Ομιλία βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας: «Aσφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις “

12 Ιουλίου 2018
14:10

Ομιλία βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας: «Aσφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις”

Εκτενή αναφορά σε ζητήματα απασχόλησης και αδήλωτης εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στη δυσλειτουργία του ΕΦΚΑ στη Δυτική Μακεδονία, έκανε ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.

Αρχικά επεσήμανε τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου αυτοτροφοδότησης της αδήλωτης εργασίας, εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

Ειδικότερη αναφορά έκανε για την αδήλωτη εργασία στον πρωτογενή τομέα και τους εργάτες γης. Σύμφωνα με το βουλευτή, τα κύρια αίτια του φαινομένου είναι η απουσία του ελεγκτικού μηχανισμού και η επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τα εισοδηματικά κριτήρια για την απόδοσή του. Οι διατάξεις αυτές κάνουν μη ελκυστική τη νόμιμη απασχόληση των εργατών γης καθώς οι υποψήφιοι εργαζόμενοι δε θέλουν να εμφανίσουν εισοδήματα από την εργασία που θα τους αποκλείσουν από το επίδομα. Αποτέλεσμα, οι εργάτες γης να μη δέχονται να ασφαλίζονται κατά την απασχόλησή τους σε διάφορες καλλιεργητικές εργασίες. Επιπρόσθετα, οι γεωργοί που αναγκάζονται να καταβάλουν χρήματα για την αμοιβή της αδήλωτης εργασίας των εργατών γης που αναγκαστικά απασχολούν δεν εμφανίζουν ως δαπάνη στα βιβλία τους το σχετικό πόσο και αυτό δεν εκπίπτει από τα έσοδα της γεωργικής εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα να φορολογείται επιπλέον το εισόδημα της εκμετάλλευσης. Έτσι έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και επιτείνεται ο φαύλος κύκλος της παραοικονομίας και της αδήλωτης εργασίας, πλήττοντας καίρια την υγιή επιχειρηματικότητα και τα έσοδα του κράτους. Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται με την αναζήτηση εσόδων του κράτους με περαιτέρω φορολογικά μέτρα, εγκλωβίζοντας ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και επιχειρηματίες στη δίνη αυτή.

Παράλληλα ο βουλευτής κατέθεσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας. Συγκεκριμένα πρότεινε την υπαγωγή του γεωργικού επαγγέλματος στα παραγωγικά επαγγέλματα και όχι στα επιτηδεύματα, με ταυτόχρονη εφαρμογή των διεθνών αρχών και κανόνων γεωργικής λογιστικής στη φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος. Σε αυτή τη λογική πρότεινε τη μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών συντελεστών και την καθιέρωση τεκμαρτών κριτηρίων διαβίωσης για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, με παράλληλη εμφάνιση νόμιμων παραστατικών αμοιβής εργασίας σε ένα συγκεκριμένο όριο, ώστε να μη χάνεται το επίδομα. Όπως δηλαδή συμβαίνει στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που κάνουν έως εκατόν είκοσι ημερομίσθια εκτός ΟΓΑ ή με τους ανέργους που δύνανται να κάνουν εβδομήντα ημερομίσθια, χωρίς να χάνουν την ιδιότητα του ανέργου.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη μεγάλη αδικία που υφίστανται οι αγρότες-πολίτες στη Δυτική Μακεδονία, καθώς με ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας δε λειτουργεί πλέον γραφείο ΕΦΚΑ αγροτών. Η μοναδική δομή που υπήρχε καταργήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου. Συνέπεια της πράξης αυτής είναι το 38% των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα να καταφεύγουν στις υπηρεσίες των Αθηνών, οι οποίες και λόγω έλλειψης προσωπικού, επίσης, υπολειτουργούν. Επισημαίνοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας της δομής αυτής στη Δυτική Μακεδονία ο βουλευτής ζήτησε από την παριστάμενη Υπουργό να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να προβεί σε αυτή την ενέργεια ή όχι. Της υπενθύμισε επίσης ότι σχετική ερώτηση του ίδιου παραμένει εδώ και επτά μήνες αδικαιολόγητα αναπάντητη.

Τέλος υπερασπίστηκε τη νομοθετική πρωτοβουλία της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας να εισάγει με τη μορφή τροπολογίας την αποτροπή της επερχόμενης περαιτέρω μείωσης των συντάξεων.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 σχόλια

  • Εσυ παντως μηνας μπαινει ,μηνας βγαινει το κομποδεμα στο τσεπι… παντως σ ευχαριστουμε που μας λυπασαι. Νασαι καλα.

  • Τη βρήκες την άκρη παντως.
    Οι έχοντες βρίσκουν άκρη και βγάζουν χρημα. (Οπώς τώρα ο κασαπιδης με την άδεια μελισσοκομιας),την έβγαλε και τώρα εμπορεύεται τα πάντα σε σχέση με τη μελισσα. Το χρήμα ρέει κανονικα.
    Αλίμονο σε μας τους νέους παραγωγούς και πως θα ταισουμε τις οικογένειές μας με αυτές τις συνθηκες.
    Κασαπιδη γίνε ανεξάρτητος βουλευτής να σε εκτιμήσει ο κοσμος.
    Η παράταξη που διάλεξες μας έκλεψε και θα μας ξανακλεψει επειδή είμαστε οι περισσότεροι προβατα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.