Η Πτολεμαΐδα 5 στο επίκεντρο του ενεργειακού προβληματισμού – Οι επικρίσεις της αγοράς και η απάντηση Παναγιωτάκη – Με αύξηση της ΟΤΣ η μονάδα αποσβαίνεται

18 Ιουλίου 2019
09:03

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται – και δικαίως με την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων κοντά στα 30 ευρώ ο τόνος – οι φωνές που εγείρουν αμφιβολίες γύρω από την επένδυση της ΔΕΗ στην μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Ακόμη και ο απερχόμενος διοικητής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι εάν επρόκειτο να αποφασίσει σήμερα την έναρξη κατασκευής του έργου θα το διπλοσκεφτόταν.

Χθες λοιπόν στο συνέδριο του Economist φάνηκε ξεκάθαρα το δίλημμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τη μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο καθώς αφενός μεν υπάρχουν τα ζητήματα που αφορούν στην βιωσιμότητα (οικονομική αλλά και κοινωνική) της επένδυσης αλλά και στη σκοπιμότητα ολοκλήρωσης του εργοστασίου. Και είναι ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον σε επίπεδο προβληματισμού υπάρχουν πολλές διαφορετικές και αποκλίνουσες απόψεις.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση ενός στελέχους της ελληνικής ενεργειακής αγοράς που προέρχεται από μια άλλη χώρα, του προέδρου της Elpedison Andrea Testi. Ο κ. Testi αναφερόμενος στις ιδιομορφίες και τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς χρησιμοποίησε την επένδυση της ΔΕΗ ως ένα παράδειγμα στρέβλωσης: η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που κατασκευάζει λιγνιτική μονάδα όταν όλες οι χώρες επιταχύνουν την εγκατάλειψη του λιγνίτη, είπε.

Άλλοι εκπρόσωποι της αγοράς επεσήμαναν χθες στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist ότι το πρόβλημα της αγοράς είναι ότι η ΔΕΗ θέλει να συνεχίσει να μεγαλώνει το μερίδιό της όταν είναι συμφωνημένο ότι πρέπει να μικρύνει. Αντί να μειώσει την έκθεσή της στο ρίσκο της αγοράς, κατασκευάζει την Πτολεμαΐδα 5 και το μεγαλώνει, έλεγε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος ενεργειακής εταιρείας.

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα, σαφής ήταν χθες και η τοποθέτηση του υφυπουργού ενέργειας Γ. Θωμά, ο οποίος έθεσε το γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής, που δεν ήταν άλλο από την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου πλάνου απεξάρτησης από το λιγνίτη. Η μετάβαση στην νέα εποχή θα πρέπει να σχεδιαστεί σωστά όπως συνέβη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χωρίς τις νέες τεχνολογίες δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Παναγιωτάκης

Από την πλευρά του ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, αν και δεν μίλησε τελικώς στο συνέδριο, σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους παρουσίασε τα υπέρ της άποψης για ολοκλήρωση της επένδυσης.

Καταρχάς, ξεκαθάρισε ότι ήδη η ΔΕΗ έχει δώσει 900 εκατ. ευρώ ενώ είναι έτοιμα να τιμολογηθούν ακόμη 200 εκατ. ευρώ που έχουν επίσης κατασκευαστεί. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν περί τα 300 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η μονάδα.

Κατά τον κ. Παναγιωτάκη, η νέα μονάδα ως η πλέον σύγχρονη θα μπαίνει στο σύστημα και εκτιμάται ότι θα λειτουργεί περί τις 6500 ώρες. Θα έχει διαθεσιμότητα και θα είναι η πιο φθηνή λιγνιτική μονάδα, είπε χαρακτηριστικά, υπολογίζοντας ότι θα φέρνει τζίρο της τάξης των 280 έως 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η συμμετοχή της μονάδας στην αγορά είναι διασφαλισμένη: η μονάδα θα έχει διαθεσιμότητα και θα είναι η πιο φθηνή λιγνιτική μονάδα, είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι λόγω της ανόδου της τιμής των ρύπων, για να μπαίνει στην αγορά θα υπάρξει αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος.

Πρακτικά δηλαδή για να μπορεί η μονάδα να μπαίνει στην αγορά με υψηλό κόστος ρύπων, θα απαιτηθεί αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής, που συνακόλουθα με όρους ορθολογικής λειτουργίας της αγοράς θα προκαλέσει πίεση και στη λιανική τιμή του ρεύματος.

energypress.gr

4 σχόλια

  • ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ; ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ 5 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ) ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ , ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΛΙΓΟΥΣ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΜΠΑΣΕΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΛΗΔΕΣ ΤΟΥΣ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ,ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥΣ,ΤΙΣ ΝΥΦΕΣ ΤΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΓΑΜΠΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΤΟΥΣ) ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΖΩΗ ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ! ΝΑ ΜΗΝ ΣΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ “ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ” ΚΥΡΙΟΙ ,ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΔΕΙ ΚΙ ΑΠ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΙΕΣ!

    • με μέσον ξέχασες να γράψεις ,ακόμα και αυτοί της Α ζώνης βάζουν μέσον για να υποσκελίσουν τους χωριανούς τους, γι αυτό σε κάθε διαγωνισμό οι ενστάσεις επί ενστάσεων έδιναν κι έπαιρναν,άσε που πολλοί “ερωτικοί μετανάστες” που παντρεύονταν γυναίκες από τα χωριά της
      Α ζώνης είναι ήδη μόνιμοι στη ΔΕΗ ως πληττόμενοι!!!

  • Επιτελους δεητζηδες παραδεχτειτετο,το θεμα σας δεν η σωτηρια της δεη αλλα η σωτηρια της ιερης αγελαδας που λεγεται υπαλληλος δεη.ξεχαστε τις αυξησεις τιμολογιων,να μειωθουν οι μισθαρες σας και να καταργηθει το προκλητικο επιδομα του τροφειου!! Ελπιζω η καινουργια κυβερνηση να κανει το αυτονοητο και οχι παλι να την πληρωσουν τα συνηθη κοροιδα οι καταναλωτες δηλαδη!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.