Ο Γιώργος Στάσσης νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ – Η πρόταση για τον κ. Στάσση θα υποβληθεί επίσημα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. («Υπερταμείο») στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ

29 Ιουλίου 2019
21:03
Πρόκειται για τον Γιώργο Στάσση, ο οποίος έως σήμερα κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL, τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία

Ο Γιώργος Στάσσης, μηχανικός, στέλεχος του πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου ENEL είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στην πιο δύσκολη καμπή της εταιρείας θα αναλάβει το «βαρύ» φορτίο να βγάλει την εταιρεία από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Η πρόταση για τον κ. Στάσση θα υποβληθεί επίσημα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. («Υπερταμείο») στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που πρόκειται να συνεδριάσει σύντομα.

Συνεργάτες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο Γιώργος Στάσσης είναι μάνατζερ από το χώρο της ενέργειας, έχει κάνει καριέρα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, έχει εμπειρία σε αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων, είναι νέος σε ηλικία και είναι ένας Έλληνας, που επιστρέφει από το εξωτερικό για να βοηθήσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης». Ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ καλείται να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ζημιογόνα αποτελέσματα, το υψηλό κόστος από πεπαλαιωμένες μονάδες παραγωγής, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την επίσπευση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, κ.α.

Ακολουθεί το βιογραφικό του:

O Γεώργιος Ι. Στάσσης από το 2016 έως και σήμερα κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL, τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία. Ο κ. Στάσσης εργάστηκε στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA, όπου από το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο. Διαθέτει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στη αγορά της ενέργειας και έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου.

Από το 2001 έως και το 2006 εργάστηκε στην Tellas Telecommunications S.A., ως μέλος της Διοικητικής Ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement. Σήμερα κατέχει επίσης τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Ξένων Επενδυτών (Foreign Investments Council) στη Ρουμανία, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Συνομοσπονδίας για την Ανάπτυξη της Ρουμανίας (Coalition for Romania’s Development), ενώ παράλληλα συμμετέχει στο Δ.Σ. του ACUE (Association of Utilities ), στο Board of Trustees του Αspen Institute Romania, και στο ΔΣ του Κέντρου Ενέργειας Ρουμανίας (CRE).

Επίσης έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του G20Y. O κ. Στάσσης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Kingston στη Μεγάλη Βρετανία και είναι κάτοχος MBA στο Construction Management. Έχει συμμετάσχει σε executive προγράμματα με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη στο ELIS Management Academy, καθώς και Executive Leadership στο Harvard University. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Η ENEL είναι πολυεθνική εταιρεία ενέργειας και κορυφαίος παίκτης στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και περιλαμβάνεται στις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης όσον αφορά την εγκατεστημένη δυναμικότητα και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA). Ο Όμιλος έχει παρουσία σε 34 χώρες, και μονάδες παραγωγής ισχύος 89 GW διανέμει ηλεκτρισμό και αέριο μέσω ενός δικτύου άνω των 2.200.000 χιλιομέτρων, και με περίπου 73 εκατ. επιχειρηματικούς και οικιακούς τελικούς χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο, η ομάδα έχει τη μεγαλύτερη πελατειακή βάση μεταξύ των Ευρωπαίων ομοτίμων της.

Η Εnel Green Power, η επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Enel, διαχειρίζεται ήδη περισσότερα από 44 GW αιολικών, ηλιακών, γεωθερμικών και υδροηλεκτρικών σταθμών στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία

ΠΗΓΗhttps://www.ethnos.gr

18 σχόλια

 • Από όσους τον γνωρίζουν δεν έρχεται στην Ελλαδα για να παίξει, ή θα το κάνει “όπως Ρουμανία” ή δεν έχει.
  Αναμνήσεις από το μέλλον;
  ΔΕΗδωμαιν

  • ο πωλητής της tellas, της πρώτης ιδιωτικής εταιρίας σταθερής τηλεφωνίας της Ελλάδας που έκλεισε με πολλά χρέη. Το βιογραφικό είναι σίγουρα φτωχό, δεν λέει που σπούδασε, μάλλον σε κάποιο κολέγιο της Ελλάδος.. Τα σεμινάρια που αναφέρει είναι 15 ήμερων… Στη ρουμάνια έκανε πωλήσεις συμβολαίων της εκεί ΔΕΗ. Από τον “Σερ Τάκη” Αθανασόπουλο .. στο Στάση.. Μέχρι και ο Αδαμίδης μπορεί να έχει ανάλογες σπουδές.. Είναι σαν το πρόγραμμα του Καρακασίδη στη ΓΣΣΕ.. τα δύο σεμινάρια που αναφερει στο τέλος..

   • Αν έμενε ο Αθανασοπουλος να σαι σίγουρος ότι δεν θα υπήρχε αυτό το χάλι της δεη… Και σίγουρα δεν θα επιβίωναν οι επαναστάτες της δεη που την έφεραν σ αυτό το χάλι. Ψαχτο λιγάκι…

   • Για τη δουλειά που τον θέλουν δεν θέλει σπουδές θέλει αναλγησία.
    Δες “Δόγμα του Σοκ” για την Ιδιωτικοποίηση της ενέργειας στην Ρουμανια και θα καταλάβεις

 • Καράτε λέγεται και είναι απλό.
  Χρειάζεται τρία πράγματα.
  Αυτοσυγκέντρωση
  Σφιχτά δάχτυλα
  Δυνατό χτύπημα

 • Εν τω μεταξύ θα αναλάβει μία επιχείρηση που δεν πάει καλά, μία επιχείρηση όπου ο μεγαλομέτοχος της ο ίδιος βάζει τα περισσότερα εμπόδια και όλα αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων για τα μισά χρήματα που έπαιρνε από την προηγούμενη του δουλειά.

