H Koζανίτισσα Ελένη Γάθη – ΜΜΑ, kick boxing, πυγμαχία, πιανίστρια, ζωγράφος, designer, ψηφιακή καλλιτέχνης – Μια συναρπαστική νέα Ελληνίδα στη καρδιά του Παρισιού

6 Σεπτεμβρίου 2019
20:28

 

Aπό το https://kourdistoportocali.com

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Photos by Elena Skripka

Όταν την είδα για πρώτη φορά έκανε προπόνηση πυγμαχίας με μια φίλη της σ΄ένα αθλητικό κέντρο της Γλυφάδας.

Το θέαμα ήταν συναρπαστικά υπέροχο.

Όπως και η ίδια μέσα από τις εκρηκτικές αντιθέσεις της προσωπικότητάς της που φρόντισε να τις μετατρέψει σε επαγγελματικές δραστηριότητες.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελένη Γάθη που τα τελευταία χρόνια ζει στο Παρίσι δεν βαριέται ποτέ.

Και κανείς δεν θα τολμούσε να βαρεθεί στο πλευρό της. Η ίδια ξεδιπλώνει την φιλοσοφία της ζωής της μέσα από τη συνέντευξη στο Κουρδιστό Πορτοκάλι.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το νόημα ή η αποστολή της ζωής σας;

Το να κάνω χαρούμενους τους ανθρώπους που αγαπώ. Η αποστολή μας ίσως είναι πιο απλή και ουσιαστική απ’ όσο νομίζουμε. Είμαι πολύ θετική σε ό,τι κι αν μου συμβαίνει και χαίρομαι να το μεταδίδω στους γύρω μου.

Από την έως τώρα εμπειρία ζωής ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Να μην μένεις στα ίδια πράγματα, να εξελίσσεσαι συνεχώς, να συγκρίνεις τον εαυτό σου μόνο με εκείνον που ήσουν χθες και να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες την στιγμή που σου προσφέρονται όσο έτοιμος κι αν είσαι. Ο άνθρωπος είναι δημιουργημένος για να εξερευνά και όχι απλά για να υπάρχει.
Πρέπει ο καθένας μας να οραματιστεί ποιά θα ήταν για εκείνον η απόλυτη στιγμή ευτυχίας του – ένα ταξίδι / ένα οικογενειακό δείπνο / μια παραλία, εσύ και οι φίλοι σου .. – και έτσι να συνειδητοποιήσει για τί ακριβώς αγωνίζεται καθημερινά ώστε όταν έρθει εκείνη η στιγμή να ζήσει στο ‘τώρα’ και να την απολαύσει.

Κάνατε 14 χρόνια σπουδές πιάνου ενώ είστε επαγγελματίας αθλήτρια του ΜΜΑ και του kick boxing . Παράλληλα είστε πολύπλευρη καλλιτέχνης (ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη, designer) μιλάτε άπταιστα γαλλικά και αγγλικά και μού δίνετε την εντύπωση ότι δεν έχετε αφήσει καμμία ικμάδα του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής σας “ανεκμετάλλευτη”. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα ήταν υπερήφανος για σας…Ολα αυτά είναι η Ελένη;

Περήφανοι για μένα είναι πάνω απ’ όλα οι γονείς μου, στους οποίους και ‘χρωστάω’ τα περισσότερα κατορθώματα. Μεγάλωσα με αγγλικά και πιάνο και κατέληξα στα γαλλικά και στο ΜΜΑ (αστείο θα λεγα).
Φυσικά και δεν ασχολούμαι με όλα αυτά σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι βασικές επαγγελματικές μου ασχολίες είναι η ζωγραφική, η ψηφιακή τέχνη και το ΜΜΑ. Μοιράζω τον χρόνο μου και την ενέργειά μου ώστε να τα καταφέρνω σε κάθε τομέα. Υπάρχουν περίοδοι που αφοσιώνομαι μόνο σε αγώνες και σκληρή προετοιμασία, και άλλες που κλείνομαι στο εργαστήριό μου και ζωγραφίζω.Το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι αρκετά με την ψηφιακή τέχνη, logo κτλ, και ετοιμάζομαι να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού στο τμήμα του Design.
Δεν υπάρχει ‘ιδανικό επάγγελμα για μένα, παρά μια ιδανική πορεία. Το μόνο σίγουρο είναι οτι δε βαριέμαι ποτέ.

Ο αθλητισμός απαιτεί πειθαρχία. Η Τέχνη ελευθεριότητα. Πως τα συνδυάζετε;

Είναι ο λόγος για τον οποίο έχω ασχοληθεί με δυο τόσο διαφορετικές έννοιες. Το ένα συμπληρώνει το άλλο και έτσι βρίσκω την ισορροπία μου. Παρόλα αυτά υπάρχει πάντα ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο και αυτός είναι ο δυναμισμός. Έχοντας ταυτόχρονα τη ζωή ενός μαχητή και ενός καλλιτέχνη, με κάνει να εμπνέομαι και απο τα δύο και να εκφράζομαι αντίστοιχα. Η τέχνη θέλει δυνατό περιεχόμενο και ο αθλητισμός ψυχή, το ένα μου χαρίζει το άλλο.

Εδώ και δύο χρόνια ζείτε στο Παρίσι. Γιατί εγκαταλείψατε την Ελλάδα; Πως είναι η ζωή σας 2 χρόνια στο Παρίσι;

Την Ελλάδα δεν την εγκατέλειψα ποτέ. Αφιερώνω μεγάλα διαστήματα στη χώρα μου. Στο Παρίσι πήγα καθαρά απο επιλογή, ξεκίνησα απ’το μηδέν και πλέον έχω χτίσει πολλά και συνεχίζω. Θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα το να ανακαλύπτεις διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους ζωης, με ιντριγκάρει.
Ο πιο όμορφος τρόπος ανακάλυψης του τί είναι κόσμος, είναι το να ζήσεις σε άλλους τόπους κατανοώντας τον δικό τους τρόπο ζωής. Τότε συνειδητοποιείς ότι δεν είμαστε ξένοι αλλά διαφορετικοί.
Η ζωή μου είναι σαν ταινία. Τα όμορφα είναι κινηματογραφικά και τα άσχημα πολύ σκληρά. Η θετικότητά μου όμως μου δίνει πάντα ισορροπία για νέες περιπέτειες.

Πως βιώνετε την καθημερινότητα στη γαλλική πρωτεύουσα; Το Παρίσι του 2019 εξακολουθεί να είναι πόλη του φωτός και των τεχνών ή μήπως οι Γάλλοι έχουν επηρεασθεί κι εκείνοι από την κρίση και το μεταναστευτικό;

Η Γαλλία όπως και όλες οι ευρωπαικές χώρες έχει τα καλά της και τα κακά της. Το Παρίσι εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλείο της τέχνης, διατηρώντας και υποστηρίζοντας την ιστορία του. Είναι ενημερωμένο όσο αφορά την τέχνη του σήμερα και υπάρχουν καλλιτεχνικά δρώμενα πάντα και παντού. Το μεταναστευτικό θέμα είναι πλέον κοινό σε όλους, εξάλλου το Παρίσι αποτελεί μία από τις πιο πολυπολιτισμικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Όσο αφορά τις θέσεις εργασίας, θεωρείται προσόν το να μιλάς πολλές γλώσσες και όσοι έχουν μια στοιχειώδη μόρφωση εκτιμούν τη διαφορετικότητα.
Οι Γάλλοι είναι υπερήφανος λαός, έχουν στο αίμα τους την επανάσταση και δεν πτοούνται τόσο απο τη δική τους κρίση. Καλώς ή κακώς δεν βολεύονται με τα λίγα και διεκδικούν τα πολλά.
Η καθημερινότητά μου έχει ενδιαφέρον. Ζω στο κέντρο του Παρισιού έχοντας έτσι τη δυνατότητα να απολαμβάνω τη πόλη. Έχω δουλέψει σε διάφορους τομείς (πωλήσεις σε γκαλερί, σέρβις σε μπάρ και εστιατόρια, ζωγράφος σε εσωτερικούς χώρους, baby sitter, κομπάρσος σε ταινίες, κτλ) και προσπαθώ παράλληλα να μην παραλείπω τις προπονήσεις μου.
Κάθε μέρα τυχαίνει να χρησιμοποιώ 3 γλώσσες. Γαλλικά, Αγγλικά ακόμα και Ελληνικά. Έχει πλάκα αυτή η εναλλαγή. Συνεχώς με περνάνε για Ισπανίδα, αλλα δε βαριέσαι..

