Διεθνής αναγνώριση για την πατέντα του νοσοκομείου Βέροιας – Η πρακτική της διακλάδωσης -ώστε από έναν αναπνευστήρα να παίρνουν οξυγόνο τέσσερις ασθενείς- εφαρμόζεται στο Columbia University Irving Medical Center της Νέας Υόρκης

10 Απριλίου 2020
12:34

Νέο πρωτόκολλο που αφορά στην πρακτική της διακλάδωσης, πατέντα που δοκίμασε πριν ένα μήνα το Νοσοκομείο Βέροιας και απέδωσε, καθώς από έναν αναπνευστήρα παίρνουν οξυγόνο τέσσερις ασθενείς, εφαρμόζει και το Columbia University Irving Medical Center της Νέας Υόρκης.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Βέροιας στα μέσα Μαρτίου, η συμμετοχή της διευθύντριας Χριστίνας Ματέϊ σε webinar για τον κορονοϊό στις 27/3, στο οποίο συμμετείχαν 150 γιατροί παγκοσμίως, αποτέλεσε το έναυσμα για την μετάδοση της τεχνογνωσίας και τελικώς την χρήση του διακλαδωτήρα σε αναπνευστήρα για την υποστήριξη δύο ασθενών από το Columbia University Irving Medical Center την 1η Απριλίου.

Η έκθεση τεκμηρίωσης του νοσοκομείου Βέροιας που διαμοιράστηκε σε όλες της ΜΕΘ στην Ελλάδα, συγκαταλέγεται στο νέο παγκόσμιο ιατρικό πρωτόκολλο που εγκρίθηκε και από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης και διανεμήθηκε μέσω της Greater New York Hospital Associaton σε νοσοκομεία στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο Βέροιας χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία Ιταλών και Αμερικανών γιατρών. Στην ΜΕΘ του νοσοκομείου προσαρμόστηκε ένας αντάπτορα κόστους 1,10 ευρώ σε αναπνευστήρα με σκοπό ο ιατρικός εξοπλισμός να λειτουργεί για πολλούς ασθενείς. Οι διευθυντές και το προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής και των ΜΕΘ προχώρησαν στην εφαρμογή της «διακλάδωσης» που εξασφαλίζει οξυγόνο σε 2 έως 4 ασθενείς για διάστημα πολλών ωρών.

Το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας κατάφερε να δημιουργήσει ένα επιπλέον «όπλο» κατά του COVID-19 και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν σε αναπνευστήρες παγκοσμίως. