Η ώρα των συναινέσεων (του Βασίλη Μαρκόπουλου)

20 Αυγούστου 2019
17:38

Σε λίγες μέρες ορκίζονται οι νέοι Αυτοδιοικητικοί και από 1ης Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν επίσημα τα καθήκοντά τους. Είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που όλες οι τάσεις του εκλογικού σώματος εκφράζονται στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια μέσα από τις παρατάξεις τους.Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ενθάρρυνε να ενδιαφερθούν και να λάβουν μέρος πολλοί υποψήφιοι για πρώτη φορά και με μεγάλη ηλικιακή ανανέωση , στοιχείο παρήγορο για το θεσμό. Οργώσανε τις πόλεις και τα χωριά , ήρθαν σε επαφή με τους πολίτες και συζήτησαν μαζί τους για τα κοινά προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουν. Αυτή η ζωντανή επαφή είναι κάτι το νέο στη δημόσια ζωή.

Από τη σύνθεση των Συμβουλίων φαίνεται η έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας σε αυτά (εκτός του Περιφερειακού) και είναι αναγκαία η συμφωνία σε προγραμματική βάση και η συνεργασία κάποιων παρατάξεων να σχηματίσουν απόλυτη πλειοψηφία για την αποτελεσματική διοίκηση και προώθηση λύσεων των προβλημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Η συναίνεση είναι μια δυνατότητα που δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο , είναι στο χέρι των εκλεγμένων Δημάρχων & Περιφερειαρχών να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να εκφραστεί έμπρακτα η συναίνεση συτή. Τα σεβαστούν τη σύνθεση των συμβουλίων , όπως είναι , και να ορθώσουν το ανάστημά τους στις τελευταίες με κυβερνητική πρωτοβουλία τροποποιήσεις χωρίς να το ζητήσουν οι αυτοδιοικητικοί και πρίν κάν αναλάβουν τα καθήκοντά τους με πρόφαση την ακυβερνησία , αλλοιώνοντας τη σύνθεση βασικών για τη λειτουργία των ΟΤΑ επιτροπών , καθιστώντας τα Συμβούλια διακοσμητικά και ενισχύοντας το θεσμό του Δημάρχου που στο Νομό μας κανείς τους δεν εκλέχτηκε με πλειοψηφία απόλυτη από την πρώτη Κυριακή , όντας οι παρατάξεις τους μειοψηφία στα αιρετά συμβούλια.

Ο ετσιθελισμός και η αυταρχικότητα που καλλιεργούσε ο προηγούμενος Νόμος με την πλαστή πλειοψηφία των τριών πέμπτων στην πλειοψηφούσα παράταξη πρέπει να αποτελέσει παρελθόν.Οι εκλεγέντες Δήμαρχοι κι ο Περιφερειάρχης διαθέτουν το ανάλογο ήθος , τη γνώση και την εμπειρία να λειτουργήσουν διαφορετικά από ότι στο παρελθόν , να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που θέλουν τις Αρχές της Αυτοδιοίκησης να λειτουργούν σε κλίμα πόλωσης και στείρων αντιπαραθέσεων , κι όχι σε κλίμα συναίνεσης,συμπαράταξης και κοινής δράσης,επ ωφελεία των τοπικώνκοινωνιών.

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.