Γιώργος Αμανατίδης: Υπαγωγή Τοπικών Κοινοτήτων Δήμων Βοΐου και Γρεβενών στο καθεστώς των περιοχών που πλήττονται από Ειδικά Μειονεκτήματα

6 Απριλίου 2020
17:32

 

Η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος που προκύπτει λόγω απένταξης Τοπικών Κοινοτήτων από τον κατάλογο των περιοχών που πλήττονται από Ειδικά Μειονεκτήματα, τέθηκε για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), κ. Σκρέκα Κων/νου, στη Σιάτιστα.

Η απένταξη 12 οικισμών του Δήμου Βοΐου και 5 οικισμών του Δήμου Γρεβενών από τις ορεινές περιοχές και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά μειονεκτήματα, που έγινε το 2018, θα οδηγήσει:

  • στη μείωση των καταβαλλόμενων ενισχύσεων στους αγρότες των οικισμών αυτών και επομένως στην αποστέρηση οικονομικών πόρων και, πιθανά στο μέλλον

  • στον αποκλεισμό τους από τα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής περιοχών της χώρας μας

Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι παρόμοιες αλλαγές γίνονται συνήθως μετά από αρκετά χρόνια.

Για άρση της παραπάνω αδικίας ξεκίνησε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, μια συστηματική προσπάθεια αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τη συνέπεια λόγων και πράξεων.

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάστηκε, με ευθύνη μου και αδαπάνως για τους Δήμους Βοΐου και Γρεβενών, εξειδικευμένη έκθεση τεκμηρίωσης βάσει των απαιτήσεων και συμφωνήθηκε η μεθοδολογία προώθησής της στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα.

Πράγματι στη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 20/02/2020 οι παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσαν το υπόψη θέμα στους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας. Αφού έγινε αποδεκτό, συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της αλλαγής στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας και την οριστική έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την ευκαιρία αυτή αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπουργό κ. Μ. Βορίδη, Υφυπουργό κ. Κ. Σκρέκα και Γενικό Γραμματέα κ. Κ. Μπαγινέτα) και τα στελέχη του Υπουργείου που πίστεψαν και στήριξαν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την υποβληθείσα πρόταση τεκμηρίωσης από μέρους μου.

Οι λόγοι που καθιστούν σημαντική τη νέα αυτή εξέλιξη αναφέρθηκαν προηγούμενα.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι δηλαδή η αντιστοίχιση λόγων και έργων αποτυπώνει την ορθή έκφραση της πολιτικής προς όφελος του πολίτη.

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΔ

ΣΗΜ: Το παρόν Δελτίο Τύπου είχε προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθεί σε επίκαιρη ημερομηνία αλλά, λόγω των γνωστών θεμάτων του κορωνοϊού που αφορούν στην περιοχή του Βοΐου, εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να αναβληθεί. Η άρση της καραντίνας που έγινε σήμερα δημιουργεί πιο θετική ψυχολογία για τα θέματα που αφορούν στην περιοχή αυτή.

Εκτιμώ δε ότι τα προβλήματα που προκάλεσε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα επηρεάσουν τη διαδικασία που συμφωνήθηκε

11 σχόλια

  • Γιώργο βάζεις αυτό για να αντισταθμίσεις το άλλο με τις μονάδες και την τηλεθέρμανση και το άλλο με τα 800 “κατ’ όπιν ενεργειών σου” τα οποία είναι λιγότερα αλλά οκ ξέρεις ξεχνάει ο κόσμός εν μέσω των προβλημάτων.

    • Στο καθεστώς των 800 ευρώ θα μπούνε οι εργαζόμενοι της μονάδας 5….Διακρίνω μια προκατάληψη φίλε μου.

  • ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΩ κ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΔΕΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ-Η ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ…ΦΤΑΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΛΕΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.

  • Πάλι με τις δικές σας ενεργείες? Για ένα θέμα που ασχολήθηκαν εκτενώς όλα τα αγροτοσυνδικαλιστικά όργανα της περιοχής των Γρεβενών και της Νεάπολης… Υποχρεώση σας είναι αυτές οι ενέργειες… Τελικά καμιά διαφορά με τους προηγούμενους 4 του ΣΥΡΙΖΑ….

  • Σιγα ρε Γιώργη που θα τα παρουσιάσεις ότιν τοέκανες εσύ. Το θέμα αυτό τέθηκε από όλους τους βουλευτές τον Δήμο και τον Περιφερειάρχη όταν συναντήθηκαν με Βορίδη ,Σκρέκα και τον Γενικο Γραμ. Μπαγινέτα

  • Ρε συ Γιώργο σοβαρά τώρα, υπέδειξες στις αρμόδιες υπηρεσίες εν είδη συμβουλής (που ήδη ξέρανε) κάτι, και μας το παρουσιάζεις σαν ποιος ξέρει τι.

    Με άλλα λόγια είναι σαν να να δουλεύει κάποιος σε ένα τμήμα μιας επιχείρησης να μετατίθεται σε κάποιο άλλο, και να πάει στο πρωην τμήμα του και να υποδεικνύει (με καλό τρόπο δε λέω) πως να κάνουν κάτι οι άνθρωποι που αυτό κάνουν ούτως η άλλως…. “αδαπάνως”

    Έλα λίγο συγκράτηση.

    Φιλικά

    • Ενοχλούνται βλέπω κάποιοι από τις πραγματικές και ουσιαστικές ενέργειες του κ. Αμανατίδη…αυτό είναι καλό, Γιώργο συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό και ο κόσμος θα είναι δίπλα σου !

  • Κυριε Αμανατίδη ευχαριστούμε!! Ένα θέμα που σας το είχαμε θέσει βρίσκει τη λύση του και είν Καλό για εμάς εδώ πάνω στο Βόιο.
    Διαβάζοντας όμως σχόλια δεν τα καταλαβαίνω και πολύ αλλά μικρή σημασία έχει. Συνεχίστε γιατί ήσασταν ο μόνος που δούλεψε και μας ενημέρωνε για την πορεία

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.