Όφελος 100 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα της ΔΕΗ από τη μείωση στις εκπτώσεις των εργαζομένων

29 Αυγούστου 2019
06:49

 

Πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα συμμετοχής και των υπαλλήλων της ΔΕΗ στη σωτηρία της επιχείρησης, ο περιορισμός των εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος τους, αναμένεται να μειώσει αισθητά την πρόβλεψη που αφορά τις παροχές προς το προσωπικό σε μακροπρόθεσμο χρονικό «ορίζοντα». Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους σχετικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει, προκύπτει ότι η μείωση της συγκεκριμένης πρόβλεψης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Επομένως, με την αναπροσαρμογή των εκπτώσεων για τους υπαλλήλους, η εταιρεία πετυχαίνει ισόποση «ανάσα» στα αποτελέσματά της.

Μακροπρόθεσμη υποχρέωση

Η εν λόγω συνιστώσα της πρόβλεψης για τις παροχές αφορά την επιδότηση των λογαριασμών του εργατικού δυναμικού σε βάθος χρόνου, με δεδομένο εξάλλου πως οι εκπτώσεις συνεχίζουν να παρέχονται και στους συνταξιούχους. Επομένως, αποτελεί ουσιαστικά μία προϋπολογισμένη εκτίμηση μίας μακροπρόθεσμης υποχρέωσης της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις εκθέσεις οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης, η υποχρέωση παροχής μειωμένου τιμολογίου προς τους συνταξιούχους υπολογίζεται ως η παρούσα αξία των μελλοντικών παροχών μετά τη συνταξιοδότηση που θεωρούνται ότι είναι δεδουλευμένα μέχρι το τέλος της χρήσης, με βάση τα δικαιώματα των εργαζομένων που σωρεύονται κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, υπολογίζονται δε βάσει οικονομικών και αναλογιστικών μεθόδων στη βάση οικονομικών και αναλογιστικών παραδοχών.

Έκπτωση και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για το θέμα που εξέδωσε χθες το ΥΠΕΝ, οι εκπτώσεις των εργαζομένων διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 75% αυτή τη στιγμή, αφού δεν καλύπτουν μόνο τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, αλλά και το σκέλος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (όπως ΥΚΩ, ΕΡΤ και χρεώσεις Δήμου).

Κάτι που σημαίνει πως η εταιρεία αναλάμβανε να καταβάλλει η ίδια ένα μέρος των ποσών που αφορούν αμοιβές τρίτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα καταργηθεί πλήρως η έκπτωση των εργαζομένων στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.

Επίσης, θα αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω, καθοριζόμενη στο 30%, και η έκπτωση στο ανταγωνιστικό σκέλος, όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους στις ανταγωνιστικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΝ δεν κάνει καμία αναφορά στην οικονομική πτυχή της ρύθμισης, τονίζοντας ωστόσο ότι με αυτήν οι εργαζόμενοι θα συμβάλουν και αυτοί στη διάσωση της κρίσης, αναλαμβάνοντας ένα βάρος όπως και οι καταναλωτές, οι παραγωγοί των ΑΠΕ και οι εναλλακτικοί πάροχοι.

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και θέλουν να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πάντως, η συγκεκριμένη κίνηση έχει δεχθεί ήδη τα πυρά της ΓΕΝΟΠ, η οποία σε χθεσινή της ανακοίνωσή σημειώνει πως η συγκεκριμένη «παροχή σε είδος» είναι προϊόν διαβούλευσης, αποτελεί διάταξη ΕΣΣΕ του 1991 και φορολογείται στην ανώτερη κλίμακα. Συνεπώς, όπως συμπληρώνει, η κατάργησή της συνιστά ευθεία μείωση μισθού.

www.worldenergynews.gr

31 σχόλια

  • Σιγά να μην δεχτούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αυτοί είναι της άποψης πως για την σωτηρία της ΔΕΗ πρέπει να πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι και όχι οι ίδιοι.

  • Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να έχουν έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, μόνο όσοι εργάζονται.ειναι χιλιάδες αυτοί που έχουν έκπτωση, ακόμα και αν απεβίωσε κάποιος υπάλληλος, εξακολουθεί να υπάρχει το μειωμένο γιατί δεν γίνεται αλλαγή ονόματος, οπότε εδώ και πολλά χρόνια έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες ρολόγια με μειωμένο ρεύμα

  • Μήπως θα έπρεπε ο κουλης πρώτα να πληρώσει αυτά που χρωστάει το κόμμα του να μαζέψει τα χρωστούμενα των δημων και όλων των κακοπληρωτων και μετά να βρίσκει τις εύκολες λύσεις;;;

  • Το απόγειο του λαϊκισμού λέγεται μητσοτακισμός. Το μητσοτακέικο δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει αυτά που έπαθε το 1992, όταν η ΔΕΗ, με τον Πρόεδρο Θεμ. Ξανθόπουλο, χάλασε τη μεγάλη μπίζνα της Τρακτεμπέλ. Κι εκδικείται τώρα, 27 χρόνια μετά.

