Τέλος ο λιγνίτης για την «Πτολεμαΐδα V» έως το 2028 – Εναλλακτικές λύσεις φυσικό αέριο και βιομάζα – Το αργότερο στις αρχές του 2020 σε δημόσια διαβούλευση το master plan για τη Δυτική Μακεδονία

16 Οκτωβρίου 2019
07:20

Έτοιμο το επόμενο καλοκαίρι από το ΥΠΕΝ το master plan για την ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο του στόχου που έθεσε ο πρωθυπουργός για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028, κινούνται τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με την «τύχη» της υπό κατασκευής λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V». Επομένως, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ, είναι δεδομένο ότι, το αργότερο έως το 2028, το εργοστάσιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί με διαφορετικό καύσιμο από τον λιγνίτη.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προς το παρόν βρίσκονται στο τραπέζι διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το εργοστάσιο, κοινός παρανομαστής όλων είναι πως η «Πτολεμαΐδα V» δεν θα αποτελέσει εξαίρεση στην απόσυρση μέσα στην επόμενη 8ετία του λιγνίτη από το εγχώριο ενεργειακό μίγμα.

Πιθανή πρόσκαιρη λειτουργία με λιγνίτη

Όπως συμπληρώνουν τα στελέχη του υπουργείου, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η μονάδα να τεθεί σε λειτουργία καίγοντας λιγνίτη, όπως εξάλλου προβλέπουν οι προδιαγραφές κατασκευής της, και να γίνουν στην πορεία οι αναγκαίες μετατροπές αλλαγής καυσίμου. Ωστόσο, ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι οι μετατροπές να γίνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, κάτι που θα σήμαινε πως δεν θα λειτουργήσει εξαρχής ως λιγνιτική μονάδα.

Όσον αφορά τα υποψήφια καύσιμα, οι πηγές του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι μία λύση που διερευνάται είναι η χρήση βιομάζας, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να εξασφαλισθεί η τροφοδοσία της «Πτολεμαΐδα V» με επαρκείς ποσότητες. Άλλο σενάριο είναι το φυσικό αέριο, όπου και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διασφαλισθεί η πρόσβαση στο καύσιμο.  Πάντως, στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται και η προοπτική ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση και των δύο καυσίμων παράλληλα.

Το αργότερο στις αρχές του 2020 σε δημόσια διαβούλευση το master plan για τη Δυτική Μακεδονία  

Παράλληλα με τα σχέδια για την απολιγνιτοποίηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται και το master plan για την ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι η κατεξοχήν περιοχή που θα πληγεί από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Βάσει των στελεχών του ΥΠΕΝ, στην οριστικοποίηση του master plan σημαντικό ρόλο θα παίξει το feedback από τις τοπικές κοινωνίες και φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να ολοκληρώσει το έργο του τους επόμενους μήνες, ώστε στις αρχές του 2020, ή ακόμη και στα τέλη του 2019, να θέσει το σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση.
Στόχος του υπουργείου είναι το master plan να είναι έτοιμο έως το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να συμπέσει χρονικά με το «άνοιγμα» κοινοτικών κονδυλίων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την υλοποίησή του.
Έτσι, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης και μέχρι το καλοκαίρι, το ΥΠΕΝ θα καταρτίσει την τελική εκδοχή του master plan, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που θα κατατεθούν από τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση.

Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr

17 σχόλια

  • Οι άνθρωποι είναι μάγοι, Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Θα παρακαλούσαμε μόνον η μονάδα, να μην καίει σανό, γιατί θα μείνουν από τροφή τα πρόβατα, και τι θα φαν μετά οι λύκοι.
    Θα μου πεις όμως, μάγοι είναι όλο και κάτι θα βρουν να ταΐσουν τα ζωντανά.

    «Όσον αφορά τα υποψήφια καύσιμα, οι πηγές του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι μία λύση που διερευνάται είναι η χρήση βιομάζας, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να εξασφαλισθεί η τροφοδοσία της «Πτολεμαΐδα V» με επαρκείς ποσότητες. Άλλο σενάριο είναι το φυσικό αέριο, όπου και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διασφαλισθεί η πρόσβαση στο καύσιμο. Πάντως, στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται και η προοπτική ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση και των δύο καυσίμων παράλληλα.»

