Δηπεθε Κοζανης: Η Δεξιά, η Αριστερά και ο κυρ’ Παντελής 18-19-20/10 & 25-26-27/10 Αίθουσα Τέχνης

10 Οκτωβρίου 2019
19:17
Κανένα σχόλιο

 

Το περίφημο δίδυμο Αλέκου Σακελλαρίου – Χρήστου Γιαννακόπουλου , μας ταξιδεύει πίσω στο 1945 με μια υπέροχη κωμωδία . Με το τέλος της Kατοχής, αρχίζει στην Ελλάδα ο εμφύλιος. Έναν εμφύλιο πόλεμο αντιμετωπίζει και ο κυρ-Παντελής μέσα στο ίδιο του το σπίτι, αφού ο ένας του γιος είναι δεξιός και ο άλλος αριστερός. «Θα μονιάσουμε ποτέ ;» αναρωτιέται και βασανίζεται…

Το έργο ανέβηκε πρώτη φορά το 1946 από το Θίασο Κοτοπούλη με πρωταγωνιστή το Βασίλη Λογοθετίδη. Στην περίοδο του εμφυλίου το θεατρικό κοινό διψούσε για έργα και όχι μόνο επιθεωρήσεις, που να σατιρίζουν την πολιτική επικαιρότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος αυτή μας κληροδότησε μερικές από τις πιο γνωστές κωμωδίες, όπως: “Υπάρχει και φιλότιμο” (1964) Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου, “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια” (1965), Α. Σακελλάριου, “Ξύπνα Βασίλη” (1965), Δ. Ψαθά και “Η κόμισσα της φάμπρικας” (1966) Γιαλαμά-Πρετεντέρη.

Οι αμιγώς πολιτικές κωμωδίες της συγγραφικής δυάδας Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου πέρα από το “Η Δεξιά, Η Αριστερά και ο κυρ Παντελής” ήταν : “Κυριακή αργία” (θέατρο-θίασος Αργυρόπουλου,1945), “Τσαγκαροδευτέρα” (θέατρο-θίασος Αργυρόπουλου, 1945), ” Οι Γερμανοί ξανάρχονται” (θέατρο-θίασος Κοτοπούλη 1946), δημιουργώντας ένα εφήμερο ρεύμα θεατρικών πολιτικών κωμωδιών που προπαγάνδιζαν τον κατευνασμό, τη λήθη και την εθνική συμφιλίωση.

Σκηνοθεσία : Γιώργος Κοντορίκος

Σκηνικά – κοστούμια : Βενετία Νάση

Φωτισμοί : Παναγιώτης Μανούσης

Μουσική Επιμέλεια : Ιωάννης Μπαντιάνης

Βοηθός Σκηνοθέτη : Δήμητρα Ζαχαριάδου

Υπεύθυνη Παραγωγής : Αλεξία Καβακίδου

Με τους: Γιώργο Κοντορίκο, Στέλλα Μαυροματίδου, Σωφρόνη Ευθυμιάδη, Γιώργο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Συνδουκά, Δέσποινα Νταζάνη, Δώρα Σιαλβέρα, Βάγια Λαμπροπούλου, Σίσσυ Ζυμάρα, Ανδριάνα Γιδαροπούλου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.