Ενεργοβόρο πηγή που στηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα χαρακτήρισε τη Δυτική Μακεδονία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στα Κοίλα Κοζάνης.

«Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Κοζάνη, εκκινώντας μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια για την εκπόνηση των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών Σχεδίων, από τη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Την περιφέρεια που αποτελεί την ενεργοβόρο πηγή που στηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα».

Ο ίδιος μάλιστα ξεκίνησε την ομιλία του με ένα «ακόμη καλό νέο» που όπως είπε έρχεται να προστεθεί στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων για την ελληνική οικονομία.

Πριν λίγες μόλις ώρες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ.

Και σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018», η χαρακτηριστική δήλωσή του.

Μάλιστα ο ίδιος έκανε λόγο στην ομιλία του για «καταστροφολόγους και κινδυνολόγους», τους οποίους «αφήνουμε πίσω και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκαλιά για την ελληνική οικονομία.

Και εμείς καλούμαστε σήμερα όχι μόνο να βγάλουμε το φίδι από τη τρύπα αλλά και να σχεδιάσουμε, να εκπονήσουμε αυτό δε σχεδιάστηκε ποτέ στα χρόνια των παχιών αγελάδων.

Δηλαδή το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο πάνω στο οποίο θα χτιστεί και θα στηριχθεί η επόμενη μέρα της ελληνικής παραγωγής και οικονομίας.

 Προκριμένου να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου και του κάθε κλάδου.

Προκειμένου να παράξουμε περισσότερο πλούτου και να τον διανείμουμε με δικαιοσύνη εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε.

Αφού παρουσίασε το αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο θα κινηθεί το κυβερνητικό σχήμα, μίλησε για τα «λάθη» και αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος: «Τα προηγούμενα χρόνια, – ή, ακόμα καλύτερα, τις προηγούμενες δεκαετίες, το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας χαρακτηρίστηκε από παθογένειες που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας:

Είναι η αποσπασματικότητα και η αναποτελεσματικότητα.

Η απουσία σχεδιασμού.

Η αδιαφορία και η ανεπάρκεια.

Ακόμα χειρότερα, είναι η αδιαφάνεια, η διαπλοκή και οι πελατειακές σχέσεις». Η χώρα λοιπόν όπως είπε «βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι».

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα στάθηκε κυρίαρχα στη μείωση των  κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων που προωθεί λέγοντας εκτός άλλων: «το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιφέρειας.

Να δώσουμε επιχειρηματική προοπτική και διέξοδο. Και να στηρίξουμε το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό.

Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασιστικό ρόλο θα παίξει και η ενίσχυση του κοινωνικού και συνεταιριστικού τομέα της οικονομίας».

Επιστρέφοντας στα του Περιφερειακού Συνεδρίου της Δυτικής Μακεδονίας, το πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε πως «πρόθεσή μας είναι όχι απλώς να μιλήσουμε.

Είναι κυρίως να ακούσουμε.

Θέλουμε εσάς τους παραγωγικούς και κοινωνικοί φορείς στην κάθε περιφέρεια, όχι κομπάρσους σε στημένες παραστάσεις αλλά συμπρωταγωνιστές σε ένα έργο πρωτότυπο, που μαζί θα συνθέσουμε, μαζί θα δημιουργήσουμε.  

Εσείς άλλωστε γνωρίζετε καλύτερα όχι μόνο τις ανάγκες, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου σας.

Μαζί, λοιπόν, θα αξιολογήσουμε την πραγματική κατάσταση, θα εξειδικεύσουμε τους στόχους σε περιφερειακός επίπεδο και θα καθορίσουμε τα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση».