Συνδικάτο Οικοδόμων : “Άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V”

13 Μαρτίου 2020
10:44
Κανένα σχόλιο

 

Η προστασία της υγείας και της ζωή μας, των συναδέλφων και των οικογενειών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Η εξάπλωση του κορονοϊου διαμορφώνει μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση στους χώρους δουλειάς που πρέπει τώρα με άμεσα μέτρα να αντιμετωπισθεί και να περιοριστεί.

Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε:

  1. Σε εργαζόμενους που εργάζονται και που έχουν παιδιά σε σχολεία που κλείνουν προληπτικά, σε εργαζόμενους που έχουν τα κοινά συμπτώματα γρίπης, να έχουν δικαίωμα άδειας επιπλέον της κανονικής, με αποδοχές, για όσες μέρες απαιτούνται.
  2. Άμεση στελέχωση του ιατρείου αλλά και όποιον άλλων χώρων έχουν διαμορφωθεί της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.
  3. Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (αποδυτήρια, εστιατόρια, καντίνες, γραφεία κοκ). Απολύμανση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση , αποσυμφόρηση με περισσότερα δρομολόγια από και προς την μονάδα αλλά και από την πύλη προς τους χώρους του εργοταξίου. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων (γάντια, μάσκες, γυαλιά, ολόσωμες φόρμες, αντισηπτικά κλπ) με ευθύνη των εργοδοτών.
  4. Παροχή με ευθύνη των εργοδοτών νέων ΜΑΠ για την αντικατάσταση των φθαρμένων και παλιών ΜΑΠ που αποτελούν εστίες μόλυνσης.
  5. Διενέργεια ιατρικού έλεγχου διάγνωσης σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V με ευθύνη της ανάδοχου του έργου και των εργολάβων με βάση τους εργαζόμενους που απασχολούν.
  6. Διαμόρφωση ειδικού αποστειρωμένου και απομονωμένου χώρου για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων.
  7. Άμεση διακοπή για 14 ημέρες τουλάχιστον της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V σε περίπτωση που νοσήσει εργαζόμενος από κορονοϊό. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου, όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε τέτοια περίπτωση με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.
  8. Ούτε σκέψεις για απολύσεις εργαζομένων, αυστηρή τήρηση του ωραρίου και καταβολή με βάση τα προβλεπόμενά των υπερωριών.

Η ατομική προστασία, η ατομική υγιεινή και ασφάλεια, η διατήρηση της καθαριότητας μας που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τους εργοδότες και την κυβέρνηση που πρέπει τώρα να πάρουν όλα τα δραστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

ΥΓ: Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αμέσως μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς με θέμα τον κορονοϊό, πρόλαβε να δηλώσει ανάμεσα σε άλλα ότι «το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι». Είναι προκλητικός! Δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα των εργαζομένων, με τη συζήτηση και τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς.

Τι εννοεί σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με τη φράση «να αναλάβουμε το κόστος»; Με τη συμβολή, τη στάση, την υπογραφή και τη συνολική συνεισφορά της πλειοψηφίας της  ΓΣΕΕ, το κόστος 10ετούς κρίσης το επωμίσθηκαν οι εργαζόμενοι με αιματηρές θυσίες, χάνοντας κατακτήσεις δεκαετιών.

Τι σημαίνει «ανάληψη κόστους»; Να αναλάβουμε από κοινού κράτος-εργοδοτικές οργανώσεις και εργαζόμενοι, το κόστος των ελλείψεων στο σύστημα υγείας; Το κόστος των κλειστών ΜΕΘ, των ελαχίστων κρεβατιών, της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, των υποστελεχομένων υπηρεσιών; Ή να αναλάβουμε το κόστος ώστε να διαφυλαχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν τα αναγκαία μέτρα καταπολέμησης του ιού, άνευ αποδοχών και χωρίς δικαιώματα;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.