Επανειλημμένα, έχουμε δηλώσει ότι ο χώρος των Δημόσιων Δομών Υγείας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών επιδιώξεων. Παράλληλα, έχουμε προτρέψει αρμόδιους και αναρμόδιους, να επιδείξουν τον πρέποντα σεβασμό, τόσο προς τους ασθενείς και τους οικείους τους, όσο και προς το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό), το οποίο υπερβάλλοντας εαυτόν διατηρεί τις νοσηλευτικές μονάδες λειτουργικές.
Προφανώς, δεν θα αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις των τοπικών Αρχών της Δυτικής Μακεδονίας για την επίλυση των προβλημάτων, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να σχολιάσουμε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων τους, μιας και η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας παραμένει κρίσιμη.
Ο αριθμός των προσληφθέντων Επικουρικών γιατρών, αποδεικνύεται πολύ περιορισμένος για να προσδώσει λειτουργική αυτονομία (τακτική και εφημεριακή) στις διάφορες νοσοκομειακές κλινικές και τμήματα, ενώ η διαδικασία πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, εξελίσσεται με βήμα «σημειωτόν», παραμένοντας στο επίπεδο των υποσχέσεων.
Το μέτρο της χρηματικής επιχορήγησης των επικουρικών γιατρών από την Περιφερειακή Αρχή, αποδεικνύεται ανεπαρκές, αφού οι λίστες υποψηφίων, που αφορούν την Δυτική Μακεδονία, παραμένουν το ίδιο πτωχές, όπως και πριν την εξαγγελία του. Ο λόγος; Πολύ απλός: με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, στον επικουρικό γιατρό δεν προσφέρεται απολύτως καμιά προοπτική επιστημονικής και επαγγελματικής αποκατάστασης, με αποτέλεσμα οι νέοι γιατροί να προτιμούν την μετανάστευση.
Η διεκπεραίωση της τακτικής λειτουργίας μιας κλινικής, απαιτεί την παρουσία του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όταν, λοιπόν, επιβάλλεται σε έναν ή δύο γιατρούς να καλύψουν τις ανάγκες 30 ή 40 νοσηλευτικών κλινών, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το έργο τους καθίσταται επισφαλές (ελλιπές), με επιπτώσεις τόσο στην έκβαση της υγείας των ασθενών, όσο και εκείνης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο επιπλέον μπορεί να επιβαρυνθεί με τις νομικές και συνειδησιακές επιπτώσεις αυτής της επισφαλούς λειτουργίας.
Τέλος, και εν όψει της πρόσφατης καταγγελίας πολίτη για την μη λειτουργία της νέας καρδιολογικής πτέρυγας, αισθανόμαστε την ανάγκη να δώσουμε κάποιες διευκρινήσεις.
Η μεταφορά της καρδιολογικής στην νέα πτέρυγα αποτέλεσε και αποτελεί όραμα του κου Λαμπρόπουλου, με τις πρωτοβουλίες του οποίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του χώρου, οι οποίες έφθασαν ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση τους, πριν μερικά χρόνια, σημείο κατά το οποίο μεσολάβησε η μετακίνηση του από το «Μαμάτσειο» στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο, καθώς και η έναρξη της δημοσιονομικής λιτότητας. Με την επάνοδο του στην Διεύθυνση της καρδιολογικής κλινικής του «Μαμάτσειου», δραστηριοποιήθηκε στην εξεύρεση των υπολειπόμενων πόρων για την ολοκλήρωση των εργασιών καθώς και στην εξεύρεση του απαραίτητου ξενοδοχειακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Μεταξύ άλλων, βρήκε ευήκοα ώτα στην Περιφερειακή Αρχή, η οποία διέθεσε το απαραίτητο για την ολοκλήρωση των εργασιών ποσό, καθώς και στην Δημοτική Αρχή Κοζάνης η οποία στα πλαίσια των δυνατοτήτων της συμμετείχε στην υλοποίηση του σχεδίου. Σημαντικότατο ρόλο στην ολοκλήρωση του οράματος του κου Λαμπρόπουλου έπαιξαν συμπολίτες μας ΔΩΡΗΤΕΣ, η συμμετοχή των οποίων διασφάλισε τον απαραίτητο για την λειτουργία της νέας πτέρυγας εξοπλισμό. Στην παρούσα φάση, μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» και λίαν συντόμως θα γίνει η μεταφορά της καρδιολογικής κλινικής στην νέα πτέρυγα.
Ο Η
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΙΑΝΑ