kozan.gr: Αυτή τη μορφή θα αποκτήσει η τοιχογραφία σε κτήριο της οδού Ειρήνης, πάνω από την παλιά Εμπορική τράπεζα, “που βλέπει”, στον κεντρικό πεζόδρομο της Κοζάνης

13 Δεκεμβρίου 2018
07:42

 

16 προτάσεις από 11 φοιτητές και απόφοιτους/ες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν για την τοιχογραφία σε κτήριο της οδού Ειρήνης στον κεντρικό πεζόδρομο της Κοζάνης, πάνω από την παλιά Εμπορική τράπεζα. Τα έργα που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της υλοποίησης της Προγραμματικής Συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Δήμου Κοζάνης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το Τοπικό Σχέδιο Δημιουργίας Εικαστικών Παρεμβάσεων. Τα κριτήρια που επισημάνθηκαν περισσότερο αφορούσαν την τοποσημότητα και την αλληλεπίδραση της τοιχογραφίας με το γύρω περιβάλλον, έτσι ώστε να ολοκληρώνει την πολεοδομική, αρχιτεκτονική και αισθητηριακή χρήση του παρακειμένου πεζόδρομου. Ταυτόχρονα κριτήριο απετέλεσε η συμβολική διάσταση σε σχέση με το σύγχρονο. Η πρόταση του Μανώλη Κτενιαδάκη “Παράθυρο στην Τέχνη και τη Γνώση”, που κατέλαβε την πρώτη θέση, εκτιμήθηκε η συμβολική λειτουργία του έργου, η αφηγηματική του διάθεση που υπέβαλε και πρότεινε την ανθρώπινη κατάσταση σαν συνθήκη που αναδεικνύεται στο δημόσιο χώρο. Η εφηβική νεότητα, η βιβλιοπαράθεση και το στραμμένο βλέμμα της νεαρής ηρωίδας στο ουρανό και την ενδοχώρα της Δυτικής Μακεδονίας υποστήριξαν την επιλογή του Η. Επιτροπή Αξιολόγησης Τοιχογραφιών Κοζάνης αποτελούσαν οι Κωνσταντίνος Δεσποτίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Δήμοςς Κοζάνης, Γιάννης Ζιώγας, Κοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών ΠΔΜ, Κωνσταντίνος Ζιώγας, Αρχιτέκτων Μηχανικός, εκπρόσωπος του ΤΕΕ TΔΜ [Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Tμήμα Δυτικής Μακεδονίας], Χάρης Κοντοσφύρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΕΤ/ΠΔΜ Θοδωρής Ζυρπιάδης, ΕΕΠ, ΤΕΕΤ/ΠΔΜ, Αννίτα Κουτσονάνου, Σύμβουλος Δημάρχου. Η συγκεκριμένη πρόταση εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης.

 

 

Την 2η θέση. από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, κατέλαβε η παρακάτω πρόταση, του Δημήτρη Καλημέρη 

 

45 σχόλια

    • ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΧΑΛΙΑ ΕΧΕΙ Η ΠΡΟΚΡΙΘΕΙΣΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑ .

      ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ !

      ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ , και οχι μόνο !

      ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΑΞΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΕ .

      ΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ .

      ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ;;;

      Ο,ΤΙ ΠΙΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ .

  • Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΧΗΜΙΑ!!!
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΟ ΩΡΑΙΟ!
    ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΧΕΙ ΟΡΟΥΣ, ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!
    ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΞΥΠΟΛΗΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ;;;;

  • Αισθητικά με τα κτίρια που ήδη υπάρχουν απλά είναι σε άλλο κόσμο.

    Σα να κάνεις γκράφιτι

    ειλικρινά μακάρι να μην γίνει.

