Ο Αϊ Γιάννης ο Πρόδρομος περιμένει ακόμα το ενδιαφέρον των Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης… (Γράφει ο Γιώργος Τζέλλος)

2 Ιουλίου 2019
06:08

Το αρχικό κτίριο χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Το 1960 ανακαινίστηκε, επισκευάστηκε , αλλά η κατασκευή του δεν μπορούσε να αντέξει τη φθορά του χρόνου. Το ίδιο έτος βρέθηκε στο ναό το γνωστό μαρμάρινο επιτύμβιο επίγραμμα του 1ου μ.χ αιώνα αφιερωμένο στην ΑΔΙΣΤΑ σύζυγο του Μενέδημου.* Τώρα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Ο Αϊ Γιάννης ο Πρόδρομος λειτουργούσε ως τον Ιανουάριο του 2007 κατά την παραμονή και ανήμερα τα Αϊ Γιαννιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων. Λαμπρή γιορτή με χορούς και τραγούδια …Οι πολυάριθμοι Γιάννηδες –Γιαννούλες και η γειτονιά είχαν την τιμητική τους. Γιόρταζαν. Ήταν ένα από σημαντικότερα γεγονότα της κοινωνικής ζωής των κατοίκων . Απαγορεύτηκε στη συνέχεια από την 17η Ε.Β.Α. η χρήση του λόγω της επικινδυνότητας του και δεν ξαναλειτούργησε από τότε . Σήμερα είναι εγκαταλειμμένος. Το 2009 ως Δήμος Αιανής σε συνεργασία με την πρώην 17η Ε.Β.Α., Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού , αναθέσαμε στον μηχανικό κ. Κώστα Ντέλμα την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την ανακατασκευή του Ναού με βάση το υφιστάμενο Ιερό. Η μελέτη έγινε και θεωρήθηκε από την Προϊσταμένη της 17η Ε.Β.Α κ. Μαριλίζα Τσιάπαλη, εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Αιανής και την ΤΥΔΚ. Η μελέτη βρίσκεται σήμερα στο Δήμο Κοζάνης και αντίγραφο της και στο πρώην Δημαρχείο Αιανής . Διάφοροι λόγοι , που δεν είναι του παρόντος, δεν επέτρεψαν την ενασχόληση της Τ.Υ. του Δήμου Κοζάνης στην προώθηση του θέματος. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο Αϊ Γιάννης ο Πρόδρομος περιμένει ακόμα το ενδιαφέρον των Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, καθώς βέβαια και τη βοήθεια στη συνέχεια των κατοίκων Αιανής, που από παλιά εκδήλωσαν και ενυπογράφως το ενδιαφέρον τους για οικονομική στήριξη και προσωπική εργασία , προκειμένου να ανακατασκευαστεί. Ας το έχει αυτό υπόψη του το νέο Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής. 

• Λεπτομέρειες στο βιβλίο του αείμνηστου Δασκάλου Κ. Σιαμπανόπουλου « ΑΙΑΝΗ» σελίδες 59-64 έκδοση 2009

9

2 σχόλια

  • Ήσουν αντιδημαρχος υπευθυνος για αιανη και ελιμεια μετά το 2010 και δεν εκανες τίποτα..ήσουν και οικονομικών που πέρναγαν πολλά από το χέρι σου και πάλι δεν εκανες τίποτα. Όλα να λέγονται..όχι μόνο ότι μας συμφέρει.

  • Ήμουν Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για Αιανή και Ελίμεια μετά το 2010 και έκανα τα πάντα για το θέμα του Αι Γιάννη…. Αλλά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης είχε τα θέματα της και δεν …ευκαιρούσε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, όπως και για πολλά άλλα φίλε. Ήμουν και Αντιδήμαρχος Οικονομικών και δεν πέρναγαν τα πάντα από το χέρι μου, έχεις λάθος εντύπωση, αλλά και πάλι όμως έκανα τα πάντα . Είχα βρει το 2013 πρόγραμμα χρηματοδότησης για να γίνει το έργο . όπως έκανα για το Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου -την Παναγία Αιανής και γίνεται το έργο. Είχα φέρει με πολλή προσπάθεια το 2011 στην Αιανή την Λ. Μενδώνη , Γ. Γρ. τότε και σήμερα Υπουργός Πολιτισμού και το ενέκρινε . Αυτά σε γνώση σου ΑΝΏΝΥΜΕ. Όλα να λέγονται..όχι μόνο ότι μας συμφέρει.
    Ξεχνάς προφανώς ότι τα έτη 15-19 δεν έγινε απολύτως τίποτα και ότι αν είχαμε παραμείνει Δήμος Αιανής όλα αυτά θα ήταν προ πολλού τελειωμένα. Περισσότερα όποτε θες εφόσον είσαι καλοπροαίρετος, αλλά ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.