kozan.gr: Όλες οι αναφορές του Πρωθυπουργού αποκλειστικά για τη Δυτική Μακεδονία (Αναλυτικό ρεπορτάζ-Βίντεο)

12 Ιουλίου 2017
21:50

Άριστος γνώστης της κάθε «γωνιάς» της Δυτικής Μακεδονίας, του κάθε τοπικού προϊόντος της και των «αναγκών» και απαιτήσεων των κατοίκων της, εμφανίστηκε από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος μίλησε για την ενέργεια, τον πρωτογενή τομέα, τα τοπικά προϊόντα, τον τουρισμό ακόμη-ακόμη και το ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Πρωθυπουργού για τη Δυτική Μακεδονία και τους κατοίκους της: «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μια περιφέρεια της χώρας με έντονα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Επί δεκαετίες κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική ζωή της Δυτικής Μακεδονίας έχει η εκμετάλλευση του λιγνίτη και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχουν πόλεις, όπως η Πτολεμαΐδα, όπου σχεδόν κάθε οικογένεια έχει κάποιον που εργάζεται ή εργαζόταν σε εργοστάσιο ή ορυχείο της ΔΕΗ.

Σημαντικό μερίδιο του εισοδήματος της περιφέρειας συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την εκμετάλλευση του λιγνίτη, αν και η ανάπτυξη του κλάδου έγινε άναρχα, χωρίς σχέδιο.

Ακόμα και τομείς που θα μπορούσαν να λειτουργούν επικουρικά στις  παραγωγικές ανάγκες της ΔΕΗ, όπως το μέταλλο και οι μηχανολογικές κατασκευές, αναπτύχθηκαν αποσπασματικά, χωρίς να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα αξιοποίησης ενός έμπειρου τοπικού εργατικού δυναμικού.

Ταυτόχρονα, η εξόρυξη και η καύση του λιγνίτη έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής», ανέφερε.

Μάλιστα ειδικά στα της ΔΕΗ και της δραστηριοποίησής της στην περιοχή και δη του λιγνίτη ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής: «(…) Ήδη η ΔΕΗ κατασκευάζει μια νέα, μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Πτολεμαΐδα.

Ο λιγνίτης θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της περιοχής, αλλά σταδιακά αυτός θα περιορίζεται.

Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει σχεδιασμός τόσο για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας, όσο και συνολικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής», είπε.

Μάλιστα, όπως παρουσίασε ο κ. Τσίπρας πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί η χρήση της και σε παραγωγικές δραστηριότητες.

«Για τον λόγο αυτό αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης του δικτύου τηλεθέρμανσης.

Πολύτιμη βοήθεια, στο σημείο αυτό, μπορεί να προκύψει από τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Περιφέρεια. Η σύμβαση που αναδιαπραγματευτήκαμε με την κατασκευάστρια εταιρεία προβλέπει πρόσβαση των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας στο δίκτυο του φυσικού αερίου, που σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη την Περιφέρεια».

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανταπαντώντας στο αίτημα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για επαναπόδοση των εδαφών, είπε: «Υπάρχουν δύο ακόμα δράσεις που συνδέονται με την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή.

Αναφέρομαι στην επαναπόδοση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ζήτημα το οποίο πρόκειται να ρυθμιστεί νομοθετικά.

Αναφέρομαι επίσης στο πρόγραμμα αποκατάστασης εδαφών, σχέδιο πολύ σημαντικό για την στήριξη και την διεύρυνση του πρωτογενούς τομέα», είπε.

 

Πρωτογενής Τομέας

Οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία, είναι σημαντικές στη Δυτική Μακεδονία και σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί.

Ο κρόκος, τα αρωματικά φυτά, όσπρια, φρούτα, ελαιόλαδο, η γούνα κ.ά. έχουν σύμφωνα με τον ίδιο δοκιμαστεί και υπάρχουν επιτυχημένες παραγωγικές δραστηριότητες, με συνεργατική ή συμβολαιακή λογική, που είναι ήδη πιστοποιημένες.

Ως προς το αρδευτικό της περιοχής μας ο Πρωθυπουργός παρουσίασε πως το αρδευτικό ζήτημα στην Περιφέρεια χρειάζεται άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο βελτίωσης και αποτελεσματικής λειτουργίας. Τα αρμόδια Υπουργεία ασχολούνται ήδη με το θέμα.

 

Υποδομές

Μια  βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσίπρα, είναι να  καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της περιοχής σε υποδομές.

Είτε αυτές αφορούν τους οδικούς άξονες, είτε την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου, είτε ειδικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως η ολοκληρωμένη αξιοποίηση της ΒΙΠΕ. 

Ενδεικτικά, όπως είπε ο κ. Τσίπρας «θα πρέπει να αναφερθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του βόρειου άξονα Ε65.

Η ενίσχυση των αερολιμενικών υποδομών της Καστοριάς.

Αλλά και η Σιδηροδρομική Εγνατία, ένα έργο πνοής με στρατηγική σημασία για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο ενός τέτοιου σχεδιασμού, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου, ενός ‘’λιμανιού ξηράς’’, που αξιοποιώντας την γεωγραφική θέση της περιφέρειας θα εξυπηρετεί τις εμπορικές συναλλαγές με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Πέρα όμως από τις μεγάλες υποδομές κρίσιμα είναι και μία σειρά από μικρά και μεσαία έργα υποδομών σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο, συμπληρωματικά σε άλλα υπάρχοντα, που ξεκλειδώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής και δίνουν ώθηση στην τοπική οικονομία.

 Έργα, για παράδειγμα, που στοχεύουν στην αξιοποίηση του πολιτιστικού και τουριστικού κεφαλαίου των τοπικών κοινωνιών, όπως και του κτιριακού αποθέματος των Δήμων.

Γι’ αυτόν τον σκοπό τρέχουν ήδη συγκεκριμένα προγράμματα από το Υπουργείο Οικονομίας.

Επικουρικά προς αυτή την κατεύθυνση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Κοζάνης, αποδίδουμε το στρατόπεδο Μακεδονομάχων Κοζάνης , συνολικής έκτασης 400.000 στρεμμάτων, στον Δήμο της πόλης, για να αξιοποιηθεί σύμφωνα με το Master Plan που έχει καταθέσει ο Δήμος και στο οποίο προβλέπονται και ανταποδοτικές χρήσεις για το Υπουργείο Άμυνας.

Η παραχώρηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για απόδοση των ανενεργών στρατοπέδων τα τοπικές κοινωνίες.

Στην ίδια λογική, παραχωρήθηκε σε δημόσια χρήση ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης και η περιοχή των γραμμών.

Η χωροθέτηση του νέου σιδηροδρομικού σταθμού και του εμπορευματικού κέντρου θα γίνει σε περιοχή έξω από τον αστικό ιστό», οι προτάσεις του Πρωθυπουργού.

Επιστρέφοντας στα του Συνεδρίου και ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση που έγινε τις δύο αυτές μέρες» και πρέπει όπως είπε να αποτελέσει την βάση για την επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνεισέφεραν με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους.

Και να κλείσω επαναλαμβάνοντας την δέσμευση ολόκληρης της κυβέρνησης ότι το βάρος αυτού του εγχειρήματος θα περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την διαβούλευση και τον σχεδιασμό στην υλοποίηση», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του. 

19 σχόλια

    • Ο λόγος του συμβόλαιο! Ούτε μια εξαγγελία άμεσης υλοποίησης για ανακούφιση των δυτικομακεδόνων! Υποσχέσεις για του χρόνου και υπογραφές για ένα ταμείο ανάπτυξης που δεν ξέρουμε αν και πότε θα φτάσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία….Τώρα γιατί χαίρονται κάποιοι, απορίας άξιον!

  • Ο μεγάλος πρωθυπουργός μας τα έταξε ΟΛΑ !!!
    Αλήθεια θυμάστε τι έλεγε για χρέος, την Μέρκελ, τις αγορές, τα μνημόνια …..;;;;;;;
    Ποιος τον πιστεύει πλέον ;;;;

  • Κοινώς αναπτυξιακό πρόγραμμα χωρίς πρόγραμμα.
    Καντε μία ηλεκτρονική δημοσκόπηση πόσοι πολίτες της Κοζάνης και της Πτολεμαιδας τον πίστεψαν καθώς για την υπόλοιπη Δυτική Νακεδονία δεν είπε τίποτα.

  • Οι εξαγγελίες του κ . Τσίπρα ειναι τόσο κοντά στην πραγματικότητα , όσο και τα στρέμματα του Στρατοπέδου , 400 στρεμματα ειναι το στρατόπεδο , και όχι 400.000 στρέμματα που ειπε , όλα όσα ειπε ειναι 1000 φορές παραπάνω απο την πραγματικότητα ..

  • Ο κ πρωθυπουργός έκανε καμία αναφορά στον άξονα Πτολεμαΐδας Φλώρινας ή στην παράκαμψη της Κλεισούρας ή οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν για τέτοια έργα; Ο ΑΗΣ Καρδίας δεν θα μπορούσε με μονάδες αποθείωσης και κατακράτησης των ενώσεων του αζώτου να συνεχίσει τη λειτουργία του; Η αποβιομηχάνιση είναι το μόνο μέσο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας; Οι άρχοντες της τοπικής κοινωνίας δεν θα πρέπει να αναδείξουν στον κ πρωθυπουργό μας, την αναγκαιότητα της εξόδου της Φλώρινας από την απομόνωση και την αναγκαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή;

    • όταν λες έξοδο της Φλώρινας από την απομόνωση τι εννοείς;να βάλει τρένο μόνο για την Φλώρινα ή να την αλλάξει τοποθεσία στον χάρτη;

      • Να αλλάξει τη θέση της Φλώρινας όντως είναι λίγο δύσκολο! Εννοώ φίλε μου, την ολοκλήρωση του άξονα Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα. Από όσο γνωρίζω το έργο δεν είναι ενταγμένο σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα. Η Καστοριά με τον κάθετο στην Εγνατία άξονα, βγήκε από την απομόνωση. Νομίζω πως και η Φλώρινα δικαιούται να βγει από την απομόνωση, οικονομική και κοινωνική.

  • ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ 40 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ,ΔΕΥΤΕΡΟΝ Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ ΒΡΕ ΑΘΕΟΦΟΒΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΛΕΙ 10 ΔΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;ΜΑΛΛΟΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ 2014.ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.

    • Αυτό οτι σου λέει θα κλείσει τις μονάδες και θα πάει ο λιγνίτης στο 20 % και εσυ μιλάς για πώληση μονάδων ; Μας ξεπερνά όλους .. Τις κλειστές μονάδες θα πουλήσει ;;;;;;

  • Καρυπιδη καταφερες τη μεγαλυτερη μερα στη δ. Μακεδονια απτην απελευθερωση και μετα…… ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ

  • ΟΛΟ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ….
    ΠΑΨΕ ΒΡΕ ΠΑΡΑΜΥΘΑ …..
    ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ???
    ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ !!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.