H “Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού” για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στον Δήμο Βελβεντού

19 Απριλίου 2019
09:49

Τρίτη 16 Απριλίου 2019: Μια σημαντική μέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια ιστορική μέρα για το Βελβεντό, για το νέο Δήμο Βελβεντού!

Ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Ελευθερία Χατζηγεωργίου, τους βουλευτές κ. Μίμη Δημητριάδη, Θέμη Μουμουλίδη, Γιάννη Θεοφύλακτο και Γιώργο Ντζιμάνη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, αντιπεριφερειάρχες και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Βελβεντό.

Στις 11:30 π.μ., στη διασταύρωση Βελβεντού, υποδέχτηκαν τον Πρωθυπουργό και το Κυβερνητικό κλιμάκιο οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης, η οργανωτική επιτροπή, κάτοικοι της κωμόπολης κι εκπρόσωποι τοπικών φορέων της περιοχής.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στους δυο πρωτοπόρους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του Βελβεντού «ΑΣΕΠΟΠ» και «ΔΗΜΗΤΡΑ» και είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες τόσο με αγρότες όσο και με τις διοικήσεις των Συνεταιρισμών, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τη λειτουργία τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το σχεδιασμό και τη μελλοντική τους πορεία.

Αμέσως μετά επισκέφτηκε τον μοναδικό σε επίπεδο χώρας αυτοδιαχειριζόμενο υδροηλεκτρικό σταθμό του ΤΟΕΒ Βελβεντού, που λειτουργεί επισήμως εδώ και μερικούς μήνες και συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των αγροτών, σε σχέση με την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης η Λαϊκή Συνέλευση των Πολιτών του Βελβεντού στο «Μετόχι», όπου για πρώτη ίσως φορά στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας, εν ενεργεία Πρωθυπουργός λαμβάνει μέρος και συμμετέχει σε διαδικασία άμεσης δημοκρατίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις εργασίες της Συνέλευσης, μετά την εκλογή Προέδρου της Λαϊκής Συνέλευσης, άνοιξε ο Πρόεδρος της «Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού», Μανώλης Στεργίου, ο οποίος καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, δίνοντας το στίγμα του Δήμου Βελβεντού και κάνοντας μια περιεκτική αναφορά στον πολύχρονο, πολύμορφο και δίκαιο αγώνα της κοινωνίας μας.

«Δεν ήρθα εδώ για να δεχτώ συγχαρητήρια, ήρθα εδώ για να δώσω σε σας συγχαρητήρια!». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του στη Λαϊκή Συνέλευση ο Πρωθυπουργός και συνέχισε μιλώντας για «Μέρα δικαίωσης του δικού σας αγώνα», δικαιώνοντας, με αυτές τις λίγες λέξεις, τον μακροχρόνιο αγώνα όλων των κατοίκων της τοπικής μας κοινωνίας.

Αναφέρθηκε εκτενώς στη φυσιογνωμία και στα κύρια χαρακτηριστικά που συγκροτούν το Δήμο Βελβεντού και ανάμεσα σε άλλες αναφορές στο γενικότερο πλαίσιο της χώρας, στη διάρκειά της ομιλίας του, εξήγγειλε την ίδρυση και λειτουργία, στο Βελβεντό, του πρώτου τμήματος επιμόρφωσης του εθνικού δικτύου νέων αγροτών, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη, η οποία και έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, δίνοντας ο καθένας με τον τρόπο του τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό και στους υπόλοιπους προσκεκλημένους να βιώσουν την ατμόσφαιρα και το κλίμα μιας Λαϊκής Συνέλευσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης στη δική του παρέμβαση αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν το Υπουργείο στην απόφαση για την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού, αλλά και στην ευθύνη που έχουμε ως κοινωνία να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δόθηκε, κάνοντας λόγο για «κύτταρο άμεσης δημοκρατίας».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης μίλησε για το Βελβεντό, όπως εκείνος το γνωρίζει και το ζει εδώ και πολλά χρόνια, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τον αγώνα μας, ολοκληρώνοντας έτσι τις εργασίες της Λαϊκής Συνέλευσης την οποία έκλεισε ο Πρωθυπουργός.

Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών πλακετών, εκ μέρους της κοινωνίας του Βελβεντού, στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση για την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού και στο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη για τη συμβολή του στην επιτυχή έκβαση του αγώνα.

Κύριε Πρωθυπουργέ της χώρας Αλέξη Τσίπρα, κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, κύριε περιφερειάρχη της δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρε Καρυπίδη, η κοινωνία του Βελβεντού σας ευχαριστεί για τη δυνατότητα που μας δίνετε να αποδείξουμε το δίκιο των επιχειρημάτων και του αγώνα μας. Και να είστε βέβαιοι ότι θα σας δικαιώσουμε για αυτή την επιλογή σας.

«…Το όνομά του, επειδή δε ζούμε στηριγμένοι πάνω στους λίγους παρά στους περισσότερους, είναι κυριαρχία του δήμου, δημοκρατία…».

Περικλέους Επιτάφιος (μετάφραση Ι.Θ. Κακριδή).

Με λογισμό και μ’ όνειρο,

εμπρός στο αύριο που μας αξίζει!

«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ»

Φωτογραφίες

26 σχόλια

  • Θα είναι ντροπή να μη βγάλει 95% ΣΥΡΙΖΑ το Βελβεντό στις επόμενες εκλογές! Ζήτω ο Στεργίου, ζήτω ο Καρυπίδης, ζήτω ο Τσίπρας!

  • Για το δήμο «Βελβεντού» όλοι χαρήκαμε και ασφαλώς έπρεπε να ευχαριστήσετε τον Πρωθυπουργό και όλους που συνέβαλαν. Μια λεξούλα του είπατε για την προδομένη «Νότια Μακεδονία» ; (έστω κατ΄ιδίαν 😉 ή προέχουν τα ιδιοτελή «συμφέροντα» έναντι των εθνικών !

    Μην κολακεύεστε για τα συγχαρητήρια ! Με την ίδια ευκολία που τα παίρνει (από μισέλληνες του εξωτερικού), με την ίδια ευκολία τα δίνει αδιακρίτως !
    Οι κύριοι Τσίπρας και Καρυπίδης στις Πρέσπες (2018) είχαν συναίσθηση της ευθύνης και του χρέους απέναντι στην Ιστορία ; Γνωρίζετε τον διάλογο με τον Ζάεφ ;
    Είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή η Ιστορία θα τους εντάξει στα μαύρα κατάστιχά της.
    Εσείς να τους δικαιώσετε αφού δεν έχετε ηθικά διλλήματα! Μένει ακόμα ένα : να στήσετε την προτομή των επιφανών ανδρών !

    Υ.Γ. κάνετε και αναφορά στον ¨ Περικλέους Επιτάφιο¨
    Διαβάστε : Κόπηκε ο «Επιτάφιος» του Περικλέους από τη Γ’ Λυκείου!!!!

  • για την μακεδονια τι εκανε η ΝΔ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΈΤΕ? Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ?
    ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΙΠΙΛΑΤΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΖΗΛΕΥΩ ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ

  • Κρίμα και ντροπή δήμαρχε
    Κρίμα Βελβεντό

    Υ.Γ. κάνετε και αναφορά στον ¨ Περικλέους Επιτάφιο¨
    Διαβάστε : Κόπηκε ο «Επιτάφιος» του Περικλέους από τη Γ’ Λυκείου!!!!

  • Aντε ρε,παντου τους κραζουν στην μακεδονια και εσεις ουτε κουβεντα δεν τολμησατε να πειτε.Ξεπουληθηκατε και γινατε χειροκροτητες σε αυτους που χαμογελουσαν στον ζαεφ και καθοντουσαν προσοχη και με τρεμαμενη φωνη στον κοτζια.Κριμα,γελανε μαζι μας στα γιαννιτσα,στην σκυδρα και παντου στην μακεδονια.

  • Όλοι εσείς που θέλετε (…για δικούς σας λόγους) και εμπλέκετε την επανίδρυση του Δήμου στο Βελβενδό, με το “Μακεδονικό” και την “Συμϕωνία των Πρεσπών”, έχετε μπερδέψει κάπως τα πράγματα αυτά μες στο μυαλό σας. Δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους μιλάτε τόσο απαξιωτικά για μια επιτυχία μιας μικρής κοινωνίας και εκϕωνείτε τέτοιες κουβέντες γεμάτες ειρωνία και μίσος για τους Βελβενδινούς, που στο κάτω-κάτω, δεν έκαναν κάτι κακό οι άνθρωποι. Παρά μόνο έδωσαν έναν αγώνα επί δέκα συνεχή χρόνια, για να διατηρήσουν την αυτοδιοίκησή τους και την ευημερία στην καθημερινή ζωή.

    Διότι, μπροστά στα μάτια τους και ενώ, μέχρι το 2009, όλα όδευαν καλά και στα αρχικά σχέδια του Καλλικράτη, ο Δήμος τους, ο οποίος με απόϕαση της τότε γνωμοδοτικής Επιτροπής Χωροταξικού Σχεδιασμού, βλέποντας τα προτερρήματά του, τον άϕησε ως έχει. Ξαϕνικά και μετά από εναντιώσεις και πιέσεις των Βουλευτών του Ν. Κοζάνης, ο Δήμος τους προσαρτάται στον Δήμο Σερβίων. Αμέσως οι άνθρωποι αυτοί, αντέδρασαν μπροστά σ’ αυτές τις ανορθόδοξες κινήσεις των Βουλευτών τους και ξεκίνησαν τον δύσκολο αγώνα, ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο. Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν τον Μάρτιο του 2010, πήραν την απόϕαση να ιδρύσουν την γνωστή Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “Κοινωνία των Πολιτών του Βελβενδού” (την αναϕωνούσαν απλώς ως ΜΚΟ για συντομία), την οποία και εξουσιοδότησαν να ενεργήσει για την ανατροπή των καταδικαστικών για το Βελβενδό, μονομερών κινήσεων των Βουλετών της Κοζάνης.

    Έτσι, με αλλεπάλληλες πορείες, διαμαρτυρίες και διαβήματα, αρχικά προς τους Βουλευτές του Νομού και στη συνέχεια προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ακόμη και προς Υπουργούς και Πρωθυπουργούς όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), προσπαθούσαν να βρουν το δίκιο τους. Με όλους όσους συναντήθηκαν, κανένας δεν τους έδινε ξεκάθαρη απάντηση στο αίτημά τους, εκτός από τον Τσίπρα, που το 2012, ώντας αρχηγός ένός μικρού τότε κόμματος, τους υποσχέθηκε πως άμα γίνει πρωθυπουργός θα τους κάνει πάλι αυτοδιοίκητους. Πράγμα που το έκανε ϕέτος εν έτη 2019!

    Τέλος πάντων, για καλό ή για κακό, ο Τσίπρας πήγε στο Βελβενδό για να επισημοποιήσει την επανίδρυση του Δήμου Βελβενδού. Πώς τώρα όλοι εσείς, εμπλέκοντας το “Μακεδονικό”, θέλετε οι άνθρωποι αυτοί να μην δείξουν την εκτίμησή τους σ’ αυτόν που δικαίωσε τον δεκάχρονο αγώνα τους, αλλά να τον διώξουν και να τον γιουχάρουν; Ενώ γνωρίζετε ότι και αυτοί οι άνθρωπο συμμετείχαν ενεργά στις πορείες που κάναμε όλοι εμείς για την Μακεδονία μας;

      • άντε ρε πανέξυπνοι όλοι και ζηλόφθονες. Μια χαρά τα λέει ο Λάζαρος. Ξεκινείστε την κριτική σας από τον Κουκουλόπουλο που τον ειχαμε στα ώπα ώπα και μας τη φόρεσε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.