Kάλεσμα από τον Αντιπρόεδρο Κοινότητας Ασβεστόπετρας στους κατοίκους του χωριού να παρευρεθούν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας την Τετάρτη 11/3

10 Μαρτίου 2020
13:04

 

Καλούνται όλοι οι κάτοικοι της κοινότητας Ασβεστόπετρας, καθώς και οι δημότες Πτολεμαΐδας να παρευρεθούν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πτολεμαΐδας την Τετάρτη 11/3/2020 και ώρα 5 μ.μ. με θέμα την παραχώρηση οικοπέδου 385 στρεμμάτων Ασβεστόπετρας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου που αποτελεί μέρος του 5ου μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ευρώπης και θα φτάνει μέχρι την περιοχή των Σιδερών, Λιβερών και σε έκταση 5.500 στρεμματων! Η επενδυση θα πραγματοποιηθεί απο τα ελληνικά πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και το κατασκευαστικό κομμάτι θα το αναλάβει η γερμανική JUWI και η SE CHRONUS EΠΕ.

Η επένδυση θα κοστίσει 130.000.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2021. Η παρουσία όλων κρίνεται σημαντική, γιατί τυχόν θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» και θα δώσει το έναυσμα και σε άλλες εταιρείες να κατακλύσουν την περιοχή προσφέροντας «ψίχουλα» σε σχέση με αυτά που θα βγάλουν και θα ανεβάσουν τα ήδη ανεβασμένα ποσοστά της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη!!!

Η κατάρρευση της περιοχής είναι δεδομένη με την λογική των ΑΠΕ, γιατί οι υποτιθέμενες «θέσεις εργασίας» που θα προσφέρουν αφορούν μόνο το κατασκευαστικό κομμάτι ―το οποίο θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια― και από εκεί και έπειτα …απολύτως τίποτα! (Παρά μόνο, ως αντισταθμιστικό όφελος τον νομοθετημένο πόρο).

Τέλος, ο Stephan Hansen, μέλος του ΔΣ της JUWI, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή του έργου, ανέφερε ότι το φωτοβολταϊκό θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021. Πηγή: www.lifo.gr). Η τιμή πώλησης της ενέργειας θα είναι 56,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 20 χρόνια (πηγή: www.lifo.gr). Αναφερόμενος στο έργο της Κοζάνης, ο κ. Σιάμισης τόνισε ότι η επένδυση θα είναι ύψους 130 εκατομυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας και θα παράγει 300 Γιγαβατώρες (GWH) ετησίως (πηγή: www.lifo.gr).

Αλλά, ας αρχίσουμε τα μαθηματικά για να δούμε τι παίρνει η περιοχή από τον νομοθετημένο πόρο. Υπ’ όψιν ότι εδώ συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος Κοζάνης που έχει τα 195 από τα 204 ΜW! Παμε, λοιπόν, να αρχισουμε το παιχνδι των «μπακαλιστικων» μαθηματικων: 1 GWH=1000MWH, άρα 300 GWH x20 xρονια =6000 GWH. Συνεπώς, 6.000.000 ΜWH x56,72 € ανα ΜWH =340.372.000 € θα βγάλει η εταιρεία και οι περιοχές Κοζάνης και Πτολεμαΐδας μαζί θα πάρουν για 20 χρόνια 10.000.000 ευρώ! Βέβαια, εδώ μας ενδιαφέρει η Πτολεμαΐδα που έχει (μόνο!) το 4,41% του έργου, δηλαδή 441.000 € για 20 χρόνια. Δηλαδή, 22.000 ευρώ το χρόνο! Πω πω!… Ποταμοί χρήματος θα ρεύσουν στην πόλη!!!! Θα τρώμε με χρυσά κουτάλια!

Για να δούμε, όμως, τι θα πάρει και η Κοζάνη από το έργο αυτό, βάσει των λεγομένων των εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της JUWI: Θα σας κουράσω λίγο με τους υπολογισμούς, αλλά, πιστέψτε με, είναι απαραίτητο για το καλό όλων μας: Η Κοζάνη κατέχει το 95,6% του έργου (!) και θα παίρνει 478.000 € τo χρόνο, ενώ η Πτολεμαΐδα, μόλις και μετά βίας, 22.000 € το χρόνο! Τελικά, συνολικά η Κοζάνη θα πάρει για 20 χρόνια 9.560.000 € , ενώ η πόλη μας 440.000 €! Αυτό θα συζητηθεί αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν πρώτο θέμα ημερησίας διατάξεως και ο δήμος μας ψηφίζοντας το θέμα θα δώσει την ευκαιρία και σε άλλα πράσινα «κοράκια», εγχώρια και γερμανικά, να εγκατασταθούν στην περιοχή και να προσφέρουν ψίχουλα γλεντώντας εις βάρος των κοροΐδων!!! (για να μην πω των τοπικών «ιθαγενών» και παρεξηγηθώ).

Αγαπητοί συμπολίτες, θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό; Λοιπόν, γι’ αυτό, όλοι εσείς που ενδιαφέρεστε για το μέλλον αυτής της ταλαιπωρημένης πόλης, φροντίστε σωματεία, σύλλογοι, φορείς και απλοί πολίτες να δώσετε το βροντερό παρόν! Ενημερώστε και άλλους, όσους μπορούν να παρευρεθούν, ώστε δημιουργηθούν συνθήκες (καλοπροαίρετης) πίεσης που να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν περισσεύει κανένας απ’ αυτή τη μάχη που πρέπει να δοθεί με όλες μας τις δυνάμεις. Να μην επιτρέψουμε να μας σβήσουν από το χάρτη κάνοντας την πόλη αυτή το παλιό «Καϊλαρι»!!!

Με τιμή,

Γοτουχίδης Χαράλαμπος,

Αντιπρόεδρος Κοινότητας Ασβεστόπετρας.

Ένα σχόλιο

  • Αν δεν το πήρατε ακόμα χαμπάρι, ο κορονοϊός χτύπησε και τη δική μας πόρτα. Αντί να μαζεύεστε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλό είναι να αναβληθεί η σχετική συζήτηση για μετά το Πάσχα, να επανεκτιμήσουμε τότε πιο ψύχραιμα την εξέλιξη του ιού. Δε χάθηκε ο κόσμος αν αργήσει το Φ/Β 1-2 μήνες!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.