  • 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας καταργούνται σταδιακά έως το 2028, όχι απλά καληνύχτα Δυτική Μακεδονία αλλά ήρθε η ώρα στο πλαίσιο της ανάπτυξης που λένε, να μας εξαφανισουν με την δική μας ψήφο
    Αντε καλημέρα και κουράγιο Έλληνες

    • Πολλά – Πολλά χαιρετίσματα στούς Δεητζήδες πού ψήφισαν Βρυζίδου Παπαδόπουλο Αμανατίδη Κωσταντινίδη.
      Ήρθε η ώρα της ολοκλήρωσης του πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ για τον Αφανισμό της Δυτικής Μακεδονίας με τους βο(υ)λευτές σε πλήρη πολιτικό λήθαργο.
      Αν θέλουν να αποδείξουν ότι τιμούν την ψήφο τών Δετζήδων και όχι μόνο να ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΎΝ!!!
      Η ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΕΊΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΉ και η ΔΕΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΛΑΟΎ!!!

      • Στη ΔΕΗ δεν δουλεύουν νεοδημοκράτες. Μόνο πασοκοσυριζόσκυλα που την είχαν χρεοκοπήσει και ήθελαν να διορίσουν και τα παιδιά τους στην εταιρία. Τώρα που τέλειωσαν τα λεφτά του Δημοσίου που χρηματοδοτούσαν τη ΔΕΗ να γυρίσουν στο χωράφι.

  • Η μακεδονία είναι μία και ελληνική κοζανίτες, βγείτε για συλλαλητήριο να ρίξουμε τον προδότη Τσίπρα, και όσο για την ΔΕΗ και τις δουλειές μας δεν πειράζει θα μας ταΐζει μακεδονικό σανό ο Κούλης

    • έκανε κανενα συλλαλητηριο η ΚΟΖΑΝΑΡΑ για την Μακεδονια και δεν το θυμαμαι… ούτε για την ΔΕΗ θα κάνει κι οσο για τον κούλη μέλι στο ψωμί του άλειψε ο Τσ’ιπρας

  • Έχει ανακοινωθεί από τα πιο επίσημα χείλη το κλείσιμο των μονάδων κ οι πρώτες αντιδράσεις των βουλευτών μας είναι ενδεικτικές του τι να περιμένουμε ως κάτοικοι της περιοχής για το κοντινό πλέον μέλλον. Ο μοναδικός από το πολιτικό προσωπικό που χτύπησε καμπανάκι, ανέδειξε το ζήτημα αρκετά χρόνια πριν κ προχώρησε σε ενέργειες είναι ο πρώην δήμαρχος. Δεν πιστεύω πως υπάρχει λογικός άνθρωπος στην περιοχή μας που να πιστεύει πως θα γίνει ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτικη περίοδο κ πως θα αξιοποιηθούν σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αναμένεται να εκταμιευτουν. Ο σώζων εαυτόν σωθητω.

  • Ο Τιτανικός βούλιαζε αλλά η Δυτική Μακεδονία βαυκαλίζονταν. Κοιτούσε το τσουνάμι με απραξία. Τώρα ήρθε η ώρα που νομοτελειακά μπαίνουμε στη μεταλιγνιτική περίοδο. Δεν φταίνε ούτε οι πολιτικές παρατάξεις ούτε οι τοπικοί άρχοντες. Όλος ο πλανήτης αυτό θα κάνει.

    Η ευθύνη υπάρχει για την απραξία όλων των αρμόδιων, για τη μεταλιγνιτική περίοδο, για το μέλλον της περιοχής.

    Κανένα πλάνο, κανένα σχέδιο. Ούτε αυτή την κρίσιμη στιγμή υπάρχει κάποιο σχέδιο. Όλα στον αυτόματο πιλότο.

    Μια μόνο φωνή υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια, από τον πρώην δήμαρχο Κοζάνης. Αλλά “Μία χελιδών έαρ ού ποιεί”.

    • Όλος ο πλανήτης; Μάλλον αναφέρεσαι στον πλανήτη Ευρώπη. Οι ΗΠΑ κολυμπάνε σε έναν ωκεανό δικού τους σχιστολιθικού αερίου και τα 3/4 της κατανάλωσης κάρβουνου είναι στην Ασία. Να θυμήσουμε εδώ για όσους δεν το γνωρίζουν, πως για να πιαστούν οι στόχοι που επιθυμούν οι διάφοροι πρασινάνθρωποι πρέπει μέχρι το 2030 οι εκπομπές να έχουν πέσει στο μισό. Μόνο όταν οενιρεύεται ο Ιωαννίδης γίνονται αυτά και μάλιστα όταν ονειρεύεται ξεσκέπαστος.

  • Σωστά, σε μεγάλο βαθμό τρέχοντας σε διάφορα πανηγυράκια. Εκτός αν θεωρούνται επίτευγμα τα 20 εξατομμύρια τον χρόνο ως εθνικό ταμείο μετάβασης. Το πιό απλό να πούμε, για την τηλεθέρμανση έκανε τίποτα αφού ανέδειξε το ζήτημα;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.