Πτολεμαΐδα: Οι «Σπορίτες» αξιοποιούν τα δώρα της φύσης για τους Ανθρώπους

14 Ιανουαρίου 2020
18:01
Κανένα σχόλιο

 

Με το πρόσημο  της ανθρώπινης αλληλεγγύης απέναντι σε άτομα που δοκιμάζονται από τις καταστάσεις της Ζωής αλλά και σε φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο εγκαινιάζει τη λειτουργία της η  Συλλογικότητα των Σποριτών της Δ Μακεδονίας, όλα μέλη του πρώην «Πελίτι» Ν. Κοζάνης, μετά την αποχώρηση τους   από την κεντρική Δομή. Προτεραιότητα, έτσι όπως ιεραρχήθηκε   στην πρώτη τους συνάντηση, η διάσωση, και  καταγραφή των παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών, η προώθηση τους στην κοινωνία με δωρεάν διανομή, όπως και η ενημέρωση για τις παλαιές  μορφές συντήρησης των προϊόντων που παράγονται στα αγροκτήματα τους καθώς επίσης και οι φυσικοί  τρόποι αποξήρανσης τους. Σημαντικό πλεονέκτημα  είναι η Τράπεζα παραδοσιακών σπόρων που διατηρείται σε κατάλληλο χώρο, συσσωρευμένος πλούτος για τη Δυτική Μακεδονία, και διαθέτει, ενδεικτικά, περισσότερα  από 60 δείγματα φασολιών, πενήντα και πλέον δείγματα ντομάτας, ενώ, το σύνολο των ποικιλιών σπόρων, που όλα τα προηγούμενα χρόνια  έχουν συλλέξει και αποθηκεύσει τα μέλη της, υπερβαίνουν τα πεντακόσια. Εκτιμάται ότι από τον ερχόμενο Οκτώβριο, με την ολοκλήρωση της συγκομιδής των καρπών, θα διαθέτουν  τα προϊόντα τους δωρεάν  τόσο στον «Καλό Σαμαρείτη» όσο και σε φορείς που προάγουν δράσεις για αδύναμους κοινωνικά συμπολίτες μας. Η ομάδα, με 20 περίπου άτομα να  συγκροτούν τον πυρήνα της, είναι ανοιχτή σε κάθε νέα συμμετοχή, αρκεί να υπηρετούνται οι σκοποί για τους οποίους δημιουργήθηκε

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.