Εορδαία: Η μεγαλύτερη διεθνώς ποντιακή λύρα κατασκευάζεται στην Πεντάβρυσο

11 Νοεμβρίου 2019
22:48

H μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο, ξύλινη ποντιακή Λύρα, ύψους 6.65 μέτρων, υποστηρίζει ο δημιουργός της,  κατασκευάζεται στην Πεντάβρυσο Εορδαίας, πιστό αντίγραφο της Λύρας που έφερε ο Χαράλαμπος Πασσαλίδης από το Παρπούτ του Πόντου στη νέα του πατρίδα και διασώζεται μέχρι σήμερα. Το έργο ξεκίνησε πριν από είκοσι ημέρες και εκτιμάται ότι  θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος  έτους, με πολλές δυσκολίες στην επεξεργασία των δαπανηρών υλικών, πλακάτ θαλάσσης και ξύλο μασίφ «στο λαιμό» του οργάνου, με τον κατασκευαστή Νίκο Κοσμίδη να εργάζεται, επί ώρες, αφιλοκερδώς, γιατί το κάνει από μεράκι, δηλώνοντας πως «ούτε με δέκα χιλιάδες Ευρώ δεν θα το ξαναέφτιαχνα». Πολλές φορές συγκινείται για «αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν τόσο καιρό εκεί και ήλθαν εδώ φέροντας μαζί τους διάφορα όργανα κι εμείς που προσπαθούμε να τα αντιγράψουμε, για να υπάρχει ένα μνημείο στο χωριό, που θα το βλέπουν οι Νέοι, και θα θυμούνται». Ο Γιάννης Πασσαλίδης, Πρόεδρος της Πενταβρύσου, νοιώθει περήφανος για το έργο αυτό, χρέος απέναντι στους προγόνους του, τα αποκαλυπτήρια του οποίου, στην πλατεία του χωριού, θα γίνουν τον Μάιο του 2020, ενώ, καθημερινά φθάνουν στο χωριό επισκέπτες από τις γύρω περιοχές για να το δουν.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.