Το κολυμβητήριο του ΔΑΚ και οι ανεύθυνες δηλώσεις (του Λ. Ιωαννίδη)

11 Απριλίου 2019
15:12

Με αφορμή την υποβολή της πρότασης στο πρόγραμμα Φιλόδημος για την παρέμβαση ύψους 825.000 ευρώ στο Λιάπειο Αθλητικό Κέντρο, τέθηκαν και πάλι κάποια ερωτήματα σχετικά με το κολυμβητήριο του ΔΑΚ.

Ο κ. Μαλούτας μάλιστα σε συνέντευξη του αναρωτιέται «γιατί είναι κλειστό το κολυμβητήριο του ΔΑΚ» λέγοντας πως «δεν υπάρχει λογική εξήγηση».

Παρότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με τους γονείς των αθλητών κάποιοι συνειδητά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Aς τα εξηγήσουμε μια φορά ακόμη.

Το κολυμβητήριο του ΔΑΚ ανέστειλε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2019 γιατί είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ.

Γιατί είναι όμως ακατάλληλο:

Την Άνοιξη του 2018 η Επιτροπή για τον έλεγχο καταλληλότητας των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, στην έκθεση της προκειμένου να λάβει άδεια λειτουργίας το κολυμβητήριο του ΔΑΚ επιβεβαίωσε τα ευρήματα μελέτης ελέγχου στατικής επάρκειας του κτηρίου, που αφορούσαν σειρά ανεπαρκειών διατομών της μεταλλικής κατασκευής ακόμη και για τα υφιστάμενα φορτία καθώς και πλήθος φθορών λόγω οξειδώσεων και παλαιότερων συντηρήσεων (με την μέθοδο της αμμοβολής).

Παράλληλα η έκθεση επεσήμανε και φθορές σε ορισμένα τμήματα του κτηρίου τόσο εκτεταμένες σε βαθμό να έχουν αποκαλυφθεί και να έχουν οξειδωθεί οι οπλισμοί σκυροδέματος της οροφής.

Από τον έλεγχο της Επιτροπής Καταλληλόλητας προέκυψε σαφέστατα και κατηγορηματικά πως το Κολυμβητήριο δεν μπορεί να λάβει άδεια λειτουργίας χωρίς την ενίσχυση ή την αντικατάσταση της μεταλλικής οροφής στο σύνολο της και μία σειρά άλλων παρατηρήσεων.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω και ταυτόχρονα πως :

-Η τοποθέτηση διατομών σε κάτω πέλματα και σε ράβδους πλήρωσης ζευκτών είναι 4ης τάξης και κατά συνέπεια δε δύναται να ελεγχθούν καθώς τίθενται εκτός κανονιστικού πλαισίου του Ευρωκώδικα,

– το χρονικό διάστημα της μελέτης και των εργασιών ενίσχυσης θα ήταν μία χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία (με το κολυμβητήριο σε αναστολή λειτουργίας), που το αποτέλεσμα της θα οδηγούσε πάλι σε μια κατασκευή παλιάς φιλοσοφίας, που δεν υιοθετεί πλέον ο Ευρωκώδικας. Παρόλα αυτά ο Δήμος Κοζάνης σε συνεννόηση με τον μελετητή εξέτασαν την δυνατότητα της άμεσης ενίσχυσης της μεταλλικής στέγης πράγμα βέβαια που δεν κατέστη δυνατό διότι απαιτούταν εκ νέου μελέτη ενίσχυσης με τα αποτελέσματα της, να είναι αβέβαια ότι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν για να πληροί η μεταλλική κατασκευή τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας.

Οδηγούν στο συμπέρασμα πως ήταν μονόδρομος για το Δήμο Κοζάνης η απόφαση να κλείσει το κολυμβητήριο του ΔΑΚ για σοβαρά ζητήματα ασφαλείας και όποια άλλη απόφαση θα ήταν εγκληματικά ανεύθυνη και παράλληλα να ανοίξει για πρώτη φορά παρά τις αρχικές δυσκολίες και με την κατανόηση των γονέων και των αθλητών, το κολυμβητήριο στο Λιάπειο Αθλητικό Κέντρο.

Που βρισκόμαστε σήμερα

Ο Δήμος Κοζάνης ολοκληρώνει τη διαδικασία κατεδάφισης της υφιστάμενης κατασκευής με σκοπό τη λειτουργία του κολυμβητηρίου του ΔΑΚ ως «ανοιχτό» από το καλοκαίρι του 2019.

Παράλληλα ολοκληρώνεται και η μελέτη για να «σκεπαστεί» η μικρή πισίνα του ΔΑΚ για την ομαλή λειτουργία της τους χειμερινούς μήνες.

Όλα αυτά βέβαια παράλληλα με τη λειτουργία του κολυμβητηρίου του Λιαπείου, στο οποίο ήδη ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μια σημαντική επένδυση (τοποθέτηση αντλιών θερμότητας για την κάλυψη του θερμικού φορτίου της πισίνας και άλλες παρεμβάσεις) ενώ υποβάλλεται τις επόμενες μέρες στο πρόγραμμα Φιλόδημος πρόταση για τη χρηματοδότηση περαιτέρω επεμβάσεων ύψους 247χιλ. ευρώ αποκλειστικά για το κολυμβητήριο.

Ο Δήμος ταυτόχρονα έχει στα χέρια του το φάκελο έργου για την ολοκλήρωση της δημοπράτησης της εκπόνησης της μελέτης για ένα σύγχρονο κολυμβητήριο Ολυμπιακών Προδιαγραφών, με μια «πενηντάρα» πισίνα και μια βοηθητική, όπως αξίζει στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας.

Συμπερασματικά, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής της μελέτης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του νέου σύγχρονου κολυμβητηρίου, θα λειτουργούν το κλειστό κολυμβητήριο στο Λιάπειο Αθλητικό Κέντρο, η κλειστή «μικρή» πισίνα και η ανοιχτή «25άρα» στο ΔΑΚ Κοζάνης.

Τη σπέκουλα σε τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της ασφάλειας των χρηστών μια δημοτικής δομής όπως το κολυμβητήριο του ΔΑΚ, το αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.

31 σχόλια

  • Ανευθυνοι οι Δήμαρχοι των Ιωαννίνων και άλλων πόλεων που έχουν το ίδιο σε μελέτη και ηλικία κολυμβητηριο και προχώρησαν σε συντήρηση και αναβάθμιση!!! Μόνο ο Λευτέρης υπεύθυνος. Όλα συντηρουνται όταν υπάρχει πρόγραμμα.

    • Προγραμμα ναι.. λεφτα οχι.. πεσμας ποσα χρεη εχουν στα γιαννενα και συντηρούν τις υποδομες τους.. να μας πεις γτ τοσα χρονια με τοοοοσααα χρηματα που περασαν φεμ φτιαχτηκε καινουργιο.. αλλα τωρα απαιτεις να συντηρηθει και να φτιαχτει καινουργιο.. 4 εκατομμύρια το κοστος.. πεσμας απο που..και οχι ευχολόγια και μονο κριτική..

  • Στο γιατί πιαστήκατε στον ύπνο με το λιάπειο, γιατί δεν φροντίσατε για το πετρέλαιο, γιατί αφήσατε τα ΑΜΕΑ και τα σχολεία χωρίς το πρόγραμμα, γιατί αφήσατε τους πολίτες χωρίς ώρες κοινού, θα μας απαντήσετε;
    Αιντε που μάθατε να κρύβεστε πίσω από τις ανακοινώσεις. Γιατί σε ένα συμβούλιο που έγινε, κατάπινες μπακακέους. Χαμπάρι δεν το είχατε. Το ξεχνάς;

  • “Το κολυμβητήριο του ΔΑΚ ανέστειλε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2019 γιατί είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ.”
    -Ο Σεπτέμβρης του 2019 δεν ήρθε ακόμη!εχεις ταραχή και μπερδεύεσαι!!
    -την μελέτη την πήρες στα ΤΕΛΗ του 2017!
    -ΕΠΠΕΤΡΕΨΕΣ μέχρι τον Ιούνιο του 2018 ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΕΠΕΤΡΕΨΕΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ! ΕΝΏ ΗΞΕΡΕΣ!
    Τελικά ποια απόφαση είναι η “εγκληματικά ανεύθυνη” όπως λες;;

    • Η μελέτη ήταν από το 2016(εποχη κας Φτακα). Τις κερκίδες σΤο στρατιωτικό τις ξηλωσες αμέσως, εδώ γιατί επραξες διαφορετικά;;

      Και γιατί μετά από τρία χρόνια (από το 2016) δεν έχεις ούτε μελέτη για το ΔΑΚ και ανετοιμο το άλλο στα Κοιλά ;; Τρέχεις (χωρίς λόγο πλέον) πίσω από τις εξελίξεις.

    • Ανοιξη του 18 λεει.. ιουνιο τελειωσαν οι υποχρεωσεις της ομαδας.. σωστα.. επρεπε να το κλεισει νωριτερα..

  • Καλά δεν ντρέπεστε λίγο. Όλοι σχολιάζετε λέγοντας …. ότι… έτσι πρέπει… φταίει ο….. κ.λ.π. Πάρτε την ευθύνη όσοι νομίζετε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και δηλωστε το. Φτάνει που είναι οι μόνοι που το ψαξανε από τότε που λειτουργεί και είδαμε τι συμβαίνει. Και επειδή υπάρχον και κανόνες και χρονικά όρια για να γίνει ένα έργο, λίγο υπομονή επιτέλους ώστε να δούμε ένα καλύτερο κολυμβητήριο. Όλοι εννοείται ότι θέλουμε το καλύτερο,

    • Πόσος ακριβώς χρόνος χρειάζεται ρε μεγάλε για το λιάπειο; μέχρι προχθες τρεχαμε σαν τους …. στην πτολεμαιδα γιατι δεν είχε πετρέλεο. Ούτε αυτό! Καταλαβαίνεις τί λέμε;;

      • Ποσα χρηματα δαπανήθηκαν για το λιαπειο; για να ανοιξει και να εχει εστω αυτο το κολυμβητηριο η πολη; και αν κριθει ασυμφορο τι γινεται; μεγαλε;;; θα κραταμε κατι που επιβαρυνει οικονονικα τον υπολοιπο αθλητισμο της πολης;;

    • Οι γονείς έχουν πάρει τις ευθύνες τους. Εξάλλου στέλνουνε τα παιδιά τους στα κοίλα, που επίσης δεν έχει άδεια λειτουργίας. Μην τους κοροιδεύετε όμως και μην νομίζετε ότι νοιάζεστε τα παιδιά περισσότερο από αυτούς.

