Αδιαφορία για το Κέντρο Εμπορίου της Κοζάνης! Η Διαθήκη Μικρού κληροδότησε στο Δήμο Κοζάνης 7 καταστήματα (Γράφει ο Αστέρης Χ. Χριστοδούλου)

2 Φεβρουαρίου 2020
19:00

Πριν από 50 χρόνια, πού να φανταζόταν ο Ιωάννης Μικρού1 την τύχη της, όταν αποφάσισε να «γράψει» όλη την ακίνητη περιουσία του στο Δήμο Κοζάνης. Επτά καταστήματα κληροδότησε που βρίσκονται όλα στο ΚΕΝΤΡΟ-κατάκεντρο του εμπορίου της Κοζάνης, ως εξής:  Τα δύο από τα καταστήματα έχουν πρόσοψη στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου:

– Στο 1ο κατ. (βλ. φωτογρ.) στεγάσθηκαν η επιχείρηση «δελιαλής» των Γιώργου & Στέργιου Δελιαλή μέχρι το 1996 και, στη συνέχεια, η ατομική επιχείρηση μέχρι τη συνταξιοδότηση του Γιώργου (περίπου το 2000) ενώ ο Στέργιος διατηρεί το απέναντι γωνιακό κατάστημα, από το 1996 μέχρι σήμερα

o Στο 2ο κατ. (στη φωτογρ. φαίνεται μέρος του, στα αριστερά του κατ. «δελιαλής») στεγάσθηκε το κατάστημα, που πουλούσε καφέδες κ.λπ. του Ζήνωνος Χατζηγιαχτσίδη  Τα υπόλοιπα πέντε καταστήματα έχουν πρόσοψη στην οδό Μακεδονομάχων (παράλληλος δρόμος με την Μεγάλου Αλεξάνδρου):

o Στο 3ο κατ. στεγάσθηκε η επιχείρηση του Νικολαΐδη (ραδιόφωνα, ωρολόγια κ.λπ. μέχρι τη συνταξιοδότησή του, περίπου το 2005)

o Στο 4ο κατ. στεγάσθηκαν τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (από το 1995 μέχρι που μετακόμισε στο 1ο κατάστημα μέχρι σήμερα)

o Στο 5ο κατ. στεγάσθηκε η επιχείρηση του Ιωάννου Κουσιδώνη, με γλυκά Φλωρίνης, εικόνες, καντήλια κ.ά. (βλ. παρακάτω φωτογραφία με τα 3ο & 4ο καταστήματα)

o Στο 6ο κατ. στεγάσθηκε το «ΒΕΡΜΙΟΝ» του Σαββαΐδη όπου σερβίρονταν μπουγάτσα κ.ά.

o Στο 7ο κατ. στεγάσθηκε (περίπου μέχρι το 1995) η επιχείρηση των Αφών Ξάνθου (μποτίλιες πετρογκάζ κ.ά.) και είναι το μοναδικό που διαθέτει και επάνω όροφο (απέναντι γωνία από το «ΒΕΡΜΙΟΝ»).

Ποια δικαιολογία να βρει κανείς στη μνήμη του ευεργέτη Ιωάννη Μικρού; Δημόσια ουρητήρια (βλ. φωτογρ.) κατάντησε η είσοδος του πάλαι ποτέ κατ/τος «δελιαλής», αλλά, πέρα απ’ την ασχήμια και την υποβάθμιση του κέντρου της Κοζάνης, ερωτώ: Είναι δυνατόν όλα αυτά τα καταστήματα να είναι ξενοίκιαστα μέχρι και 25 χρόνια; Ένας Δήμος που έχει …άσωτα χρέη ακόμα και για το νερό της τηλεθέρμανσης στη ΔΕΗ, η οποία πρόπερσι το καλοκαίρι «δέσμευσε» τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ για χρέη περίπου 9 εκατ. € ενώ με τα ενοίκια αυτά θα είχαμε ξεπληρώσει πάνω απ’ το μισό χρέος προς τη ΔΕΗ!!!! Ποια … «δίκαιη μετάβαση» μας αξίζει, τρομάρα μας;

 

1 Λόγω του κληροδοτήματος, η κάθετη οδός προς την Μεγάλου Αλεξάνδρου ονομάζεται «Ιωάννου Μικρού» (η οδός όπου στεγάζονταν τα γραφεία της ΔΕΥΑ Κοζάνης πριν μετακομίσει στο σημερινό κτήριο)

20 σχόλια

  • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΟΥΝ ΜΟΝΤΕΡΝΑ?? ΤΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ!!!

  • Γιατί από αυτά που νοικιάζει και νοίκιασε στο παρελθόν ,ο Δήμος πήρε κανένα ενοίκιο ; Όπως βαδίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις έτσι βαδίζει και ο Δήμος Κοζάνης , φρου φρου και αρώματα ….

  • Νοοτροπία Ελληνικού Δημοσίου.

    Απλά παίρνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό έτοιμο χρήμα και το σπαταλάμε όπου γουστάρουμε.

    Το να κάνουν μια επένδυση που μα αποφέρει έσοδα ούτε που περνάει από το μυαλό τους.

    Και θέλουν να πάρουν το στρατόπεδο, την έκταση του ΟΣΕ και πάει λέγοντας.

    Να τα κάνουν τι;

    Να σπαταλησουν εκατομμύρια χωρις λόγο;

    όταν η απλή ενοικίαση αυτών των οίκηματων θα απέφερε τεράστια έσοδα καιβδεμ έγινε φανταστείτε πιο πολύπλοκα έργα.

    Δυστυχώς από ανθρώπους με νοοτροπία ελληνικού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

    Σαν λαός δεν μας ταιριάζει τίποτα το δημόσιο γιατί δεν σεβόμαστε τίποτα.

    Οτιδήποτε λειτούργησε κάτω από την σκέπη του δημοσίου από τα ρουσφέτια και την κακοδιαχείριση στην καλύτερη έκλεισε στην χειρότερη ακόμη πληρώνουμε.

    Μακριά και αγαπημένα

  • Η απομυθοποίηση ενός συστήματος που διοικεί την πόλη 30 χρόνια.

    Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να τα γκρεμίσει και να δημιουργήσει ελεύθερους χώρους στο πυκνοκατοικημένο κέντρο.

    • Εκεί που έχει ήδη γκρεμιστεί ένα απο αυτα τα κτίρια χάσκει άδειο,παρατημένο το οικόπεδο εδω και ενα χρόνο περιπου! Ποσο δύσκολο ειναι να γίνει ενα μικρό παρκάκι,μεσα στην καρδιά της πολης( Μακεδονομαχων) που ούτως ή άλλως υστερεί σε πράσινο; Λιγο πράσινο,δέκα παγκάκια και αμέσως αναβαθμιζεται ο χώρος χωρίς πολλα εξοδα. Τέτοια αδιαφορία και έλλειψη φαντασίας ειναι σπάνια σε Δημο ακομα και στην Ελλδα.

      • Πολύ σωστός ο ανώνυμος 23:05 .

        Αν δεν εχουν λεφτα να χτισουν καινουρια κτιρια, γκρεμιστε τις παραγκες που σαπιζουν εδω και χρονια και καντε τα ενα παρκο!

  • Πολύ ωραίο το άρθρο. Πρεπει να δώσουμε επιτέλους προσοχή και στα εγκαταλειμμένα κτίρια και στα πεζοδρόμια και επιτέλους κάτι πρεπει να γίνει με τα σκουπίδια που πετάνε οι οδηγοί ανελλιπώς από τα παράθυρα των αυτοκινήτων.

  • Είναι πιο καλή επένδυση η αγορά των κτιρίων και το γκρέμισμά τους κοντά στο Μουσείο για την ανάδειξή του……. για εκεί λεφτά υπάρχουν

  • ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.ΑΦΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΧΕΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ΞΕΝΑ;ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΚΡΟΥ.

  • ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΚΟΥΕΙ;ΜΗΠΩΣ ΑΚΟΥΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΩΣ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ;.ΚΕΧΑΓΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΜΟΝΟ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

  • τα χρηματα απο τα κατασταστηματα ειναι μεσα στην διαθηκη γραμμενο αυτο που θα σας πω ειναι να παντρευουν ανημπορες κορασιδες..και ο δημος απο αυτα τα χρηματα δεν μπορει να παρει ουτε ενα ευρω καθος το κληροδοτημα ανηκοι στην περιφερεια απλα ο δημος τα διαχειριζεται

  • ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΕΣ, ΒΛΕΠΕ ΠΡΟΝΟΙΑ, ΞΕΚΑΡΦΩΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΔΕΥΑΚ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 80 ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΚΛΠ.ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΥΤΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΣΥΔΩΤΟΣ ΔΗΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΩΣ ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ, ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΕΧΕΙ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΤΙΡΙΑ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.