Τι ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Γ. Αδαμίδης, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με τον ΥΠΕΠ Κωστή Χατζηδάκη

18 Ιουλίου 2019
05:49

“Είναι καταρχήν μία εθιμοτυπική συνάντηση για να δούμε τα σοβαρά ζητήματα ενέργειας στη χώρα μας. Το ζήτημα είναι πολυδιάστατο, έχει να κάνει με μια σειρά από ρυθμίσεις, που αφορούν προφανώς, όπως γνωρίζετε, και τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας και είμαστε χώρα- μέλος. Η αλήθεια είναι ότι εμείς έχουμε θέσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και σαφή, ότι μας ενδιαφέρει αυτή η επιχείρηση να συνεχίσει να είναι στην υπηρεσία του καταναλωτή, να είναι υπό δημόσιο έλεγχο για να μπορέσει, έτσι όπως εμείς πιστεύουμε διαχρονικά, έτσι όπως ξεκίνησε από το 1950, να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας απολύτως αιφνιδιασμός. Τις επόμενες ώρες και ημέρες θα έχουμε την ενημέρωση από τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ακροθιγώς τέθηκαν κάποια ζητήματα τα οποία προφανώς δεν λύνουν αυτή τη στιγμή το πρόβλημα ούτε είναι σε θέση η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να απαντήσει επί του συγκεκριμένου, με την έννοια ότι δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο, αναμένει τις συναντήσεις με τους θεσμούς.

Η Κομισιόν όπως γνωρίζετε θα συγκροτηθεί προς το τέλος του φθινοπώρου. Από κει και ύστερα περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις, αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Σε αυτή τη φάση πάντως αυτό που έχει δεσμευτεί και έχουμε συμφωνήσει είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα και θα γίνει μία τεράστια προσπάθεια από την πλευρά του Υπουργείου για την σωτηρία της ΔΕΗ, για την σωτηρία του ενεργειακού γίγαντα, που στην χώρα μας είναι η ΔΕΗ. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη να παραμείνει αυτός ο ενεργειακός γίγαντας υπό δημόσιο έλεγχο. ”

Ερ.: Στην πιθανότητα πώλησης της ΔΕΗ ή σε περίπτωση στρατηγικού επενδυτή, εσείς τι απαντάτε;

Γιώργος Αδαμίδης, Πρ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Δεν τέθηκαν αυτά τα ζητήματα από τον Υπουργό. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε αυτό το πεδίο. Ωστόσο, εάν αυτά μπούνε και είναι επιτακτικά, επαναλαμβάνω ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει συνεδριακές αποφάσεις, θα χρειαστεί να ξανασυζητήσει, να αποφασίσει, να δούμε ποια είναι τα νέα δεδομένα. Γιατί δεν σας κρύβω ότι γνωρίζουμε, ότι είναι προσπάθεια που από το 2010 προσπαθεί να αλλάξει το ενεργειακό τοπίο της χώρας. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από το σχέδιο Παπακωνσταντίνου, τη “μικρή ΔΕΗ”, την αποεπένδυση και τώρα ξανά- ερχόμαστε στην αρχή, γιατί δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτε.
Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε υπό δημόσιο έλεγχο για την υπηρεσία του καταναλωτή.
Αν δεν ήταν η ΔΕΗ έτσι όπως ήταν, ούτε θα μπορούσαμε να λύσουμε τα προβλήματα σε τόσο σύντομο χρόνο, είτε στη Χαλκιδική, είτε χθες στο Μάτι, είτε προχθές στην Εύβοια, είτε στην Κεφαλονιά πριν από 10 χρόνια.
Μόνο μία τέτοια εταιρεία, εταιρεία στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, μπορεί να είναι και πρέπει να είναι κατά την άποψή μας υπό δημόσιο έλεγχο.

Ερ.: Τι απαντάτε στις αιτιάσεις του Υπουργού ότι δεν έχει χρήματα να αγοράσει ούτε κολώνες;

Γιώργος Αδαμίδης, Πρ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Νομίζω ότι αυτό ήταν σχηματικό, δεν εννοούσε στην κυριολεξία αυτό το πράγμα. Έχουμε πει ότι προβλήματα στην εταιρεία υπάρχουν, προβλήματα θεσμικά υπάρχουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι για τις κολώνες, όχι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα να αγοραστούν κολώνες, καθώς υπάρχουν σοβαρές διαδικασίες, αλλά ότι οι προμηθευτές αυτών των στύλων δεν έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους και δεν τις παραλάβαμε. Και δεν τις παραλάβαμε γιατί πάνω σε αυτές ανεβαίνουν τεχνίτες εναερίτες, οι οποίοι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Δεν ήταν λίγες οι φορές που σάπιες κολώνες, επειδή δεν είχε γίνει σωστός εμποτισμός, έσπασαν  και είχαμε θανατηφόρα ατυχήματα.

Αντώνης Καρράς, ΓΓ ΔΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Είναι κοινή και στο θέμα το συγκεκριμένο ότι ούτε το Υπουργείο ούτε και η ΓΕΝΟΠ δεν έχει καμία διάθεση να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είμαστε ρεαλιστές, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Έτσι κι αλλιώς εσείς τα γνωρίζετε διότι στο δημόσιο διάλογο έχουν τεθεί. Γνωρίζετε πάρα πολλοί ότι μπήκαν ζητήματα από την “μαμά” ΔΕΗ στον όμιλο ΔΕΗ, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποφέρει το μέγιστο για τις αποκοπές είτε για τις ρευματοκλοπές. Έχουν πάρει δημοσιότητα αυτά.

