Χατζηδάκης: Επιβάλλεται η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων λόγω ζημιάς που προκαλούν στη ΔΕΗ

18 Νοεμβρίου 2019
20:13

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη στρατηγικής για την σταδιακή απολιγνιτοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής.

«Ποιο ήταν το σχέδιο σας; Η παραγγελία στην Παγκόσμια Τράπεζα που θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων επιβάλλεται λόγω της οικονομικής ζημίας που προκαλούν στη ΔΕΗ. Όπως, συμπλήρωσε, η επιχείρηση πέρυσι έχασε 200 εκατ. από τους λιγνίτες και φέτος 300 εκατ., για αυτό το λόγο επισπεύδεται το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης.

«Κινούμαστε με μεγάλες ταχύτητες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι για τις λιγνιτικές περιοχές θα εκπονηθεί σύντομα master plan, στο πλαίσιο της διυπουργικής επιτροπής. Για την προσαρμογή τους, θα αξιοποιηθούν πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου της δικαίας μετάβασης.

Ο υπουργός άσκησε επίσης, έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο θέμα της ΔΕΗ είστε κατηγορούμενοι και όχι κατήγοροι».

Σημείωσε ότι η Ernst & Young έκανε λόγο για ουσιώδη αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνέχιση της δραστηριοποίησης της εταιρείας, σχόλιο το οποίο απάλειψε ο οίκος μετά την αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Επίσης, έκανε αναφορά στην πρόσφατη αναβάθμιση της εταιρείας από την Standard & Poor’s.

Ο κ. Χατζηδάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην κριτική που αυτή ασκεί στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και εκείνος στην ιδιωτικοποίηση ενεργειακών υποδομών. «Εμπνεόμαστε από σας στον ΣΥΡΙΖΑ που ιδιωτικοποιήσατε το 49% του ΑΔΜΗΕ και το 66% του ΔΕΣΦΑ. Υπάρχουν και ανθρώπινα όρια στα ψέματα και την υποκρισία».

Κάνοντας αναφορά στις παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι στόχος τους είναι να μειωθεί το κόστος της επιχείρησης καθώς πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, λειτουργώντας σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά. Μάλιστα, ειδικά για το καθεστώς των νέων εργαζομένων, σημείωσε πως οι προσλήψεις κάθε άλλο παρά αθρόες θα είναι, αλλά αντίθετα πολύ συγκεκριμένες.

Ζητώντας στη συνέχεια τον λόγο επί του προσωπικού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ανταπάντησε πως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΔΔΗΕ διαφέρουν από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο διατηρήθηκε υπό δημόσιο έλεγχο το 51%.

Επίσης, όσον αφορά τον ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως είχε προηγηθεί διαγωνισμός από πλευράς της τωρινής κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει πως έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία.

newsit.gr

17 σχόλια

  • τόσο μα τοσο κάψιμο να κλείσουν οι μονάδες της ΔΕΗ τόσο αποτυχημένος υπουργός συμφέροντά ιδιωτών
    Στις επόμενες Εκλογές σας κοβο για 23% τρίτο κόμμα Στην Βουλή είστε τζάμπα μάγκες αλλα έλεγε ο Μητσοτάκης στην Φλώρινα στην κοζανη στην Πτολεμαΐδα

    • Στις επομενες εκλογες η διαφορα υπερ της νδ θα ειναι τουλαχιστον 15 μοναδες.οσο για την δεη η πλειοψηφια της κοινωνιας ακομη και του νομου κοζανης ειναι υπερ του σχεδιου της κυβερνησης,παρτετο αποφαση!!!

      • Μάλλον σε άλλη πόλη ζεις! Όταν θα καταλάβουμε την αξία της ΔΕΗ, όχι μόνο τοπικά, αλλά πανελλαδικά, θα είναι ήδη πολύ αργά! Οι έμποροι της πόλης μας το έχουν καταλάβει ήδη από την αρχή της κρίσης με την μείωση του τζίρου τους! Σιγά-σιγά θα το καταλάβουμε και οι υπόλοιποι, μια που δεν υπάρχει κανένας σοβαρός προγραμματισμός εδώ και χρόνια για την μετά ΔΕΗ εποχή, την οποία την φέρανε βιαίως στην ΝΔ!

        Την φέρανε βιαίως στην ψωροκώσταινα και εξαθλιωμένη-πρωχευμένη από την κρίση Ελλαδίτσα, όταν η υπόλοιπη και σε άκρως καλύτερη οικονομική κατάσταση Ευρώπη θα απολιγνιτοποιηθεί μέχρι το 2050!! Εμείς είμαστε οι πρωτοπόροι!! Με τις υγείες μας!!

      • όταν ο Χατζηδάκης έκλεινε την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ έλεγε ότι το όφελος θα ήταν σαν να κάνουμε ένα νοσοκομείο κάθε εβδομάδα…..

  • Επόμενες εκλογές…. ΝΔ 3% Οτι σας ερθει να μη το βαρεθειτε εσεις τα οδηγειτε εκει τα πραγματα κυριοι αριστοι της κανονικοτητας!

      • Ξεχασες οτι ο κοσμος κοροιδο δεν θα ξαναπιαστει για χαρη ενος ονοματος ενος γεωγραφικου διαμερισματος μιας και ο λαος μας θεωρω οτι ειναι εξυπνος
        το οτι για αλλη μια φορα οι μακεδονομαχοι ντεμεκ απολιτικ θα ψηφισουν παλι νδ αυτο ειναι κατι που δεν θα της δωσουν και 35% μιας και μιλαμε για μια μειοψηφια!

