Με περισσή ικανοποίηση αλλά και περηφάνια ενημερώθηκα για την ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την Φέτα.

Αρχικά ένιωσα ικανοποίηση γιατί επιτέλους ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αποφάσισαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, με την καταλυτική συμβολή του φίλου μου Υπουργού Μάκη Βορίδη να «φορέσουν» την φανέλα της «Εθνικής Ελλάδας» για την φέτα, ακολουθώντας τον δρόμο της συνεχούς προσπάθειας εντός και εκτός Ελλάδας και όχι την ασφάλεια της απραξίας και των διαμαρτυριών.

Εν συνεχεία ένιωσα περηφάνια διότι ως αρμόδιος Υφυπουργός το 2009, στην δύσκολη ατζέντα των θεμάτων του χαρτοφυλακίου μου, προσπάθησα να θέσω τις βάσεις βάζοντας με την σειρά μου ένα λιθαράκι, πάνω στο οποίο επιτέλους υλοποιήθηκε το σημερινό οικοδόμημα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης. Ίσως κάποιοι δεν είχαν αντιληφθεί τότε αυτό που εμείς θεωρούσαμε ως τη νέα πραγματικότητα, ότι η φέτα και η διασφάλιση της είναι μονόδρομος και θα πρέπει να ενώσει όλους τους εμπλεκόμενους χωρίς να υπερισχύσει η προβολή και τα μικροσυμφέροντά τους.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας πρέπει να έχει ως μοναδικό σκοπό την προάσπιση και τη στήριξη του προϊόντος μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητα. Παράλληλα, θα πρέπει να λαμβάνει ισχυρές αποφάσεις και να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. με στόχο την περιφρούρηση του προϊόντος Π.Ο.Π. που λέγεται φέτα. Επιπλέον θα πρέπει να μεριμνήσει για την πλήρη κατοχύρωση της φέτας στις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. µε τις τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα, με τους πόρους και τις αρμοδιότητες που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα μπορεί να διεξάγει ελέγχους εντός και εκτός Ε.Ε. προκειμένου να τηρούνται οι προδιαγραφές που ορίζουν η Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία για τη φέτα Π.Ο.Π. Έτσι μόνο θα διασφαλισθεί η μοναδικότητα του προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο .

Αναλογιζόμενος τα παραπάνω, εκφράζω την ικανοποίηση μου που η διατήρηση της μοναδικότητας, της επίτευξης της προστασίας, της προβολής και προώθησης της φέτας σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνεται βασική προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων.

Οι προκλήσεις είναι πολλές. Πραγματοποιήθηκε η αρχή αλλά υπάρχει ακόμα μακρύς και δύσκολος δρόμος προς την παγκόσμια καταξίωση της φέτας ως Π.Ο.Π. προϊόν.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.

ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