  • Οι άλλοι δηλαδή πριν το 2014 δεν έβλεπαν τα δοκάρια που έχουν κρεμάσει; Τι εκαναν τόσα χρόνια; Οι ίδιοι ήταν. Να γίνει καταγγελία άμεσα γιατί αδιαφορούσαν

  • Δείξτε μας ΕΝΑ έργο σας, κύριε δήμαρχε…

    Έχετε κάτι κοινό με τον Γρεβενιωτη … έργο ΜΗΔΕΝ

  • Τη χρονική περίοδο 2017 – 2018 η κολυμβητική ένωση Κοζάνης είχε στις τάξεις της πάνω από 500 αθλητές. Οι αθλητές ανήκαν στα τμήματα : παιδικό, ακαδημία, προάγωνιστική, αγωνιστική και water polo.
    Εκτός από την κολυμβητική ένωση πλήθος κατοίκων ΑΜΕΑ, ασθενών κ.α. χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου.

  • Οι οπές στους δρόμους με το πέρας του χειμώνα

    πολλαπλασιάστηκαν γεωμετρικά , φαντάζομαι το βλέπεις .

    Εργαστείτε για την αποκατάσταση .

    Χειρότεροι και από δημόσιοι υπάλληλοι καταντήσατε.

  • Οτι και να πεις δήμαρχε η ασχετοσύνη σας δεν κρύβεται. Ολα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Η άλλοτε κραταιά κολύμβηση της Κοζάνης χωρίς κολυμβητήριο με δική σας ευθύνη αποκλειστικά! Κατάφερες κ. Ιωαννίδη το ακατόρθωτο, να διαλύσεις την κολύμβηση της Κοζάνης!!

    • Να μην δουλευομαστε..73η θεση στην Ελλάδα!! Αναζητηστε τη βαθμολογια στην ΚΟΕ.. τι γινεται με τους προπονητες στην ενωση; δινει κανενας λογαριασμο καπου;

  • Λευτέρη, ΦΤΑΝΕΙ! Δεν το σώσεις με τίποτα! Εδώ ισχύει η αμερικάνικη έκφραση… έχεις το δικαίωμα να μιλήσεις, αλλά ότι πεις θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου…!

  • Για πες μας για την κραταια κολυμβηση της Κοζάνης.. ποια η θεση της ενωσης περσυ και προπερσυ που υπηρχε κολυμβητηρίο; και μιλαμε για αγωνιστικες κατηγοριες και οχι πρωαγωνιστικες.. πεσμας για τις βαθμολογουμενες.. σανο να ταΐσεις αλλους..

  • Πάντως είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις οποιονδήποτε φιλοκυβερνητικό και αμέσως βγαίνουν 2-3 trol που απαντούν σε όλα τα σχόλια υπερασπιζόμενοι οτιδήποτε. Μπράβο παιδιά. Είστε άξιοι στο έργο που επιτελείτε.

  • Λευτέρη είδες τις μετρήσεις που έγιναν και σε έχει ποιασει πανικός, είδες ότι δεν τραβάει η ομάδα, λάθος ο σχεδιασμός με τα πιτσιρίκια αλλά τώρα είναι πολύ αργά, η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα της ανυπαρξιας προγράμματος και έργων την τελευταία 5ετια

    Κανείς δεν μπορεί να ποντάρει στο μισθό του δημάρχου για να βιοποριστει, μπορεί να είναι σκληρή η αλήθεια αλλά δεν παύει να είναι αλήθεια

  • το κλειστο του Αγ Γεωργίου το Λιάπειο το ΔΑΚ το κλειστό της Λευκοβρυσης καταρέουν, για δικαιολογηθειτε κ. δήμαρχε και οι υπάΛληλοι του ΔΑΚ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?

  • Ευτυχώς που έκλεισε το άθλιο κολυμβητήριο, έπρεπε να είχε κλείσει νωρίτερα και σωστά δεν άφησε ο Ιωαννίδης να συνεχίσει να λειτουργεί αυτό το χάλι. Είναι εύκολο να μιλάει ο Μαλούτας για κάτι που παρατήθηκε επί σειρά ετών και αναγκαστικά το διαχειρίζεται άλλος.
    Πιστεύω ότι πολλοί γονείς ευγνωμονούν τον Δήμαρχο που έκλεισε αυτό το άθλιο κολυμβητήριο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.