Νεάπολη Βοΐου: Την Τρίτη 8/2, στις 12:00 το μεσημέρι, μηχανοκίνητη πορεία αγροτικών μηχανημάτων με αφετηρία το γήπεδο

7 Φεβρουαρίου 2022
17:32
Κανένα σχόλιο

Την Κυριακή 6/2, μετά από πρόσκληση του Αγροτικού Συλλόγου Βοΐου, έγινε σύσκεψη βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής. Τονίστηκε ότι διαχρονικά, ό,τι κερδήθηκε – κερδήθηκε με οργανωμένο και μαζικό αγώνα.

Τα προβλήματα γιγαντώνονται και είναι άμεση ανάγκη να συντονιστούμε με όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες της χώρας μας, που είναι ήδη στους δρόμους, μετά και από το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Ήρθε η ώρα να δώσουμε και εμείς την δικιά μας αγωνιστική απάντηση.

Αποφασίστηκε, την Τρίτη 8/2 στις 12:00 το μεσημέρι, να γίνει μηχανοκίνητη πορεία αγροτικών μηχανημάτων με αφετηρία το γήπεδο της Νεάπολης και να καταλήξει έξω από το χώρο της πρώην αγροτικής τράπεζας. Εκεί, σε ανοιχτή σύσκεψη, θα αποφασίσουμε τις παραπέρα δράσεις μας σε συντονισμό και με τους υπόλοιπους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής.

Τα άμεσα ζητήματα που απασχολούν και βγάζουν τους αγρότες στο δρόμο είναι:

Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Το πανάκριβο πετρέλαιο, οι απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της «πράσινης» ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ.). Οι αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, σε λογαριασμούς άρδευσης, που σφίγγουν τη θηλιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους και τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται.

Από τα ιδιαίτερα ζητήματα, που αναδεικνύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, είναι αυτό των καταστροφών στην παραγωγή και των αποζημιώσεων.

Ταυτόχρονα, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ διαθέτει και μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που λαμβάνουν οι πληγέντες να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μετά από μεγάλη καθυστέρηση μερικά ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα! Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και αλλού και οι αποζημιώσεις – ψίχουλα για τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας είναι μόνο μερικές περιπτώσεις που δείχνουν ότι οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι παραμένουν απροστάτευτοι.

Παράλληλα, τον επόμενο χρόνο αναμένεται να μπει σε εφαρμογή η νέα ΚΑΠ, εντείνοντας την καταλήστευση του μόχθου των αγροτών από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Το πλαίσιο των αιτημάτων μας είναι:

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.