Απαξιώθηκαν από τους υποψηφίους τα νέα τμήματα που είτε προέκυψαν από την αναβάθμιση τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά είτε είναι εντελώς νέα. Υπήρξαν τμήματα που, στην κυριολεξία, έμειναν στα… αζήτητα – εάν κρίνουμε από τον αριθμό των υποψηφίων που τα είχαν ως πρώτη επιλογή – , ενώ κάποια άλλα τράβηξαν το ενδιαφέρον των υποψηφίων μόνο και μόνο επειδή η έδρα τους βρίσκεται στην Αθήνα, στην Πάτρα ή στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, το φετινό μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων περιελάμβανε 133 νέα τμήματα, εκ των οποίων τα 105 είναι μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ και τα 28 εντελώς νέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, που έκανε ο εκπαιδευτικός – αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, προκύπτουν τα ακόλουθα:

«Υπήρξαν πράγματι τμήματα που έμειναν στα αζήτητα, όπως για παράδειγμα το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στην Κοζάνη, που διέθετε 288 θέσεις. Αποτέλεσε την πρώτη επιλογή μόλις επτά υποψηφίων, με τον πρώτο να συγκεντρώνει 7.151 μόρια και τον τελευταίο μόλις 4.092 μόρια. Τα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν σε αντικατάσταση των τμημάτων ΤΕΙ που καταργήθηκαν, δεν δημιουργήθηκαν με σκοπό να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των υποψηφίων, ούτε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, γι’ αυτό πολλά έμειναν στα αζήτητα. Αντίθετα, δημιουργήθηκαν με κριτήριο τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε διάφορες πόλεις και επίσης με μέλημα να είναι φθηνές οι σπουδές, να μην έχουν δηλαδή πολλά εργαστήρια με ακριβό εξοπλισμό. Ετσι, ενώ οι πλέον περιζήτητες σχολές ανήκουν στις Επιστήμες Υγείας, μόνο δύο τμήματα δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα: το Φυσικοθεραπείας Σπάρτης και το Εργοθεραπείας Πτολεμαΐδας. Αντίθετα, δημιουργήθηκαν πολλά οικονομικά, κυρίως, τμήματα με μεγάλο αριθμό εισακτέων και ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις. Ετσι, θα συμβεί αυτό που συνέβαινε με τα χαμηλής ζήτησης ΤΕΙ τα προηγούμενα χρόνια: θα εγγραφούν όλοι, λίγοι θα φοιτήσουν και ακόμα λιγότεροι θα αποφοιτήσουν», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Στρατηγάκης.

Πηγή Kathimerini.gr