Με αφορμή την εικόνα έξω από το Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (Γράφει η Ν. Χριστοφόρου)

23 Ιουλίου 2019
10:26

Ταξιδεύω πολύ. Πρόσφατα ταξίδεψα στην Τήνο στις Κυκλάδες. Μια εβδομάδα στο νησί δεν είδα πουθενά ΠΟΥΘΕΝΑ ένα σκουπίδι πεταμένο. Με ντόπιους, με τουρίστες με παιδιά που τριγυρνούσαν κ διασκέδαζαν κ απολάμβαναν τα μέρη που πήγαιναν. Είπα πως μέσα στη Χώρα ίσως παντού υπάρχουν άνθρωποι του Δήμου κ φροντίζουν για την καθαριότητα. Αυτό όμως το είδα κ στις παραλίες, το είδα κ στα χωριά, το είδα κ στις πλατείες. Το είδα κ στα μονοπάτια. Ούτε μισό σκουπίδι. Κ μετά θυμήθηκα πως λίγες μέρες πριν, περνώντας από το πνευματικό κέντρο της δικής μου πόλης αντίκρισα ένα θέαμα άθλιο κ επονείδιστο. Τα παγκάκια του πνευματικού γεμάτα σκουπίδια ενώ ακριβώς από πίσω ξεχειλισμένοι κάδοι. Δύο μέρες μετά ξαναπέρασα κ αντίκρισα το ίδιο πράγμα μόνο που τώρα νεαρά παιδιά κάθονταν κ απολάμβαναν τη βραδιά τους – ναι, στο ίδιο παγκάκι- προσθέτοντας κι αυτοί όσα σκουπίδια τους επέτρεπε η (κακή) ανατροφή κ η (ανύπαρκτη) παιδεία τους. Ντροπή 1η για όσους πέταξαν τα σκουπίδια. Άραγε τους είπε ποτέ κανείς στο σπίτι ή στο σχολείο ποια πράγματα ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα ζώα? Ντροπή 2η ο δήμος όλο αυτό το διάστημα δεν πέρασε από εκεί? Κανέναν δεν ενόχλησε η αηδία; Ντροπή 3η. Αυτά τα παιδιά -τα ίδια ή άλλα- που κάθονταν επί μέρες στον ίδιο χώρο δεν ενοχλήθηκαν από την ελεεινή κατάσταση; Κ συνέχισαν να κάθονται αμέριμνα σα στο σαλόνι του σπιτιού τους; Καμιά αισθητική; Ευθιξία; Ντροπή; Παιδεία; Δε σέβονται τον τόπο τους, τη γειτονιά τους. Μα ούτε τον εαυτό τους δε σέβονται που ανέχονται να ζουν έτσι; Εγώ μόνο ντράπηκα. Ντράπηκα που είμαι γονιός, ντράπηκα που είμαι δασκάλα κ δεν κατάφερα τα αυτονόητα κ ντράπηκα για την πόλη μου κ εμάς τους πολίτες της γιατί προφανέστατα αν εμείς λειτουργούσαμε καλά, δε θα είχαμε ούτε αυτά τα παιδιά, ούτε αυτόν το δήμο, ούτε αυτό το χάλι θα είχαμε. ( Δεν είναι η πλειοψηφία το ξέρω, όμως κ πάλι……)

2 σχόλια

  • Κάτι δεν κάνουμε καλά. Δεν απελπίζομαι όμως. Θα ξαναβάλουμε σημαιοφόρους τους αριστούχους, οπότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ήταν τόσο ωραία άλλωστε, που την νοσταλγήσαμε. Γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε αποτύχει και όπως πάντα μας φταίνε οι άλλοι.

  • Ντροπή τους να πετάνε τα σκουπίδια όπου βρούνε, έτσι κάνουν κ στα σπίτια τους? Φυσικά κ όχι εκεί σέβονται τον χώρο που θα φάνε θα κοιμηθούν κ θα πλυθούν, οι κάδοι είναι για τα σκουπίδια όχι οι δρόμοι επιτέλους λίγη παιδεία δν βλάπτει.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.