kozan.gr: Αναβίωσε και φέτος, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, το έθιμο του τρανού χορού στη Βλάστη Eoρδαίας (Φωτογραφίες & Βίντεο)

15 Αυγούστου 2019
19:43
Κανένα σχόλιο

 

Στον  Τρανό χορό «πιάστηκαν» και φέτος, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, λίγο μετά τις 7 μ. μ,  στα ξακουστά « Λιβάδια», στην γραφική Βλάστη Εορδαίας, ντόπιοι και επισκέπτες. Είναι ένα έθιμο με αρχαίες Ελληνικές ρίζες. Σ’ έναν τεράστιο ανθρώπινο κύκλο τελείται μια «ιεροτελεστία» και κανόνες που οι Βλατσιώτες τηρούν με ευλάβεια. Μπροστά οι άνδρες και ακολουθούν οι γυναίκες. Το εθιμοτυπικό ορίζει τον χορό να σέρνει ο γεροντότερος  και γνώστης των τραγουδιών  και να τον ακολουθούν κατά σειρά ηλικίας. Οι γυναίκες  συνήθως με τοπικές ενδυμασίες , η μία δίπλα στην άλλη με κριτήριο την ηλικία και το χρόνο παντρειάς τους. Η  φωνή του κορυφαίου δίνει το σύνθημα στους άνδρες. Για το έθιμο του «τρανού χορού» εικάζεται πως η γέννησή του συμπίπτει χρονολογικά με την εγκατάσταση των πρώτων κάτοικων στο χωριό. Μέσα από τους στίχους του πρώτου τραγουδιού του χορού διαφαίνεται η βαθιά πίστη και η θρησκευτικότητα των κατοίκων. Είναι επίσης η εποχή που οι κτηνοτροφικές εργασίες έχουν μετριαστεί. Μελετητές αναφέρουν ότι ο τρανός  χορός της Παναγιάς, συνήθως ήταν ο χορός των κτηνοτρόφων(καλινδέρης). Ο βηματισμός είναι σταθερός και πολύ αργός .  Συνήθως οι άνδρες πιάνονται αλά μπρατσέτα. Ο κορυφαίος δίνει τον τόνο και επαναλαμβάνεται από τους υπόλοιπους χορευτές άνδρες και γυναίκες. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο, που μας έστειλε ο Γ. Κατσανίκος, από τη φετινή αναβίωση του εθίμου.

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.