Δημοτική Σύμβουλος της σημερινής Δημ. Παράταξης του Λ. Ιωαννίδη με πρόσφατη δημοσίευση της 19-3-2019 προτείνει και ζητάει την αγορά από  τον Δήμο δύο παλαιών και εγκατειλημμένων οικιών που βρίσκονται σε ένα χώρο με παλιά και εγκατειλημμένα κτίσματα και αυλές μεταξύ των οδών  Αριστοτέλους – 11ης Οκτωβρίου- Θερμοπυλών – Ροδόπης – και την προέκταση της Κωνσταντινουπόλεως γιά να γίνει μουσείο της Αποκριάς.

Όμως εκεί προβλέπεται από το σχέδιο πόλεως του 1929 που ισχύει και  σήμερα να δημιουργηθεί πλατεία , μεγάλη για την δεδομένα της Κοζάνης, εμβαδού περίπου 1.200 μ2 την οποία η σημερινή Δημοτική αρχή των Οικολόγων θέλει να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ !! , αφού ,όπως γράφει, η ανωτέρω  Δημοτ. Σύμβουλος υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των δύο αρμοδίων Αντιδημάρχων και προφανώς και του Δημάρχου αλλά και οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει.!!

Να σημειώσουμε οτι πριν 22 χρόνια η τότε Δημοτική Αρχή είχε επιχειρήσει να καταργήσει πάλιν την πλατεία αυτή αλλά αντέδρασαν οι Κοζανίτες υπέγραψαν υπομνήματα ένα των οποίων είχε 270 υπογραφές και η κατάργηση ματαιώθηκε. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση αυτής της πλατείας, πράγμα άλλωστε που είναι και Αντισυνταγματικό.

Μήπως το ίδιο σκέπτονται οι ¨οικολόγοι ” της σημερινής Δημ. Αρχής και δεν ανοίγουν και τους άλλους ακόμη αδιάνοικτους δρόμους που είναι δεκάδες. Θα τους καταργήσουν ;

Γιά την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο σχέδιο πόλεως του 1929 προβλεπόταν να γίνει μιά όμοια πλατεία στο ανατολικό πρός αυτήν

οικοδομικό τετράγωνο , η οποία δυστυχώς καταργήθηκε καταχρηστικά Εξ αιτίας ανεπαρκούς αντιδράσεως της τότε Δημοτικής Αρχής , περί το  1980 και έγινε πολυκατοικία, (πράσινη), ΄Εκτίσθηκε επί ρυμοτομουμένου.

Δεν δικαιολογείται η μεγάλη αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής γιά την διάνοιξη πλήθους δρόμων ή τμημάτων των που έπρεπε να γίνει πρίν χρόνια, και παραμένουν ακόμη και σήμερα αδιάνοικτοι, αφού , όπως  είναι αυτονόητο, προηγηθεί η αποζημίωση των ιδιοκτητών.

  Είναι απαράδεκτο στην εποχή μας  η Κοζάνη , πρωτεύουσα της  Δυτ. Μακεδονίας , να έχει αυτήν την εικόνα  με τους αδιάνοικτους δρόμους στο  κέντρο της και οχι μόνο και ο Δήμος να ασχολείται με εξωπραγματικά και “φαραωνικά ‘” και επικίνδυνα θέματα , όπως το ΣΒΑΚ  που μόνο ζημιά θα  φέρουν στην πόλη. 

Και τα παραπάνω δεν είναι fake news , προκύπτουν από το  γραπτό κείμενο της ανωτέρω Δημ. Συμβούλου.

Χάρης Βαρδάκας

Πολ. Μηχ/κός

Κοζάνη