Έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ σε μικρά νησιά και ορεινούς Δήμους – Ποιοι δήμοι από τη Δ. Μακεδονία θα λάβουν την επιχορήγηση (Πίνακας)

8 Μαρτίου 2017
18:11
Κανένα σχόλιο

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μικρών νησιών και ορεινών δήμων με 20 εκατομμύρια ευρώ για το 2017, προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, από το ορεινό Παρανέστι Δράμας, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στους Νομούς Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.

Η κατανομή των ενισχύσεων θα πραγματοποιηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων και του πληθυσμιακού. Η ενίσχυση αυτή, κατ’ ελάχιστο 170.000 ευρώ ανά δήμο, αφορά στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και επενδυτικών δραστηριοτήτων και έργων.

Τα χρήματα προέρχονται από τα ταμειακά υπόλοιπα των λογαριασμών του φόρου ζύθου, των τελών διαφήμισης και του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ).

Η κατανομή των πιστώσεων θα γίνει: στα νησιά με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ,
στους Δήμους που ορίζονται ως ορεινοί στο άρθρο 1 του ν.3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» καθώς και σε Δήμους με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους και με τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών τους ενοτήτων να χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛΣΤΑΤ (υψόμετρο άνω των 800 μέτρων και με έντονη κλίση του ανάγλυφου του εδάφους).

Από το συνολικό ποσό, θα κατανεμηθεί ποσό ύψους 14,5 εκ. € περίπου, ισόποσα σε κάθε δικαιούχο Δήμο (170.000,00 € κατώτερο όριο) και ποσό ύψους 5,5 εκ. € περίπου, με βάσει τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ.

Μετά από τη συνάντησή του με τη Δήμαρχο Παρανεστίου, Αλίκη Σωτηριάδου, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου:

«Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση που είχαμε, γιατί η απευθείας επικοινωνία δεν υποκαθίσταται με καμία συνάντηση στο γραφείο μου στην Αθήνα ή με οποιοδήποτε υπόμνημα. Η παρουσία μου εδώ είναι στο πλαίσιο μιας προσπάθειας άμεσης επικοινωνίας με όσο το δυνατόν περισσότερους Δήμους της χώρας και Περιφέρειες για να συζητήσουμε προβλήματα, πολλά από τα οποία είναι γνωστά, τα έχουμε κληρονομήσει, προκειμένου να βάλουμε κάτω τα πράγματα και να δούμε τι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στο πλαίσιο των σημερινών γνωστών αντιξοοτήτων και προβλημάτων.

Δεν ζούμε σε παράλληλο κόσμο, γνωρίζουμε τις παθογένειες, γνωρίζουμε και τα πολύ λίγα μέσα που διαθέτουμε. Είναι μέσα στον προγραμματισμό μας να κατηγοριοποιήσουμε τους Δήμους και να δούμε κάθε κατηγορία, κάθε τύπος Δήμου τι προβλήματα αντιμετωπίζει και τι δυνατότητες μπορεί τελικά να έχει. Προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο ένας αγροτικός δήμος σε σχέση με έναν ορεινό ή νησιωτικό δήμο. Χρειάζεται άλλου είδους στήριξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το πληθυσμιακό κριτήριο να είναι μόνο αυτό που θα καθορίζει την κρατική ενίσχυση. Υπάρχουν και ποιοτικά στοιχεία, υπάρχουν πολιτικές στήριξης των μικρών ορεινών, των μειονεκτικών Δήμων ή των νησιωτικών και θα ήθελα με αφορμή αυτή την επισήμανση, στο σημείο αυτό να ανακοινώσω εδώ σήμερα από το δικό σας δήμο μια έκτακτη ενίσχυση προς 85 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.

Έκτακτη ενίσχυση για το 2017 που θα φτάνει σε ένα ύψος συνολικά 20 εκατομμυρίων ευρώ. Για το δικό σας νομό αφορά το Παρανέστι και το Νευροκόπι. Ωστόσο, αυτή η αρκετά καλή έκτακτη βοήθεια θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα επόμενα βήματα, σε ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων τύπων Δήμων. Χρειάζεται δηλαδή μέσα σε αυτές τις αλλαγές που σχεδιάζουμε να δούμε αυτή την αναγκαία κατηγοριοποίηση των Δήμων για να στηρίξουμε την ορεινότητα, για να μην ερημοποιηθούν περιοχές οι οποίες είναι απαραίτητο να ζουν με αξιοπρέπεια, γιατί δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες οι άνθρωποι, οι γυναίκες και οι άντρες των ορεινών και των απομακρυσμένων περιοχών.»

ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
ΒΟΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΡΕΣΠΩΝ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ

http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/ektakti-epixorigisi-20-ekat-evro-se-mikra-nisia-kai-oreinous-dimous-pinakas/

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.