Σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας οδηγείται ο ΑΗΣ Καρδιάς ( μέχρι τον Οκτώβριο του 2019) καθώς έπειτα από την απόσυρση των μονάδων 1 και 2, αποσύρονται σταδιακά και οι μονάδες 3 και 4 ( καθώς απομένουν 9.300 ώρες λειτουργίας ). Οι εξελίξεις θα είναι κλιμακωτές καθώς σε κίνδυνο μπαίνει η λειτουργία της τηλεθέρμανσης αλλά θα επηρεαστεί και η λειτουργία του ορυχείου Καρδιάς. Αυτές οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της μετάβασης στην λεγόμενη μεταλιγνιτική εποχή. Σοβαρές ευθύνες έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πανηγύριζε και καλλιεργούσε το εφησυχασμό για την δήθεν διασφάλιση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς. Ο ενεργειακός σχεδιασμός που χαράσσετε με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, της Κομισιόν για να μεγιστοποιούνται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της ενέργειας είναι που επιτάσσει ο ΑΗΣ Καρδιάς να μείνει εκτός ενεργειακού σχεδιασμού.

Υποκριτικά, διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, οργανισμοί, συμμαχίες, “οδύρονται” για την μόλυνση και την καταστροφή του περιβάλλοντος , ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν τον αποκλειστικό παράγοντα καταστροφής του. Αξιοποιούν τις περιβαλλοντικές καταστροφές για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους. Η στροφή προς την λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη” είναι ένας τρόπος για να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο και να ρυθμιστούν εσωτερικές του αντιθέσεις. Το κεφάλαιο και το κράτος αντιμετωπίζουν την προστασία απ’ τις περιβαλλοντικές επιδράσεις αποκλειστικά ως αντικείμενο κερδοφορίας, άλλοτε ως “δαπάνη” που μπορεί να περιοριστεί, άλλοτε ως νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει ως συνέπεια την μεταφορά του προσωπικού σε άλλους ΑΗΣ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, άλλα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο άμεσο μέλλον οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον ΑΗΣ Καρδιάς θα χαθούν για πάντα με την οριστική διακοπή λειτουργίας του. Έχει ως συνέπεια την απόλυση δεκάδων εργολαβικών εργαζόμενων του ΑΗΣ Καρδίας, οι οποίοι δούλευαν σε καθεστώς δουλεμπορίου, καθώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα ώστε να μην χάσουν την δουλειά τους, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους. Οι ευθύνες βαραίνουν τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε την σημερινή καθώς και την προηγούμενη κυβέρνηση που προώθησαν το καθεστώς των εργολάβων μέσα στην ΔΕΗ ΑΕ.

Το σχέδιο «διάσωσης» της ΝΔ για την ΔΕΗ Α.Ε δεν είναι παρά ένα σχέδιο διασφάλισης των κερδών της ΔΕΗ Α.Ε στον ανελέητο ανταγωνισμό της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θύματα αυτού του ανταγωνισμού είναι μόνο οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που ειδικά τα επόμενα χρόνια στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα βιώσουν την μαύρη ανεργία, την ισοπέδωση των μισθών και των δικαιωμάτων τους.

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ που αναδεικνύει πως όσο κουμάντο στην οργάνωση και στο σχεδιασμό της παραγωγής και της οικονομίας κάνουν τα μονοπώλια με κριτήριο τα κέρδη τους, όσο οι ενεργειακές πηγές και τα μέσα παραγωγής είναι ιδιοκτησία των λίγων, οι εργαζόμενοι θα ζουν στην ενεργειακή φτώχεια, την εκμετάλλευση και την ανεργία.

Το ΚΚΕ παλεύει για:

  • Καμία απόλυση εργαζομένων στην ΔΕΗ Α.Ε. Μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού (8μηνα- εργολαβικών εργαζόμενων). Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολάβων στην ΔΕΗ Α.Ε
  • 7ωρο-5νθημερο-35ωρο. Άμεσες προσλήψεις τώρα. Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Όχι στην απελευθέρωση/ ιδιωτικοποίηση. Καμία πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ. Όχι στο ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ
  • Διασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης στην ΠΕ Κοζάνης. Καμία παραχώρηση σε ιδιώτες.
  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκή οικογένεια
  • Αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη με σύγχρονη τεχνολογία, πιο φιλική προς το περιβάλλον, με μονάδες συνδυασμένου κύκλου υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Πτολεμαΐδα 26.7.2019