Όσο για τους ξύλινους στύλους πρέπει να πούμε την αλήθεια ότι υπήρχε μία κακή, αν θέλετε, συνεννόηση πάνω σε αυτό και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτούς τους ξύλινους στύλους που θα έπρεπε να έχουμε ως εταιρεία. Τα λεφτά υπάρχουν, αλλά η μεταξύ επικοινωνία που είχαν, η συνεργασία που είχαν η “μαμά” ΔΕΗ με την θυγατρική της εταιρεία δεν έφερε το μέγιστο αποτέλεσμα να υπάρχουν ξύλινοι στύλοι και εξ’ου- θα μου επιτρέψετε να αναφέρω- ότι υπήρχε μια δυστοκία που έχει πάρει και θεσμικά το δρόμο του, διότι θα δημιουργηθεί ΕΔΕ, διότι 24.000 στύλοι πέρυσι, δυστυχώς βρέθηκαν στα αζήτητα, μέσα από μία κακή λειτουργία των υπηρεσιών, διότι δεν εμποτίστηκαν ως όφειλαν να εμποτιστούν σύντομα. Αυτή τη στιγμή για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα αποθεματικό 20.000 στύλων χρειάζεται 8 μήνες με ένα χρόνο για να γίνει η διαδικασία εμποτισμού. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και ένα μέγεθος προβλήματος. Βέβαια στο πρόβλημα αυτό δόθηκαν λύσεις, βέβαια οι λύσεις αυτές κοστίζουν περισσότερο από ότι θα κόστιζαν αν είχε γίνει ο σχεδιασμός ο πρέπων για τους ξύλινους στύλους.

Γιώργος Αδαμίδης, Πρ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Νομίζω ότι πολλές φορές όχι από σκοπιμότητα αλλά από έλλειψη πληροφόρησης μπερδεύουμε το δίκτυο, είτε αυτό είναι της διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, είτε αυτό είναι του ΑΔΜΗΕ με τα προβλήματα της ΔΕΗ.
Δηλαδή είναι άλλο ο ΑΔΜΗΕ, χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα, έχει μοιράσει μερίσματα στους μετόχους, και άλλο το υποτιθέμενο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ, το οποίο πάντως δεν είναι  σε καμία περίπτωση στα όρια της καταστροφής.
www.worldenergynews.gr

23 σχόλια

  • μια χαρα εστρωσες τωρα ουτε καταγγελιες ουτε φασαρια !! οταν βγηκε η προταση για τη μικρη δεη ουρλιαζατε και τραμπουκιζατε κατα των πασοκζηδων ! τωρα κοτες λυρατες ! παει η δεη δημοσια τωρα παμε δεη υπο δημοσιο ελεγχο κι ακομα που εισαι .

    • ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ.ΕΤΣΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΑΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

      • Οι εκλογές τελείωσαν όλοι ενωμένοι πρέπει να υπερασπιστούμε την επιχείρηση … και ο Αδαμιδης μπορεί να προσφέρει ενώ τα σχόλια σας είναι για μικροπολιτική εκμετάλλευση και δε μας αφορούν

  • Γιώργος Αδαμίδης, Πρ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ , όταν το βλέπω αυτό συνάδελφοι εγώ ντρέπομαι. Που ήταν τέσσερα χρόνια ? Δεκανίκι της κυβέρνησης . Αυτοί οι άνθρωποι πολύ εύκολα μπορούν να αλλάξουν αφεντικό

    • συγνώμη αλλά ο συριζα ξεπούλησε τη ΔΕΗ; ΤΏΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΚΕΙ επιτέλους οι εκλογές τελείωσαν δε χρειάζεται να υπερασπίζεσαι το άδικο

  • Πόσες απεργίες έκανες επί συριζανελ;
    Πόσες πορείες;;
    Ευτυχώς που δεν μπορεί να εκφραστεί αρνητικός αριθμός στην μηδενική συνδικαλιστική σου δράση.

    • Γιατί ο Σύριζα δεν προστάτεψε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ; είχε σχέδιο να την ξεπουλήσει; αντε ρε τρολακια της ΝΔ μακεδονομαχοι μέχρι 7 Ιουλίου που δε σας ενδιαφέρει ο τόπος πάρα ο εαυτός σας

      • Γιώργο με απόφαση και υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ βγήκε προς πώληση. Η προοπτική καρέκλας δε σε αφήνει να πεις την αλήθεια. Το γεγονός ότι εξευτέλισαν την ΔΕΗ ( με την δίκια σου βοήθεια , ανοχή) για να μην ενδιαφερθεί κανείς να την αγοράσει δεν είναι νίκη αλλά βαριά ήττα.

        • καλά εσύ μάσα το σανό που σου προσφέρουν όπως και με τη συμφωνία των Πρεσπών…ο Συριζα ήταν ο κακός λύκος και τώρα ήρθαν τα προβατάκια…

      • Συγνωμη ρε μεγαλε τον νομο που ηρθε στην βουλη το 2017 που ελεγε οτι πωλειτε το 40% των ορυχειων και μειση των πελατων κατα 50% μεχρι το 2020 ποιος τον ψηφισε? Ο μεγαλος ηγετης τσιπρας δεν τον ψηφισε!!

  • ΝΑ σταματήσει άμεσα η ΔΕΗ με λιγνίτη μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την περιοχή μας.Φτανει η μόλυνση τόσα χρόνια.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.