    Η ΓΕΝΟΠ οφείλει να προσφύγει άμεσα στο ΣτΕ, για ακύρωση της διοικητικής πράξης ως αντισυνταγματικής. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έδωσαν 6 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια για τη σωτηρία της ΔΕΗ και της χώρας, πού πήγαν αυτά τα λεφτά;

    • 6 δις πως τα έδωσαν;

      Το κράτος δανειζοταν γιατί για να πληρώσει τα 4000 των δεητζηδων τα 1000 τα είχε το κράτος και τα 3000 τα συμπληρωνε με τα δανεικά.

      Δανεικά πλέον δεν

      Οπότε οι μισθοί προσαρμόστηκαν στις δυνατότητες της οικονομίας.

      Και Γιάννα είμαι ειλικρινείς στις δεκο είναι πολύ πάνω από τις δυνατότητες της οικονομίας ακόμη.

      Επειδή κάποιοι έχουν κάνει καραμέλα με το να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα θα πω ότι την κατσίκα πρέπει να την ταΐζει ο γείτονας και ΟΧΙ εγώ.

  • Επιτέλους κάποιος που θα βάλει χέρι στους δεητζήδες…. μια ζωή τρώνε…. τρώνε… και δε χόρτασαν. Ζούμε στην Κοζάνη και ξέρουμε τι γινόταν τόσα χρόνια. Τι να πρωτοθυμηθουμε…. απεργίες; που ο κάθε υπάλληλος κατέβαζε τον διακόπτη και μας κουνούσε το δάκτυλο, λέγοντας μας πως αν δεν πάρει αύξηση θα κάνουμε να δούμε φώς για ημέρες; Τι να πρωτοθυμηθουμε….. υπερωρίες; δήλωναν ώρες και έπιναν καφέ έξω και χτυπούσε την κάρτα του άλλος συνάδελφος; (αυτό θα πει συναδελφική αλληλεγγύη). Τι να πρωτοθυμηθουμε…. άδειες για θέματα υγείας; (εξαιρούνται οι σοβαρές και αληθινές), μιλάμε για τις άλλες και ξέρουν αυτοί ποιες είναι…. Τι να πρωτοθυμηθουμε….. επιδόματα για το καθετί; επίδομα για να φάνε… επίδομα για το λεωφορείο που τον πάει σπίτι του διότι δεν είχε κλιματιστικό…;;; επίδομα για διακοπές…(ΓΕΝΟΠ tours) και οτιδήποτε άλλο γουστάραμε το παίρναμε. Τι να πρωτοθυμηθουμε….. δώρα Πάσχα…. δώρα Χριστουγέννων….δωροκαρτες συνεχώς για τα παιδιά τους (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, άνοιγμα σχολείου, επιδόσεις σχολείου, και…. και…. Τι να πρωτοθυμηθουμε…… υλικά από την υπηρεσία; γέμισαν τις αποθήκες τους και τα χωράφια τους …. Τι να πρωτοθυμηθουμε…..συνδικαλιστές; ωχ εκεί ακόμα χειρότερα. Αυτοί και αν φάγανε…. βόλτες… ταξίδια… συνέδρια…. και αν δεν φάγανε… και αν δεν δουλέψανε… Τι να πρωτοθυμηθουμε… εξοχικές κατοικίες, Τι να πρωτοθυμηθουμε…… Και τι να πρωτοθυμηθουμε…. Αχ μαμά ΔΕΗ… Ποιος λες να σε έφαγε…;;; Και πολλά άλλα…..Τι να πρωτοθυμηθουμε…

    • Κι εμείς στην Κοζάνη ζούμε και ξέρουμε καλά πως μόλις μειώθηκαν τα λεφτά που έρχονταν απ’ τη ΔΕΗ, γέμισε η πόλη κλειστά μαγαζιά, κλειστές τράπεζες. Πρόσεχε καλύτερα, σου ξέφυγε στο απέναντι πεζοδρόμιο μια κατσίκα που δεν είναι δική σου! Ακόμα δεν ευχήθηκες να ψοφήσει κι αυτή; Τι κάθεσαι;

      • Παλιωσε αυτό με την κατσίκα βρες κάτι άλλο.. Νεοέλληνα… Μάθατε να ζείτε εις βάρος των άλλων τόσα χρόνια και σας πονάει η αλήθεια ε δεητζηδες;

    • Μια ερώτηση αφού η ΔΕΗ είναι κατά χρεωμενη πως πληρώνει τόσους μισθούς κ συντάξεις νταν στην ώρα τους? Πως δίνει τροφειο στους εργαζόμενους? Πως κάνει μετεγκαταστασεις στα χωριά κ τώρα την Ποντοκωμη?

  • Δν με νοιάζει για το ρεύμα να το πληρώσω χωρίς έκπτωση, ούτε την κάρτα του τροφειου αν την κόψουν με νοιάζει επειδή όμως έχω οικογένειά κ παιδιά κ μόνο ένα αμάξι νορμάλ όχι καμία φεραρι, έχω δάνειο όπως όλος ο κόσμος κ δουλεύω κανονικότατα χωρίς λούφα κ σε γραφεία όπως άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι κ ιδιώτες ο μισθός μου μου είναι απαραίτητος κ όχι 5 κ 6 χιλιάρικα που λένε κάποιοι αυτά τα παίρναν οι παλιοί εγώ είμαι με νορμάλ μισθό δν είμαστε όλοι στο ίδιο τρυπακι υπάρχουν κ άνθρωποι που παλεύουν χωρίς λουφες.

    • Ειμαι εκπαιδευτικος κατηγορια ΠΕ.Με 15 χρονια υπηρεσιας ο μισθος μου ειναι καθαρα 1095 ευρω.Εσυ γιατι δεν αναφερεις τον δικο σου οπως τον λες νορμαλ μισθο? Για να δουμε ποσο νορμαλ ειναι σε μια χρεωκοπημενη χωρα,και ποσο μαλλον σε μια καταχρεωκοπημενη επιχειρηση οπως η δεη?

      • Μ. αυτή τη λογική φίλε να κοπεί κι ο δικός σου μισθός το καλοκαίρι το Πάσχα τα Χριστούγεννα και να παίρνεις 25 μέρες το χρόνο άδεια όπως όλοι εεεε;;;

      • 1.200 ευρώ παίρνω κύριε δν έχω πρόβλημα να το πω αλλά όχι επειδή κάποιοι έφαγαν κ ρημαξαν την δεη να την πληρώσουμε όλοι.

      • Με 29 χρονια στην δεη και σε ιδιωτη πριν,1550 τον μηνα.
        Σου κανει;;;;
        Λετε οτι σας κατεβει καποιοι,διχως καμια ενημερωση.
        Και οχι τιποτα αλλο ρε φιλαρακι,εσυ αραχτος ως εκπαιδευτικος,βρεξει χιονισει μεσα στο κτιριο με την θερμανση η τον κλιματισμο σου.
        Ελα φαε τεφρα ενα μηνα να σε δω τι θα λες μετα!
        Μην αρχισετε τα κακαρισματα τωρα τα κοκορια οι αργοσχολοι,δεν θα μπω καν στο τριπακι σας να σας απαντησω!

      • Εσύ είσαι καθηγητής κ το καλοκαίρι 3 μήνες κάθεσαι εγώ δουλεύω όλο το χρόνο κ με βάρδια μέσα στην τέφρα κ παίρνουμε τα ίδια χρήματα αντε εγώ παίρνω 150 παραπάνω κ μας κράζετε όλους δλδ, όχι δν είμαστε όλοι στο ίδιο τρυπακι.

  • Υπάλληλε, όλα αυτά που φάγανε οι δεητζήδες έγιναν μεροκάματο για εσένα… το χέρι που λες οτι θα βάλει στους δεητζήδες θα είναι ανεργία για εσένα, άντε καλό ταξίδι εκεί στα ξένα που θα πας.

    • “όλα αυτά που φάγανε οι δεητζηδες έγιναν μεροκάματο για σένα”… Η κότα που κάνει χρυσά αυγά ψόφησε αγαπητέ αλλά δε λέτε να το εμπεδωσετε… Πιάσε την κατσίκα του γειτονα τώρα…. Αυτήν ξέρεις που την ταΐζουν άλλοι αλλά την αρμεγεις εσύ..

  • Μέσος ετήσιος μισθός 47000 ευρώ. Το 2018. https://www.economistas.gr/epiheiriseis/12693_ta-retire-tis-dei-62-megalyteroi-misthoi-apo-ton-ote.
    Όλοι οι εργαζόμενοι κ συνταξιούχοι με μισθούς διευθυντών κ προνόμια. Μόνο στη χώρα μας αυτά για υπαλλήλους ΥΕ κ ΔΕ. Όχι σε μισθούς πεινάς αλλά εξορθολογισμός εδώ κ τώρα

  • Και’γώ φίλε ΠΕ με 15 χρόνια υπηρεσία, είμαι ηλεκτροτεχνίτης ΤΕ και εργάζομαι στο δίκτυο ως εναερίτης με 20 χρόνια υπηρεσία , με όλες τις καιρικές συνθήκες και παίρνω καθαρά 960 – 1050€/ μήνα , αλλά δεν μπαίνω στην διαδικασία να να “γκρινιάζω” για το τι παίρνει ο κάθε εργαζόμενος !
    Γι’αυτό το λόγο λοιπόν, καλό είναι να μην μπαίνουμε σε συγκρίσεις γιατί κάποιος χάνει και κάποιος κερδίζει, αλλά μόνο τις εντυπώσεις!

  • ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. ΔΙΚΙΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΜΠΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΦΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΖΩΗ ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΗ!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΙΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΩΔΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑ.ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΝΑΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ. ΑΛΛΙΩΣ Η ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΣΒΗΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι