H λυματολάσπη Περιέχει ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών, που δεν επιτρέπουν την απροβλημάτιστη χρήση της στη γεωργία και όχι μόνο, υπάρχει περίπτωση να είναι ανταποδοτική η αξιοποίηση της προς όφελος δήμου μας στην γεωργία άλλα και στην παράγωγη ενεργείας; Η απάντηση είναι ναι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την λυματολάσπη. Υπάρχουν Δήμοι που το εφαρμόζου , η αξιοποίηση της λυματολάσπης που παράγουμε στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών μετά από κατάλληλη επεξεργασίας μπορούν χρησιμοποιηθούν.
Υπάρχουν τεχνικές και μέθοδοι, που την καθιστούν ασφαλή και επιτρέπουν την διάθεση της στη γεωργία, προκειμένου να εμπλουτιστεί η αγροτική γη, η οποία με τις εντατικές καλλιέργειες γίνεται φτωχότερη σε θρεπτικά συστατικά και κανονικά θα απαιτούσε λιπάσματα.
Όμως, η επαναχρησιμοποίηση της λυματολάσπης αντιμετωπίζει τις ακόλουθες τρεις δυσκολίες: α) την πιθανή ύπαρξη βαρέων μετάλλων, β) παθογόνων οργανισμών και γ) ξενοβιοτικών οργανικών ενώσεων.
Οι σχετικές επιστημονικές μελέτες έχουν επί της ουσίας καταδείξει πως απαιτείται βιολογική επεξεργασία της λυματολάσπης και εν προκειμένω αερόβια κομποστοποίηση, η οποία εκτιμάται ότι είναι η πλέον συμφέρουσα μέθοδος επεξεργασίας.
Η αερόβια κομποστοποίηση εξασφαλίζει την μεγαλύτερη απομάκρυνση των ξενοβιοτικών ουσιών και αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο διαχείρισης της λυματολάσπης.
Η τελευταία προφανώς δεν υπάρχει για να αποτίθεται ανεξέλεγκτα σε μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ή σε περιοχές, που δεν ελέγχονται σχετικά, δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες εδάφους κτλ..
Μία πρόσφατη περίπτωση πιλοτικής εφαρμογής λυματολάσπης αστικών λυμάτων πραγματοποιήθηκε σε αγροτικές καλλιέργειες του Δήμου Κατερίνης.
Η Δημοτική ΕπιχείρησηΎδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης (ΔΕΥΑΚ) εφάρμοσε την αξιοποίηση ιλύος (ποσότητα 500 tn), από την ΕΕΛ (Βιολογικός) Κορινού και Κατερίνης, σε καλλιέργειες της περιοχής. Ειδικότερα, εφαρμόστηκε σε οκτώ αδειοδοτημένα αγροτεμάχια καλλιέργειας βαμβακιού.
Ματάνας Χ. Κωνσταντίνος
Που τη θυμήθηκε τη λυματολάσπη ο κ Ματανας ..! Κάλιο αργά όμως παρά ποτέ . Όταν πριν δυο χρόνια έθιξα το θέμα του διαχρονικού σκανδάλου και την δυνατότητα αξιοποίησης της λυματολάσπης επισκέφτηκα πρώτα τη ΔΕΥΑ Λάρισας όπου πάνω από δυο δεκαετίες παρέχεται στους αγρότες δωρεάν ως βιολογικό λίπασμα . Μια επίσκεψη στη Λάρισα θα σας βοηθήσει περίτρανα εσάς κι οποιονδήποτε παράγοντα του δήμου Κοζανης.