  Όπως και να’χει, εύχομαι καλή επιτυχία και μην μασάς! Σπάσε αυγά!

 • Ως εφτασφράγιστο μυστικό κρατήθηκε από την κυβέρνηση η επιλογή του νέου προσώπου για το τιμόνι της ΔΕΗΔΕΗ του 45χρονου Γιώργου Στάσση κι επί σειρά ετών διοικητικού στελέχους του ιταλικού κολοσσού της Enel.

  Πληροφορίες λένε, ότι η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου προκρίθηκε μεταξύ τριών υποψηφίων και την πρόσκληση του στην Ελλάδα χειρίστηκαν αποκλειστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Ανάμεσα στα πρόσωπα που βολιδοσκοπήθηκαν ήταν και τα δύο πολύπειρα στελέχη της πάλαι ποτέ ελληνικής «S&B Ορυκτά» Ευθύμιος Βιδάλης και Κρίτων – Λεωνίδας Ανεβλαβής.

  Η συμμετοχή του Γιώργου Στάσση στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων του Υπερταμείου για την αντικατάσταση του Μανόλη Παναγιωτάκη, με βάση τα όσα σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες καθώς και πηγές της αγοράς, σηματοδοτεί τους δύο στόχους της κυβέρνησης για τη διάσωση της ΔΕΗΔΕΗ: Την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και τη στροφή της δημόσιας εταιρίας σε άλλες δραστηριότητες όπως οι ΑΠΕ και η ηλεκτροκίνηση, αλλά και την έξοδο της σε διεθνείς αγορές. Κατόπιν της εισόδου στρατηγικού επενδυτή.

  Ο κ. Στάσσης ήταν CEO από το 2016 στην Enel Ρουμανίας, η οποία δημιουργήθηκε ουσιαστικά με την ιδιωτικοποίηση το 2004 των κρατικών εταιρειών διανομής δικτύου ρεύματος μεγάλων περιοχών της χώρας. Η Enel ελέγχει ουσιαστικά το ένα τρίτο των δικτύων της απασχολώντας 3.100 εργαζομένους και παρέχει υπηρεσίες προμήθειας ρεύματος σε 2,8 εκατομμύρια καταναλωτές. Παράλληλα έχει αναπτύξει έργα ΑΠΕ 530 Μεγαβάτ.

  Ο πολιτικός μηχανικός με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Kingston της Μ. Βρετανίας και κάτοχος του MBA στο Construction Management είχε εξαετή θητεία (2008 – 2014) στην Enel Green Power Hellas, σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα μαστιζόταν από την οικονομική κρίση και τους Ιταλούς να φέρονται τότε αποφασισμένοι να αφήσουν την ελληνική αγορά. Ο κ. Στάσσης, λένε παράγοντες της αγοράς, πέτυχε δρομολογώντας σειρά έργων σε φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά κι εκείνο του Καφηρέα στην Εύβοια να κρατήσει τον κολοσσό στην ελληνική πράσινη ενέργεια. Η εμπειρία του στις ΑΠΕ είναι δεδομένη, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, και θα αποδειχθεί πολύτιμη και για την αναζήτηση των νέων δρόμων της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού.

  Συνάδελφοι του τον χαρακτηρίζουν ικανό στέλεχος εξηγώντας μάλιστα με τον τρόπο αυτόν τη ραγδαία ανέλιξη του στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις του ιταλικού ομίλου της Enel.

  Από την άλλη μεριά, όμως, η ΔΕΗΔΕΗ 0,00% είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Με έναν αρκετά αρτηριοσκληρωτικό διοικητικό μηχανισμό και το κυριότερο με τεράστια καυτά οικονομικά προβλήματα. Από τα κόστη που επωμίζεται με τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων μέχρι τη «νάρκη» των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος ύψους 3 δισ. ευρώ.

  Επιπλέον, η απόπειρα να ιδιωτικοποιηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ και κυρίως το πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων που θα πρέπει να εκπονηθεί – σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες – αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση των εργαζομένων. Όπως, σημειώνουν, άνθρωποι που έχουν ζήσει για χρόνια τη δημόσια εταιρία, μπορεί η πρόσφατη προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών μονάδων να μη συνάντησε ιδιαίτερα σθεναρή αντίσταση, ωστόσο δεν αποκλείεται η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ να αποτελέσει την ευκαιρία για την εκδήλωση της τελευταίας μάχης των χαρακωμάτων από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

  Ένα επίσης από τα μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά του ο νέος CEO της ΔΕΗΔΕΗ είναι κι αυτό της Πτολεμαϊδας V, της επένδυσης 1,4 δισ. ευρώ στη λιγνιτική παραγωγή. Αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και για την τύχη του συγκεκριμένου project με δεδομένη την ευρωπαϊκή πολιτική για απανθρακοποίηση της αγοράς.

  https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1692260/g-stasshs-ta-kayta-metopa-gia-ton-45hronomanager.html

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.