Γιάννης Στρατάκης, Πρ. Νομάρχης Φλώρινας: Γιατί συμμετέχω ενεργά και επιλέγω για την Περιφέρεια Γεωργία Ζεμπιλιάδου

13 Απριλίου 2019
19:36

Έτυχα της μεγάλης τιμής από τους κατοίκους του Νομού Φλώρινας να βρεθώ στο τιμόνι της Νομαρχίας μαζί με εκλεχτούς συνεργάτες την περίοδο 2003-06 .

Ήταν μια τετραετία ιδιαίτερα αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα.

Σε κάθε τόπο και γωνιά του Νομού ένα έργο μεγάλο-μικρό –συμβολικό παραπέμπει στην περίοδο αυτή.

Δεν προλάβαμε να τα κάνουμε όλα ,όμως μέσα σε τέσσερα χρόνια:

-Φτάσαμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σχεδόν στο 100% του μεριδίου για το Νομό.

-Κερδίσαμε την σχολή Καλών κ Εφαρμοσμένων Τεχνών, κατασκευάσαμε νέες σχολικές μονάδες και βελτιώσαμε σε μεγάλη έκταση τις υφιστάμενες .Κατασκευάστηκε το Ειδικό Σχολείο. Βελτιώσαμε θεαματικά τις μεταφορές των μαθητών.

-Οδικά δίκτυα συντηρημένα ,διαγραμμισμένα ,και αποχιονισμοί σε ζηλευτά υψηλά επίπεδα, αγροτικές οδοποιίες, νέες διανοίξεις δρόμων και οδική σύνδεση Φλώρινας με Νυμφαίο ,δρόμος Ακρίτας-12ο κ.α..

-Ανάδειξη τουριστικών προορισμών, Πανελλήνιας εμβέλειας – Έκθεση και Συνέδριο Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού –Γιορτές Τσίπουρου. Νέες πίστες στο Χιονοδρομικό της Βίγλας, θέσεις στάθμευσης ,νυχτερινός φωτισμός.

-Η Φλώρινα και ο πολιτισμός της στα Βαλκάνια και στην Κωνσταντινούπολη .

-Επανεκκίνηση-αναδιοργάνωση του Νομαρχιακού Ωδείου ,ανακαίνιση του Πολιτιστικού Κέντρου (αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος).

-Δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων και προγράμματα αντιμετώπισης ανεργίας και κατάρτισης. Κ.α.

-H Φλώρινα στους Δρόμους του Πολιτισμού της Ν.Α Ευρώπης και τόπος εκδηλώσεων του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

-Στο Νομό έγιναν Φράγματα και ταμιευτήρες που συγκεντρώνουν 15 και πλέον εκ. κυβικά νερού ,το οποίο μένει αναξιοποίητο γιατί κανένα αρδευτικό δεν κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα, κατασκευή που συναρτάται και από την εξέλιξη των αναδασμών.

Αυτά είναι μερικά απ’ όσα έγιναν την περίοδο εκείνη και παραμένουν σε εκκρεμότητα και χωρίς καμία εξέλιξη 13 χρόνια μετά, μεταξύ άλλων:

-Ο κάθετος δρόμος που οδηγεί στη Φλώρινα σε μηδενικό σημείο.

-Οι δρόμοι Φλώρινα –Κέλλη-Έδεσσα, Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή-Πρέσπες.

-Η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού μας κέντρου.

-Η αναβάθμιση της αγροτικής μας παραγωγής με την αξιοποίηση των διαθέσιμων υδατικών πόρων.

-Η αξιοποίηση των τουριστικών αποθεμάτων μας, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη Περιφέρεια, καθώς και η αξιοποίηση της διασυνοριακής μας θέσης .

-Η βασική δέσμευσή μας για την παραχώρηση έτοιμου προς χρήση, του κτιρίου της Αγίας Όλγας στη Σχολή Καλών Τεχνών ακόμη παραμένει ανεκπλήρωτη.

Θεωρώ πως είναι πολυτέλεια να επαναπαύεται κάποιος στις δάφνες του Παρελθόντος όταν γνωρίζει από μέσα -γιατί τα έζησε από κοντά -πόσα πράγματα θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και όμως έγιναν ελάχιστα.

Χορτάσαμε λόγια και μεταθέσεις ευθυνών .

Με ενοχλεί η ανυπαρξία, η μετριότητα το ελάχιστο ως επιδίωξη .

Έμαθα να μάχομαι στη ζωή μου και να παλεύω γι’ αυτά που πιστεύω.

Με ενοχλεί αφάνταστα η αδιαφορία για την πολιτική που καλλιεργήσαμε στους νέους ανθρώπους, στα παιδιά μας.

Συνηθίσαμε στο ελάχιστο αποτέλεσμα, στην μετριότητα.

Παγιώνεται μία αντίληψη μοιρολατρικής αποδοχής του ελάχιστου αποτελέσματος.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως μπορεί να είναι διαφορετικά και αυτό προκαλεί μούδιασμα στην κοινωνία, αποδεχόμενη την κατάσταση ως νομοτελειακό αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει να παραδοθούμε στην λογική αυτή.

Διαβάζουμε και θα διαβάσουμε την περίοδο αυτή για αισθήματα ευθύνης για διάθεση προσφοράς από υποψηφίους κ.α εύηχες αόριστες υποσχέσεις. Δεν αμφισβητούνται οι καλές προθέσεις.

Είναι όμως μόνο ζήτημα καλών προθέσεων;

Έχουμε ένα απερχόμενο Περιφερειάρχη και μία περίοδο αυτοδιοικητική που δεν έχει να επιδείξει τίποτα σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Δεν νομίζω πως υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση αποτυχίας από την απώλεια της Πλειοψηφίας στο Π.Συμβούλιο και την εγκατάλειψη της Παράταξής του από το σύνολο των Γεωγρ. Αντ/ρχων αλλά και τέως θεματικών Αντ/ρχων και Περιφερειακών Συμβούλων, άλλοι ευσχήμως ,άλλοι καταγγέλλοντας, άλλοι σιωπηρά .

Μεγάλος αριθμός των αξιόλογων έμπειρων αυτών στελεχών είναι μαζί μας.

Μετά από μια θητεία που μετρά σχεδόν μόνο τραγικές απώλειες, με κύρια χαρακτηριστικά, την αναποτελεσματικότητα, τη διγλωσσία ,το λαϊκισμό.

Τελευταία περιφέρεια σε απορρόφηση Ευρωπαϊκών πόρων, απώλεια εξισωτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων στις βιολογικές καλλιέργειες.

Δεν υπήρξε ποτέ άλλο τέτοιο προηγούμενο αναποτελεσματικότητας σε περιφέρεια.

Τα ίδια δηλώνουν φυσικά και όσοι ακολουθούν τον κ. Κασαπίδη, αλλά δεν τους απασχολεί ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε με την Αυτοδιοίκηση, ενώ μέχρι τελευταία δήλωνε πως δεν ενδιαφέρεται.

Θα είχε ενδιαφέρον βεβαίως να ανατρέξουμε και στο έργο του ως υψηλόβαθμου στελέχους-βουλευτή για το Νομό που εκπροσωπεί. Για ηθική υποχρέωση παραίτησης από το Βουλευτικό αξίωμα, λόγω υποψηφιότητας ως Περιφερειάρχης, ούτε λόγος.

Και επειδή τα πολιτικά πρόσωπα δίνουν διαχρονικά τα δείγματα γραφής τους και επειδή είμαστε και μικρός τόπος και γνωριζόμαστε καλά ,θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν μόνο η κοινή κομματική προέλευση είναι αρκετή για να δώσει σε αυτόν το τόπο ότι χρειάζεται για ν’ αλλάξει σελίδα αυτοδιοικητική.

Απλά χρησιμοποιούνται οι αυτοδιοικητικές εκλογές ως πρόκριμα των Εθνικών Εκλογών και τέτοιες πρακτικές μας οδήγησαν στην πολιτική κρίση που βιώνουμε ακόμη.

Την επόμενη μέρα θα είμαστε μόνοι εμείς και τα προβλήματά μας!

Όπως αποδείξαμε στο παρελθόν μπορούμε διαφορετικά, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες.

Και ιδιαίτερα τώρα με την αιρετή Περιφέρεια των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με επικεφαλής ένα ικανό αυτοδιοικητικό-τεχνοκρατικό Πρόσωπο την Γεωργία μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα στην Περιφέρειά μας.

Προσωπικά μπήκα στον αγώνα αυτό γιατί πιστεύω στις ανατροπές και πως με την Γεωργία μας δίνεται η ευκαιρία να τις πετύχουμε σε όλους τους τομείς.

Βάζω δυο στοιχήματα με τον εαυτό μου:

-Το πρώτο της ανάπτυξης με την αξιοποίηση κάθε διαθέσουμε πόρου και κάθε ευκαιρίας.

-Και το δεύτερο να φέρουμε όσες και όσους περισσότερους νέες και νέους μας πίσω στο τόπο μας, αλλά και να τους εμπνεύσουμε το ενδιαφέρον για να παραδώσουμε την σκυτάλη σε αυτούς.

Είναι στοιχήματα που συμμεριζόμαστε όλοι στο Συνδυασμό μας.

Αυτό που χρειαζόταν και χρειάζεται η Πατρίδα μας-μια οικουμενική Κυβέρνηση-για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση, Το κάνει η Γεωργία πράξη στην Περιφέρειά μας, την Δ.Μακεδονία, με την συγκρότηση ενός οικουμενικού ψηφοδελτίου που το στελεχώνουν αξιόλογες υποψήφιες και υποψήφιοι απ ‘όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Γιατί μας ενώνει η αυτοδιοίκηση και οι κοινές αγωνίες μας για το μέλλον του τόπου μας.

Δεν χαρίζουμε την προσπάθειά μας και δεν τη θυσιάζουμε για ένα καπρίτσιο, «της απεικόνισης των αποτελεσμάτων τη βραδιά των εκλογών» ,ενώ δεν παύουμε να επιδιώκουμε τη στήριξη του Συνδυασμού μας από κάθε πολιτική δύναμη που πιστεύει σε μας γιατί πιστεύουμε στην αναγκαιότητα των συνεργασιών.

Απευθυνόμαστε προς όλους τους ψηφοφόρους να επιλέξουν αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά.

Μην χαρίσουμε σε κεντρικές κομματικές σκοπιμότητες την τοπική μας ανάπτυξη, που εξαρτάται από την εκλογή ικανών Περιφερειακών Αρχών.

Είναι η τελευταία ευκαιρία στην πιο κρίσιμη καμπή που περνά ο τόπος μας, εν μέσω κρίσης, εν μέσω απολιγνιτοποίησης, αφανισμού της επιχειρηματικότητας της μεσαίας και μικρομεσαίας τάξης, έκρηξης της ανεργίας με ζητούμενο την κοινωνική συνοχή και απωλειών από τα πατρώα χώματα των νέων μας για αναζήτηση δουλειάς.

Με την «ΕΛΠΙΔΑ για την Δ.Μακεδονια» και επικεφαλής την Γεωργία Ζεμπιλιάδου, θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε ν’ αλλάξουμε σελίδα στην Περιφέρειά μας.

Γ.Σ.

7 σχόλια

  • Απευθυνόμαστε προς όλους τους ψηφοφόρους να επιλέξουν αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά.

    Εντάξει εσάς σάς περισσεύει η αυτογνωσία δεν λέω, αλλά κάτι κατέχουμε και εμείς από ψηλά γράμματα.

  • Κοίτα να δεις εσύ μυστήρια πράγματα.
    Τόσα καλά πράγματα έκανε για την Φλώρινα σαν ακομμάτιστος νομάρχης όπως δηλώνει, , και εμείς οι αχάριστοι τίποτα δεν καταλάβαμε, και δεν το εκτιμήσαμε με την ψήφο μας.
    Αλλά έτσι είναι η αχάριστη, και αδαείς πολυψήφια που παρασύρεται από τον λαϊκισμό.
    Βέβαια αυτή η αχάριστη, και αδαείς πολυψήφια όταν μας τιμά με την ψήφο της είναι Ο ΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ.

  • Αντε ρε αρκετα με το παραμυθακι οτι ειναι ικανη η γεωργια.Σιγα μην ψηφισουμε το παλιο πασοκ.Αρκετα μας σωσατε δεν θελουμε αλλο.Παλι αντιπολιτευση σας βλεπω.

    • Ψυχραιμία Παναγίωτη εκτίθεσαι. Ο Ρούσης γραμματέας στο παλιό πασοκ με τον Θόδωρα είναι. Μαζί και ο βουλευτής ο Αλέκος είμαστε γνωστοί όλοι σε αυτόν τον τόπο γιαυτο άλλαξε τροπάρι αυτο δεν πιάνει!

  • Αξιότιμε κύριε Γιάννη καλό αγώνα.. Πάντα με την νίκη! Η επιτυχία σου είναι σίγουρη. Μακάρι να μπορούσα να σε ψηφίσω.. Αλλά είμαι σε άλλο νομό!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.