Φίλιππος Πετσάλνικος: Φίλοι, συγγενείς και πολιτικοί είπαν το τελευταίο «αντίο» στον πρώην πρόεδρο της Βουλής

16 Μαρτίου 2020
13:57

Το τελευταίο αντίο στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι και πολιτικοί, στην Αίθουσα Τελετών του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα και απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, η κηδεία του Φίλιππου Πετσάλνικου, τελέστηκε δημοσία δαπάνη. Παράλληλα,σήμερα, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας, η σημαία της Βουλής θα κυματίζει μεσίστια προς τιμή του πρώην προέδρου της Βουλής.

Η οικογένεια του Φίλιππου Πετσάλνικου, με αφορμή και τα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί η μαζική παρουσία των φίλων του εκλιπόντος.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Πετσάλνικος απεβίωσε την Παρασκευή μετά από άνιση μάχη λίγων μηνών με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς στις 1/12/1950 από γονείς αγρότες. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Καστοριά και στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία δουλεύοντας ένα διάστημα παράλληλα ως βιομηχανικός εργάτης σε εργοστάσια. Ακολούθησε εκτός από τα Νομικά και Οικονομικές Επιστήμες ενώ εργάσθηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης. Μιλούσε Γερμανικά και Αγγλικά.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Καστοριάς το 1977 και το 1981. Εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη ιδιαίτερη πατρίδα του το 1985. Τον Μάρτιο του 2004 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Βουλής, όπως και τον Σεπτέμβριο του 2007. Μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, στις 15 Οκτωβρίου.

Ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του το 1974 και συμμετείχε σε διάφορα όργανα του (γραμματέας του Τομέα Διαφώτισης, του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού). Εκλέχθηκε το 1994 στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος ενώ διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπου διετέλεσε: υπουργός Δικαιοσύνης, Μακεδονίας-Θράκης, Δημόσιας Τάξης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υφυπουργός Πολιτισμού, υφυπουργός Παιδείας, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών.

Φωτογραφίες: Eurokinissi/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/filippos-petsalnikos-filoi-syggeneis-kai-politikoi-teleytaio-antio

 

Φίλιππος Πετσάλνικος κηδεία
Φίλιππος Πετσάλνικος κηδεία
Φίλιππος Πετσάλνικος κηδεία
Φίλιππος Πετσάλνικος κηδεία
Φίλιππος Πετσάλνικος κηδεία

 

Ένα σχόλιο

  • Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια ! Αλλά για ποιο λόγο δεν υπήρχε κόσμος με μάσκες και μέτρα ασφαλείας ; Από που θα πάρει το παράδειγμα ο λαός ; Θέλει πολύ προσοχή η ίωση για να περιοριστεί !

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.