Η Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας για τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020

6 Ιανουαρίου 2020
20:55
Κανένα σχόλιο

Συνεδρίασε τη Δευτέρα 30 Δεκέμβρη το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας με μοναδικό θέμα τον «Προϋπολογισμό του 2020 του Δήμου Εορδαίας»

Πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣΥ) Αντωνία Χόλμπα μαζί με τις ευχές για καλή χρονιά τόνισε ότι για το 2020 τα μέτωπα είναι πολλά και ανοιχτά. Πρώτα απ’ όλα οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εντείνεται η Τουρκική επιθετικότητα, η οποία αμφισβητεί και παραβιάζει σύνορα, διεθνείς συμφωνίες και κυριαρχικά δικαιώματα. Επιδιώκει να υπερασπίσει τα συμφέροντά της σε μία περιοχή όπου οξύνονται οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και ΕΕ για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις στην περιοχή μας με το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και τη μετάβαση στη «μεταλιγνιτική εποχή», μία ριζική αναδιάρθρωση στον τομέα της ενέργειας που αλλάζει το τοπίο στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο όχι βέβαια προς όφελος του λαού και του περιβάλλοντος όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν, αλλά προσδοκώντας νέα πεδία κερδοφορίας από την αλλαγή του Ενεργειακού Μείγματος με έμφαση στο Φυσικό Αέριο(ΦΑ) και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ).

Είναι εξελίξεις που συνδέονται με τις μεγάλες ενεργειακές μπίζνες, στις οποίες επιδιώκει να παίξει καθοριστικό ρόλο η ελληνική αστική τάξη με κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Επίσης η επέκταση των Αμερικανικών βάσεων περιπλέκει την ήδη τεταμένη κατάσταση. Η Ελλάδα γίνεται «μαγνήτης» πιθανών επιθέσεων όπως δείχνουν οι προειδοποιήσεις ρωσικών και ιρανικών επιτελείων, ότι θα στρέψουν τους πυραύλους σε κράτη που φιλοξενούν αμερικάνικες βάσεις αν απειληθούν οι χώρες τους. Την κατάπτυστη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για επέκταση των αμερικάνικων βάσεων, που μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, η κυβέρνηση της ΝΔ, έφερε στην Βουλή σαν τον κλέφτη, παραμονές Χριστουγέννων.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου είναι ένα κορυφαίο γεγονός. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίστηκε με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% και ο δεύτερος «μεταμνημονιακός» (τυπικά γιατί τα μνημόνια θα είναι παρόντα μέχρι το 2060). Παρόλο που σε κεντρικό επίπεδο έχουμε αλλαγή κόμματος στην εξουσία, τη Νέα Δημοκρατία να αντικαθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που σε επίπεδο Δήμου η τωρινή «ανεξάρτητη» δημοτική αρχή αντικατέστησε την προηγούμενη επίσης «ανεξάρτητη» δημοτική αρχή, ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με τον περσινό και ο επόμενος θα είναι ίδιος με το φετινό. Γιατί σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 (Μ.Π.Δ.Σ.) η κρατική επιχορήγηση θα είναι καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα χωρίς βέβαια να επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και των αιρετών. Συγκεκριμένα για το 2020 τα ΕΣΟΔΑ από επιχορηγήσεις ανέρχονται στο ποσό των 6.113.743,56€ ενώ τα ΕΞΟΔΑ για αμοιβές προσωπικού είναι 7.743.220€, οι αμοιβές αιρετών είναι 1.104.098€.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού έχουμε αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων τους οποίους φόρους επωμίζονται κατά 93% τα φυσικά πρόσωπα ενώ αντίθετα το μεγάλο κεφάλαιο πληρώνει το 7% των φόρων οι οποίοι συνεχώς μειώνονται τόσο προηγούμενα από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και σήμερα από τη ΝΔ.

Εκτός από το 93% των άμεσων και έμμεσων φόρων οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πληρώνουν και το 70% των ανταποδοτικών τελών και φόρων που βάζει επί πλέον ο Δήμος και προστίθενται στους φόρους του Κράτους. Είναι τα λεγόμενα «ίδια έσοδα» που σταθερά μεγεθύνονται. Στον ενοποιημένο προϋπολογισμό των Δήμων για το 2020 αυξάνονται κατά 135.000.000€ για να καλύψει η κυβέρνηση τα «ματωμένα πλεονάσματα» που για το 2019 ανέρχονταν στα 7.000.000.000€ (!!!).

Επομένως ο προϋπολογισμός δεν καταρτίστηκε με βάση την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι η «εμπράγματη συνεισφορά» των δήμων στο αιματηρό για το λαό μας δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους δανειστές.

Μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου δεν διατίθεται ούτε ένα κονδύλι για την αντιπυρική και αντισεισμική προστασία και ψίχουλα για την αντιπλημμυρική προστασία. Δεν προβλέπεται η ανέγερση κανενός Νηπιαγωγείου παρόλο που τα μισά Νηπιαγωγεία της πόλης είναι ενοικιαζόμενα με άθλιες υποδομές. Ίδια είναι η κατάσταση και με τους Παιδικούς Σταθμούς. Ήδη έχει κλείσει ένας Παιδικός Σταθμός και έχει συγχωνευτεί ο δεύτερος λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων. Προβλέπονται μόνο κάποιες μικρές συντηρήσεις σχολείων και η ανέγερση ενός ΕΠΑΛ.

Βέβαια δεν μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάσταση όσον αφορά τις σχολικές υποδομές εφόσον στο τμήμα Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) το οποίο αφορά τις σχολικές υποδομές υπάρχει μείωση κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την υποσυντήρηση των σχολείων, αλλά και να μην υπάρχει κανένας προγραμματισμός για ανέγερση Νηπιαγωγείων αναγκαίος για το πρόγραμμα Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής την οποία μπορεί να νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η σημερινή δεν παίρνει κανένα μέτρο.

Μπορεί να μην περισσεύουν λεφτά για την ανέγερση σχολείων μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), φθάνουν όμως και περισσεύουν για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στον προϋπολογισμό της ΔΙΑΔΥΜΑ του 2019 βλέπουμε ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δίνεται επιχορήγηση η οποία ανέρχεται στο ποσό των 15.828.085 ευρώ για ΣΔΙΤ. Αναφέρεται στη διαχείριση των απορριμμάτων η οποία γίνεται με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για 25 χρόνια. Την κατασκευή του έργου ανέλαβε η ΗΛΕΚΤΩΡ συνολικής δαπάνης 48 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 16,96 εκατομμύρια ευρώ από ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα από την ΕΤΕΠ.-ΕΤΕ και το πρόγραμμα JESSIKA.

Με την αρνητική ψήφο που δώσαμε δεν κρίναμε αν η Δημοτική Αρχή κατάρτισε έναν προϋπολογισμό στα πλαίσια των δυνατοτήτων που της έδωσε η μειωμένη κρατική επιχορήγηση κατά 62% από το 2009 αλλά αν ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αν έχουν πρόσβαση οι δημότες στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αν τα παιδιά φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, αν έχουν παρθεί όλα εκείνα τα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης. Αν όλα τα παιδιά έχουν μία θέση στον παιδικό σταθμό. Αν προβλέπεται μείωση με στόχο την πλήρη κατάργηση των Δημοτικών τελών και φόρων. Αν οι εργαζόμενοι θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε το λαό της Εορδαίας να δυναμώσει τους αγώνες το 2020, αγώνες που θα βάλουν στο επίκεντρο τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας. Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει τον 21ο αιώνα.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:

Χόλμπα Αντωνία

Δευτέρα 6/1/2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.