Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία: Αγώνας ενάντια στις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος

10 Σεπτεμβρίου 2019
06:58
Κανένα σχόλιο

 

 

Παρά τις εκ του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργού της κ. Χατζηδάκη οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ έγιναν, είναι τσουχτερές και ισχύουν ήδη από 1ης Σεπτεμβρίου.

  1. Έγινε αύξηση στα τιμολόγια του οικιακού και του εμπορικού ρεύματος που κυμαίνεται από 16% έως 19% και ισχύουν από 1η Σεπτέμβρη. Αφορά όλους τους καταναλωτές εκτός από τους βιομήχανους

  2. Έγινε μείωση της έκπτωσης λόγω συνέπειας που έδινε η ΔΕΗ στους Πελάτες της από 10% που ίσχυε στο 5%. Είναι μια αύξηση της τάξης του 5% και αφορά 4 εκατομμύρια καταναλωτές που είναι το 70% του συνόλου των πελατών της ΔΕΗ

  3. Και το χειρότερο; Μπήκε ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα! Συνδέει δηλαδή απευθείας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με το «χρηματιστήριο της απάτης» που είναι το «Χρηματιστήριο ρύπων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα αυξάνονται διαχρονικά ανάλογα με τα παιχνίδια που παίζουν οι κερδοσκόποι στις Βρυξέλες όπου μέσα σε ένα χρόνο πενταπλασίασαν το κόστος των ρύπων! Και φυσικά η ρήτρα ισχύει μόνο για αυξήσεις και όχι για μειώσεις τιμολογίων.

Και ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ επιβαρύνει κι άλλο τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μισθοσυντήρητων και αυτοαπασχολούμενων μέσω των αυξήσεων των τιμών του ρεύματος, που αποτελεί σήμερα απαραίτητο κοινωνικό αγαθό, βγαίνει ανερυθρίαστα και δηλώνει πως το κάνει για «τη Σωτηρία της ΔΕΗ» και πως δεν θα επιβαρυνθούν τις αυξήσεις οι καταναλωτές …

Είναι μεγάλα ψέματα και τα δυο! Όχι μόνο δεν σώζεται με τις αυξήσεις η ΔΕΗ αλλά συρρικνώνεται περαιτέρω μέσω αναμενόμενης μείωσης των πελατών της αφού και τα τιμολόγιά της αυξάνονται και η έκπτωση συνέπειας εξανεμίζεται. Ταυτόχρονα δίνει προβάδισμα στους ιδιώτες «παρόχους» μέσω των χαριστικών ρυθμίσεων ώστε και τα τιμολόγιά τους να ανεβάσουν και «ανταγωνιστικοί» προς τη ΔΕΗ να είναι. Σε ότι αφορά τους καταναλωτές θα δουν την «αλήθεια κατάματα» στον επόμενο λογαριασμό του ρεύματος αλλά και στους μελλοντικούς που θα «βαίνουν συνεχώς αυξανόμενοι» αφού τα «φακιρικά» του κ. Χατζηδάκη ισχύουν μόνο για τη φιλολαϊκή εικόνα της Κυβέρνησης στα ΜΜΕ.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι η Απελευθέρωση Ηλεκτρικής Ενέργειας (απορύθμιση) που ξεκίνησε εδώ και μια εικοσαετία υποσχόμενη εκτός των άλλων και μείωση τιμών του ρεύματος, λόγω ανταγωνισμού, αποδείχτηκε μια απάτη που γέμισε τα ταμεία των βιομηχάνων και των πολυεθνικών τραστ που μπήκαν και λεηλάτησαν το κομπόδεμα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλήθεια, αδιαμφισβήτητη, επίσης είναι ότι πριν την Απελευθέρωση Η/Ε, που δεν υπήρχε ανταγωνισμός και η ΔΕΗ ήταν κρατικό μονοπώλιο οι έλληνες είχαν το φθηνότερο τιμολόγιο των χωρών της Ε.Ε. Σήμερα που υπάρχουν πολλοί παραγωγοί, πολλοί πάροχοι και ανταγωνισμός η Χώρα μας είναι πάνω από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις του ακριβότερου ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

Με ποια λογική ανεβάζουν το ρεύμα (κοινωνικό αγαθό) σε μια Χώρα όπου οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχασαν τα τελευταία χρόνια το 50% των εισοδημάτων τους και η ανεργία βρίσκεται σταθερά άνω του 20%; Με ποια λογική η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει εντολές για χιλιάδες αποκοπές δυσχεραίνοντας τους όρους συμμετοχής στο Κοινωνικό τιμολόγιο όταν είναι η ίδια συνυπεύθυνη για την άθλια οικονομική κατάσταση αυτών των ανθρώπων; Η μόνη λογική είναι αυτή της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ουσιαστικά των πέντε πολυεθνικών τραστ όπου συμμετέχουν και έλληνες βιομήχανοι οι οποίοι εκτός των άλλων επιδοτήθηκαν με τεράστια ποσά για να δημιουργήσουν στη Χώρα μας μια τεράστια ενεργειακή φούσκα…

Με όλα αυτά τα δεδομένα γίνεται φανερό σε όλους ότι η Ηλεκτρική Ενέργεια δεν είναι οποιοδήποτε προϊόν και δεν μπορεί να γίνεται πεδίο ανταγωνισμών και κερδοσκοπίας. Και ακόμα περισσότερο δεν είναι υποχρεωμένοι ούτε διατεθειμένοι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκοί καταναλωτές ρεύματος να χρηματοδοτούν μονίμως από τον ιδρώτα και τις στερήσεις τους αυτή την ασύστολη κερδοσκοπία.

Η ΑΡ.ΣΥ. για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία συγχαίρει όλους τους πολίτες και τους Μαζικούς Φορείς που συμμετείχαν ως τώρα στις διαμαρτυρίες ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος και καλεί όλα τα συνδικάτα, τους Μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους Συνταξιούχους, τους αγρότες και όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχουν σε έναν παλλαϊκό και πολύμορφο αγώνα ενάντια στα χαράτσια (ρυθμιζόμενες χρεώσεις) και στις αυξήσεις των τιμών του Ρεύματος.

Ένας αγώνας που θα απαιτεί «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό» και μια Ηλεκτρική Εταιρεία 100% και πραγματικά Δημόσια, Ενιαία, καθετοποιημένη, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Με Εθνικοποίηση- Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού Τομέα και άλλων κρίσιμων τομέων της Οικονομίας.

Κοζάνη 10/9/2019

Γραφείο Τύπου

«Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι