Βουλή: Διάσταση απόψεων μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων της ΔΕΗ

19 Νοεμβρίου 2019
15:16

 

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστήριξε ότι υλοποιείται σχέδιο «καθαρής και βρώμικης ΔΕΗ». Ο πρόεδρος της επιχείρησης ανέφερε ότι η ΔΕΗ αλλάζει και η εταιρεία θα γίνει ξανά υγιής με το σχέδιο ανάταξης

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης υπογράμμισε ότι προωθείται συνολικό σχέδιο για τον απεγκλωβισμό της εταιρείας από τις αγκυλώσεις του Δημοσίου, ενώ από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης υποστήριξε ότι υλοποιείται σχέδιο «καθαρής και βρώμικης ΔΕΗ». Παράλληλα, ζήτησε να διατηρηθεί η προνομιακή έκπτωση τιμολογίων ύψους 75% που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ προκειμένου να μην πάνε σε ανταγωνιστικές εταιρείες.

Επίσης, ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης «στοχοποιεί» τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ποντάροντας στον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Ειδικότερα, ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας το μόνο που πραγματικά κάνει και αποδείχθηκε από τους φορείς είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και ενίσχυση περαιτέρω των ΑΠΕ. Για εκσυγχρονισμό ΔΕΗ φοβάμαι ότι αυτό που εμφανίζεται στο νομοσχέδιο είναι να επενδύουμε στον κοινωνικό αυτοματισμό και να οδηγούμε τους εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Ένα άλλο που δεν τιμά το κοινοβούλιο και υπουργείο είναι η προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Λέει ότι οι εργαζόμενοι που θα έρθουν στην εταιρεία δεν θα έχουν μονιμότητα λες και οι άλλοι έχουν. Από το 2012 έως σήμερα όλες οι συμβάσεις είναι αορίστου χρόνου και διέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν. Αυτό που λέτε για την μονιμότητα δεν ισχύει. Η εταιρεία έχει οδηγήσει σε απόλυση από το 2012 έως σήμερα πάνω από 100 εργαζόμενους».

Κριτική άσκησε και για τις διατάξεις που αφορούν τις νέες προσλήψεις υποστηρίζοντας ότι παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ. Αναφορικά με τον περιορισμό των προνομίων των εργαζόμενων είπε «συλλογική σύμβαση μονομερώς δεν έχει καταργήσει ούτε η χούντα. Λέτε ότι στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΗ πρέπει να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη, λες και δεν το έχουν κάνει έως τώρα. Καταργείτε την συλλογική σύμβαση που έδινε έκπτωση που ούτως ή άλλως φορολογούταν. Θα οδηγήσετε το σύνολο των εργαζόμενων και συνταξιούχων να αλλάξουν πάροχο για να δείξετε ότι με τον τρόπο αυτό χτυπάτε τα προνόμια των εργαζόμενων. Δεν είμαστε ενάντια στα συμφέροντα των ΑΠΕ αλλά είναι προσβλητικό να λέτε ότι οι λιγνιτικές μονάδες πρέπει να κλείσουν επειδή είναι ακριβές. Αν είναι έτσι να τις κλείσετε αύριο. Η παραγωγή από ΑΠΕ είναι φθηνή; Αν είναι έτσι καταργήστε το ΕΤΜΕΑΡ για να δούμε πόσο ανταγωνιστικές είναι. Το ΕΤΜΕΑΡ έχει αυξηθεί 11.000% από 30 λεπτά σε 26 ευρώ . Δεν μπορεί να μην υπάρχει λιγνίτης το 2028. Πως θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια ; Με εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο την Πτολεμαΐδα και την Αρκαδία».

«Η ΔΕΗ αλλάζει» λέει ο πρόεδρος της επιχείρησης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι «η ΔΕΗ αλλάζει. Έχουμε θέσει σχέδιο ανάταξης της εταιρείας για να γίνει ξανά υγιής και να λειτουργεί με σύγχρονα κριτήρια και όχι με αγκυλώσεις του δημοσίου. Να προχωρήσει σε απολιγνιτοποίηση και να μπει στις ΑΠΕ και να λειτουργήσει στον σύγχρονο ανταγωνισμό».

Ο ίδιος είπε ότι το σχέδιο έχει 3 φάσεις: «εξασφάλιση βιωσιμότητας, λειτουργικός εκσυγχρονισμός, εφαρμογή αναπτυξιακού σχεδίου που θα παρουσιαστεί σύντομα. Με την ενίσχυση ρευστότητας διασφαλίσαμε την βιωσιμότητα. Η μετοχή αυξάνει. Η κίτρινη κάρτα των ορκωτών λογιστών αναιρέθηκε και παράλληλα αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα. Αυτό ήταν το πρώτο αναγκαίο βήμα. Με το νομοσχέδιο γίνεται το 2ο βήμα για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας που έως τώρα λειτουργούσε με όρους παλαιού δημοσίου».

Συμφωνούν οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ

Να σημειωθεί ότι στην επιτροπή έχουν τοποθετηθεί εκπρόσωποι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φωτοβολταϊκών οι οποίοι υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση αλλά και εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της που ζήτησαν να εξασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα από την ιδιωτικοποίηση.

Ενδεικτικά ο κ. Γρηγόρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων φυσικού αερίου τόνισε ότι «τα δίκτυα είναι ασφαλέστατα όπως και οι εγκαταστάσεις του. Γι αυτό έχουν συμβάλει όλοι οι εργαζόμενοι. Δεν μπορεί να μην μετέχει το δημόσιο στο φυσικό αέριο και να επιβάλλει τους ορθούς κανόνες στον ιδιώτη. Να διασφαλίσει το δικαίωμα καταστατικής μειοψηφίας στο 35%. Διασφάλιση όλων των εργαζόμενων και για 5 έτη να μην επιτρέπονται απολύσεις παρά μόνο για σπουδαίο λόγο».

protothema.gr

5 σχόλια

  • Είναι που οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι νοιάζονται για την επιχείρησή της ΔΕΗ και όχι για την τσέπη τους,απειλώντας οτι θα αλλάξουν πάροχο ρεύματος αν χασουν την έκπτωση του 75%!!!Δεν θα ξεχάσω ποτέ οτι η έκπτωση ηταν για ολο το Νομό Κοζάνης αλλα σε μικρότερο ποσοστό αλλα οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ κάνανε απεργίες για να δικαιούνται αυτοι μονο την έκπτωση στο αστρονομικό ποσοστό του 75% αδιαφορώντας για τους συμπολίτες τους.

    • Απλά λέει ότι οι ανταγωνιστές δίνουν σε όλους τους πελάτες 45% έκπτωση και επί πλέον 30% στους υπαλλήλους τους. Δηλαδή συμφέρει και οι υπάλληλοι της ΔΕΗ να πάνε σε άλλον πάροχο γιατί θα έχουν έκπτωση 45 αντί 30% που του δίνει η ΔΕΗ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.