Μελισσοκομικός Σύλλογος Π.Ε. Κοζάνης -Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας: Οι ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων κυψέλης

10 Απριλίου 2020
12:26
Κανένα σχόλιο

 

Τα προϊόντα τα οποία μας προσφέρουν οι μέλισσες (μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, κερί) χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα και καταναλώνονται από τον άνθρωπο και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Όλα τα προϊόντα ενισχύουν και τονώνουν σημαντικά την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού καθώς παρέχουν και ένα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων οι οποίες αναφέρονται παρακάτω:

Μέλι

Το μέλι περιέχει πάνω από 180 θρεπτικές ουσίες όπως σάκχαρα, μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, ενζύμων, αμινοξέων, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών. Μερικές από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του είναι η αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή του δράση, οι αντιοξειδωτικές του ικανότητες, η βελτίωση του μεταβολισμού και η προαγωγή της καλής λειτουργίας του εντέρου. Το μέλι αποτελεί μία πλούσια και υγιεινή πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καταναλώνεται σκέτο ή σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα (π.χ γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών κ.α) καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γλυκαντικό αντικαθιστώντας την ζάχαρη στον καφέ ή τα γλυκά.

Γύρη

Είναι πλούσια σε Βιταμίνες (Β, C, E) και ιχνοστοιχεία, περιέχει πρωτεΐνες και αμινοξέα, φλαβονοειδή, πρεβιοτικά και προβιοτικά. Αποτελεί ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά συμπλήρωμα διατροφής. Η γύρη  έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση ενώ ταυτόχρονα έχει αντιβακτηριακές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες καθώς βοηθάει στην παραγωγή ενδορφινών. Έχει διουρητική δράση και βοηθάει στην μείωση της χοληστερίνης λόγω των φυτοστερολών που περιέχει. Καταναλώνεται σκέτη ή σε συνδυασμό με μέλι.

Πρόπολη

Αποτελείται κυρίως από ρητίνες (φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα κ.α), κερί, λιπαρά οξέα, αιθέρια έλαια και μικρές ποσότητες οργανικών ουσιών και μετάλλων. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και αντιμικροβιακή, ανοσοδιεγερτική και αντιϊκή δράση. Επίσης έχει αναλγητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως ισχυρό μέσο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Καταναλώνεται είτε ακατέργαστη είτε σε μορφή βάμματος καθώς χρησιμοποιείται και εξωτερικά στο δέρμα.

Βασιλικός πολτός

Περιέχει βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β (καθώς και A, D, E, K), λιπίδια (10-υδρόξυ-δεκενοϊκό οξύ) και ένζυμα (τεστοστερόνη, προγεστερόνη κ.α). Τα συστατικά του τον καθιστούν ένα ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής με θεαματικά αποτελέσματα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση του μεταβολισμού, στην αύξηση της αντοχής και στην τόνωση της μνήμης. Καταναλώνεται ακατέργαστος σε πολύ μικρές ποσότητες.

Κερί

Αν και δεν καταναλώνεται ως τρόφιμο ωστόσο χρησιμοποιείται στην παραγωγή κηραλοιφών, Lip balm κ.α  με ισχυρές ενυδατικές και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα.

*Όλα τα προϊόντα της κυψέλης μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τους τοπικούς παραγωγούς οι οποίοι θα σας ενημερώσουν για τους τρόπους κατανάλωσης και τις δοσολογίες του κάθε προϊόντος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.