Ποια είναι η γνώμη σας για το χρήμα;

Θα έπρεπε να είναι το μέσο και όχι ο σκοπός.

Η μεγαλύτερη πάλη είναι με τον εαυτό μας; Ισχύει κάτι τέτοιο στη ζωή σας ή όχι;

Εννοείται. Η επιτυχία είναι άμεσα συνειφασμένη με τη μάχη με τον εαυτό μας. H πάλη αυτή όμως αποτελείται από πολλές μικρότερες. Οι λεπτομέριες και τα μικρά βήματα κάνουν τη διαφορά.

ΜΜΑ, kick boxing, πυγμαχία: Πρόκειται για μικρογραφία των μαχών που δίνουμε στη πραγματική ζωή; Γιατί επιλέξατε αυτά τα αθλήματα;

Πέρα απο το αθλητικό περιεχόμενο υπάρχει και ένα συμβολικό. Πάντα πίστευα ότι ο εαυτός που δίνουμε μέσα στο ring ή στο κλουβί αντικατοπτρίζει τον εαυτό που έχουμε στη ζωή γενικότερα.
Όλες αυτές οι προσπάθειες που δίνουμε στην προπόνηση – το να είσαι στην ώρα σου, να βγάζεις μια ή και δυο προπονήσεις τη ημέρα, να συνεχίζεις να παλεύεις παρόλους τους τραυματισμούς που μπορεί να έχεις, να ξερπερνάς τα όριά σου, να ανταλλάσεις χτυπήματα με συναθλητές τους οποίους νιώθεις οικογένεια, η εμμονή της βελτίωσης – είναι όλα στοιχεία τα οποία υιοθετούμε στην ‘πραγματική’ ζωή μας. Εάν σεβαστείς τον αντίπαλο, θα σεβαστείς και τον συνεργάτη, εάν μαθαίνεις να ακούς θα μαθαίνεις και να μιλάς, εάν τιμάς τον θεσμό της ομάδας θα μπορέσεις να ενταχθείς σε μια κοινωνία. Εαν αποκτήσεις ένα μυαλό κ ένα σώμα υγιές, δεν φοβάσαι τίποτα.

Ποιές ήταν οι έως τώρα πιο συναρπαστικές συναντήσεις σας με την Τέχνη, μετά τις σπουδές σας;

Η πρακτική που έκανα σε μια γκαλερί στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού. Σε 4 μήνες έμαθα όσα δεν είχα μάθει μέσα σε χρόνια. Ήταν η πιο δύσκολη και απαιτητική δουλειά που είχα ποτέ, παρόλα αυτά είμαι ευγνώμων που γνώρισα αυτή τη πτυχή του εργασιακού περιβάλλοντος.
Παράλληλα θα έλεγα ότι χάρη στην Τέχνη, έχω συναντήσει συναρπαστικές συνεργασίες. Τον τελευταίο χρόνο έχω αναπτύξει συνεργασία με την περίφημη μάρκα αθλητικών ρούχων (Athlon Custom Sportswear) στην οποία δημιουργήσαμε την δικιά μου σειρά ρούχων απο τα δικά μου έργα τέχνης. Η τέχνη και ο αθλητισμός απέκτησαν επίσημα ένα κοινό σημείο. Στη συνέχεια, η συνεργασία αυτή αναπτύχθηκε στο να πρεσβεύω την ελληνική μάρκα στην Γαλλία ως υπεύθυνη των πωλήσεών της.

