλονιστική και συγκινητική μαρτυρία της στο ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Η συντρόφισσα Μαρία έμεινε δραστήρια και αλύγιστη μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της.

.imerodromos.gr