        Καθε μερα Πασχα δεν ειναι 😉

  • Ουτε ενας να μην παει στην καλπη απο τη δυτικη μακεδονια, η ΝΔ παλι θα ναι κυβερνηση. Ενα να ξερετε η Αθηνα βγαζει κυβερνηση οχι τα χωριουδακια. Επισης ολοι φωναζετε γιατι κλεινει η δεη λετε και δεν ξερετε. Ενα μαγαζι που μπαινει μεσα με μαθηματικη ακριβεια και θα συνεχισει να μπαινει δεν το κρατας ανοιχτο

    • 1) Μα..τα χωριουδακια βγαζουν κυβερνηση ουσιαστικα αν σκεφτει κανεις οτι απ τα 4? εκατομμυρια Αθηναιους τα 3 ειναι ανθρωποι με καταγωγη απο επαρχια και χωρια που απλα εφυγαν και πηγαν να ζησουν στην Αθηνα… ξανασκεψου τι ειπες…

      2) Ουτε εσυ ξερεις προφανως τα….της επειχηρησης και το σημαντικοτερο ποιος την εβαλε μεσα με μαθηματικη ακριβεια δεκαετιες πριν αυτα πληρωνει τωρα.
      Επισης η λογικη ποναει κεφαλι κοψει κεφαλι οπου εφαρμοστηκε ποτε δεν βγηκε σε καλο…
      του τεστιν αν υπαρχει τροπος να σωθει την σωζεις και δεν την κλεινεις
      βεβαια οι αριστοι καιγονται να εξυπηρετησουν τους ιδιωτες φιλους τους (αυτες τις 4-5 μεγαλες οικογενειες της χωρας με το φυσικο αεριο)
      οποτε περιμενουμε τα χειροτερα μονο με αυτους που ψηφισαν καποιοι με το σκεπτικο οτι θα τους σωσουν απ τους προηγουμενους

  • Μπράβο ρε Χατζηδάκη. Η συριζοπασοκοΔΕΗ ρουφάει τα λεφτά και την υγεία της περιοχής και οι δεητζήδες βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό αντί να στηρίξουν την τοπική αγορά. 850 επιχειρήσεις έκλεισαν αντί να στηριχθούν από τους δεητζήδες που πάνε και τα τρώνε Θεσσαλονίκη-Αθήνα.
    Δεν την έχουμε ανάγκη τη ΔΕΗ στην περιοχή.

    • Καταρχην να μιλας για παρτη σου αριστε της κανονικοτητας και οχι για ολο τον κοσμο.
      Εσυ δεν την εχεις την εχουμε εμεις και οσοι εργαζονται σε αυτη. Εσυ παρε τα μπογαλακια σου και φυγε αν δεν την εχεις αναγκη η ζησε απο κατι αλλο αν εισαι τοσο μαγκας ετσι?

      Οταν λες συριζοπασοκοΔεη μιλας για τις προσληψεις που εγιναν στις αρχες των ’90ς που ηταν ολοι νδουληδες και καποιοι σημερα το παιζουν αρχηγοι ντεμεκ πατριωτικων ομαδων
      που αφου ειδαν πως στερεψε η κανουλα τωρα ξαφνικα θυμηθκαν την Μακεδονια?

  • ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΙΣΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ Κο ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΤΙ:
    -ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΒΑΣΗΣ ΚΑΜΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ. ΑΦΟΥ Η ΕΛΛΛΔΑ ΣΩΣΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΚΤΟΣ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΥΣΗ. ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΕ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ. ΚΑΜΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ.
    Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • Ένας δεν θα βρεθεί επιτέλους να πει μία μαντινάδα στον υπουργό με στολή στρατιωτική ή έστω και χωρίς στολή
    Πού κρύφτηκαν ;;;

  • ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΑΚΟΜΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ…ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ.:ΤΟ ΠΡΟΩΡΟ ΚΑΙ ΒΙΑΙΟ ΚΛΕΙΣΙΟ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΕ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΔΗΛ. ΠΕΝΤΕ (5) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ..ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ!!!

  • τους σχολιασμούς κατά ΔΕΗ ας τους λάβουν σοβαρά υπόψη οι δεξιοί υπάλληλοι της ΔΕΗ που δε θέλουν να κλείσει η ΔΕΗ, υπάρχουν πολλοί από αυτούς

  • Ελεύθερη αγορά δε θέλατε; Φιλελεύθερη πολιτική δεν ψηφίσατε;

    Ε ωραία. Η ΔΕΗ είναι εδώ και πάααααρα πολλά χρόνια ζημιογόνο μαγαζί. Δεν την πληρώνουν οι μπαταχτσήδες και ενώ ουσιαστικά ανέκαθεν ήταν μονοπώλιο μέχρι πολύ πρόσφατα, είναι στο μείον συνέχεια, πράγμα πρωτάκουστο για τα παγκόσμια δεδομένα.

    Βάλε πάνω στο οικονομικό και την καταστροφή και τον καρκίνο που φέρνει στο περιβάλλον και ΠΑΝΩ ΜΑΣ, και γίναμε.

    Καλό κλείσιμο, τα λέγαμε

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.