    Είναι τόσο δύσκολο να κάνετε κάτι που να δένει με την υπάρχουσα αισθητική;

    βέβαια πρόκληση και προβολή πάνε πακέτο

  • Το δευτερο ειναι σαφέστατα πιο αισιοδοξο και πιο κοντά στη φιλοσοφια της περιοχης…ας μας πουν με ποια κριτήρια επιλεγουν τελικα

  • Αχ! κατακαυμένη Κοζανούλα…… καταδικασμένη μια ολόκληρη ζωή στην ασχήμια και στην παντελή έλλειψη αισθητικής. Αλλο ένα με χτυπητά χρώματα θα κοσμεί το κέντρο της πόλης, και οι πολίτες απο κάτω να το κοιτούν έντρομοι και αποχαυνωμένοι να αναρωτιούνται: “μα καλά τι θέλει να πει ο ποιητής?”

  • Η πόλη έχει ανάγκη από χρώμα. Η πόλη έχει ανάγκη από μια σύγχρονη ματιά. Η πόλη έχει ανάγκη από τους νέους,δημιουργικούς ανθρώπους.Για μένα όλα τα έργα των φοιτητών-θα ήθελα να τα δω να παρουσιάζονται-έχουν αξία γιατί είναι αποτέλεσμα ανθρώπων που ασχολήθηκαν και αποτύπωσαν την ματιά τους για το σύγχρονο αστικό τοπίο. Μακάρι η Κοζάνη να μπορέσει να δει το αύριο με ένα άλλο μάτι, πιο πολύχρωμο, πιο αισιόδοξο από το γκρίζο, μπετοποιημένο περιβάλλον των προυγούμενων δεκαετιών που κατέστρεψε όλες τις ελληνικές πόλεις.

  • Σε λίγους μήνες που θα έχουν ξεθωριάσει και βρωμίσει αυτά τα όμορφα έντονα χρώματα θα ειναι οπως τα γκράφιτι κατω στο γήπεδο, μουτζουρωμένα. Με το ύφος του κέντρου είτε ως αστικού τόπου, είτε ως ιστορικού κέντρου, δεν εχει καμιά σχέση. Γενικά, αυτο το πανηγύρι στην πόλη κακοσχεδιασμένου αστικού εξοπλισμού, τοποθετημένου σκόρπια εδώ κι εκει, πρόσφατα μαζΐ και με τον πραγματικά άσχημο και πρόχειρο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, πύλες στη μέση του πουθενά πάνω σε τσιμέντολιθους και άδεια αυστριακά σπιτάκια, ε να μπει και αυτο να το τερματίσουμε. Αυτο δεν ειναι ζωντανή έκφραση. Αυτο ειναι κάνω οτι μου έρχεται και δε με νοιάζει κιόλας.

  • Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα… γίνονται μεμονωμένες κινήσεις (θυμάστε κάτι κάδους απορριμμάτων που τους “ζωγράφισαν” ?) αριστερά και δεξιά χωρίς να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που να ταιριάζει με την αισθητική της πόλης (όποια και να είναι αυτήν). Ειναι επιτακτική ανάγκη να μαζευτούν υπογραφές από όλους μας (ας το αναλάβει στο κάτω-κάτω κάποιος υποψήφιος Δήμαρχος) για να μην επιτρέψουμε να γίνει…

  • Όπως κάθε σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη αναδεικνύει τουριστικά την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ανάλογη προσέγγιση θα έπρεπε να γίνει και στην Κοζάνη. Εικόνες συγκεκριμένες από την μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, που να δίνουν το χαρακτηριστικό στίγμα της πόλης, όχι εικόνες γενικές και αόριστες που δεν προσδιορίζουν ταυτότητα.

  • ΜΑΚΡΑΝ Η ΔΕΥΤΕΡΗ !!!! ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑΝΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ …ΕΞΟΥ Κ ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ!!!!!

  • Συριζοεικονες μέχρι και το χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξαν να έρθει ο Μάιος να ξεκουμπιστητε Έχετε κάνει την πόλη Αχουρι

    • να μην κανουν τιποτα να εχουμε ολο το χρονο αποκριες να τραγουδαμε για τον παππου τον ραγκαβελα, να τρωμε κεφτεδες στους φανους και να ξανακανουμε δημαρχο τον κουκουλοπουπουλο να ευχαριστηθει η ψυχη μας ΠΑΣΟΚ

    • Όχι άλλος μηδενισμός. Πολλές γνώμες επάνω δεν είναι κακόβουλες αλλά ειλικρινείς και δείχνουν διάθεση συμμετοχης και λόγου εαν καιεφόσον η δημοτική αρχή το επιτρέψει, γιατί από την αλαζονεία τους δε βλέπουν μπροστά τελευταία.

  • Και οι δυο προτάσεις είναι κατάλληλες για το μαντρότοιχο του γήπεδου, όχι για το κέντρο της πόλης. Δημοσιεύονται κάπου οι υπόλοιπες;

    Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, η πρόταση της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων. Ελπίζω η επόμενη να δείξει πιο διευρυμένο πνεύμα.

    • ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΜΠΡΕ ΜΠΡΕ ΜΠΡΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΖΑΝΙΤΕΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ.ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ;ΕΛΕΟΣ.ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.

  • τραγικο αποτελεσμα. παρωχημενη αισθητικη. θα επρεπε η επιτροπη να μη δεχτει καμια προταση κ να ακυρωθει ο διαγωνισμος

  • τραγικο αποτελεσμα. παρωχημενη αισθητικη, πολυ χαμηλο το επιπεδο. θα επρεπε η επιτροπη να μη δεχοταν καμια τοιχογραφια

  • Σας παρακαλώ κάντε τον κόπο να δείτε αυτά τα τρισδιάστατα γκράφιτι σε τοίχους πολυκατοικιών και θα πάθετε πλάκα….. δηλαδή κανείς από αυτούς τους φοιτητές καλών τεχνών δεν σκέφτηκε να κάνει κάτι ανάλογο? θαυμάστε ομορφιά και πρωτοτυπία σκέψης και έκφρασης….https://www.itspossible.gr/%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B9%CF%84%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CF%83/

  • Το Ιστορικό Κέντρο της πόλης έχει όμορφα κτίρια ξεκινώντας από το Δημαρχείο, καμπαναριό, Άγιο Νικόλαο, Ερμιόνιο, Εθνική Τράπεζα, τα οποία δίνουν μια Αίγλη στην Κοζάνη.
    Οσο για το έργο που θα επιλεχθεί θεωρώ ότι δεν μπορεί να σταθεί στο χώρο αυτό με τα παραπάνω κτίρια.
    Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ευπρεπιστεί με τα χρώματα των άλλων κτιρίων καθως και άλλα κτίρια που περιβάλλουν την Πλατεία.
    Και με τον ανάλογο φωτισμό να δώσουν μια άλλη διάσταση την πλατεία τη Νυχτα

  • κακασχημο. να μην γινει ποτε η τοιχογραφια. θα πεσει κραξιμο πολυ απο ολο τον κοσμο.δεν ταιριαζει καθολου. πολυ ακυρη επιλογη της επιτροπης.

  • Ε ρε Κουκουλοπουλος που σας χρειαζεται.Μονο αποκριες, κεφτεδες,κυχια και ου παππους ου ραγκαβελας ολα τ’αλλα ειναι περριτα

  • η δευτερη προταση του δημητρη ειναι μακραν καλυτερη ..ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ θα τσατιστω πολυ να δω την πρωτη που ειναι απιστευτα κουραστικη στο βλεμα ,ασχετη με την αισθητικη του σημειου και πολυ φλυαρη οπως νομιζω και οι περισοτεροι απο οτι βλεπω στα σχολια.. η δευτερη ομως ειναι τοσο ομορφη τοσο ηρεμη και με καλη αισθηση και ποσο μαλλον προβαλει και τον κροκο!! γενικα ομως η ιδεα του να γεμισουμε τα ασχημα σημεια της πολης με εργα τεχνης την βρισκω απιστευτη!! θα πρεπει να γινει σε πολλα σημεια! θα ομορφυνει και θα εξυχνρονιστει ολη την οψη τηςπολης και θα δοθει η ευκαιρια στους τοπικους δημιουργους να βαλουν το στιγμα τους και να τους γνωρισει η πολη

  • Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ .

    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ;
    ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΓΟΥΣΤΑ ΕΧΟΥΝ .

    ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΨΗ !

    ΑΜΑ ΔΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ !

    ΕΛΕΟΣ !

    ΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΠΙΣΜΑΡΚ ; ” ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ

    ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΠΑΤΡΙΣ “

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.