Πως επιλέγετε τους φίλους σας; Πόσο αυστηρά είναι τα κριτήριά σας;

Δρω πάντα με το συναίσθημα. Εαν το νιώσω μπορώ να χτίσω μια δυνατή φιλία πολύ γρήγορα. Παράλληλα έχω φίλους απο παιδί που είναι πλέον οικογένεια. Είναι κάτι για το οποίο είμαι ίσως πιο περήφανη απ’ όλα. Έχω πολλούς και καλούς φίλους. Είμαι πάντα εκεί για κείνους και εκείνοι για μένα. Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε και είμαι πανευτυχής σ’ αυτό το κομμάτι.

 Ποιο ήταν ως τώρα το πιο δύσκολο επαγγελματικό σας interview;

Δεν έχω συναντήσει ‘δύκολο’ interview, ίσα ίσα ενδιαφέρουσες προκλήσεις. Γενικά το δύσκολο μ’αρέσει. Η πιο ίσως ανταγωνιστική συνέντευξη για δουλειά ήταν στο Παρίσι σε μια εταιρία καλλιτεχνικών προιόντων για τη θέση ‘community manager’ στην οποία κατέκτησα δεύτερη θέση ανάμεσα σε 200 άτομα. Εν τέλη δεν με ξανακάλεσαν, δεν πειραζει, next.

Ετοιμάζετε κάποια προσωπική σας έκθεση με τα έργα τέχνης σας. Ποιο θα μπορούσε να είναι το θέμα της;

Οχι άμεσα αλλά όποτε βρω ελεύθερο χρόνο θα το ήθελα.
Η τελευταία μου έκθεση είχε θεμα τον αγώνα,και τα ψυχολογικά στάδια που διανύουμε για την εκπλήρωση ενός. Αφαίρεση με θεωρητικό περιεχόμενο.

Το πεπρωμένο μας είναι οι επιλογές μας;

Ολοι βρισκόμαστε σε αυτό τον πλανήτη για κάποιον σκοπό. Οι επιλογές μας μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Ισως το πεπρωμένο είναι ένας προορισμός που μας περιμένει και εμείς απλά θέτουμε την διαδρομή.

Με τι κριτήρια πιστεύετε ότι αγοράζουν οι άνθρωποι έργα τέχνης;

Εξαρτάται για ποιόν αγοραστή μιλάμε. Ένας συλλέκτης για παράδειγμα αγοράζει ανάλογα με το όνομα του καλλιτέχνη και με την αξία που μπορεί να κατακτήσει ένα έργο τέχνης μεσα στα χρόνια. Ένας απλός λάτρης της τέχνης αγοράζει με βάση την αισθητική και ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση. Οι καλλιτέχνες σπάνια αγοράζουν.

Ποιος είναι ο φόβος που σας ακολουθεί από τότε που θυμάσθε τον εαυτό σας;

Το άγνωστο, ανέκαθεν.

Ποιό ήταν το πιο ωραίο σας ταξίδι και γιατί;

Ήταν πολλά. Τα καλύτερά μου ταξίδια ήταν εκείνα σε ολοκαίνουργιους προορισμούς, κατα προτίμηση στο εξωτερικό. Ξεχώρησα την Βαρκελώνη στην οποία πήγα δύο φορες, θα μπορούσα άνετα να ζήσω εκεί. Ένα άλλο αγαπημένο ταξίδι ήταν στην Ελαφόνησο. Εγώ, φίλοι και καταγάλανη θάλασσα. Είχαμε γίνει ένα με τη φύση, δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

https://kourdistoportocali.com

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.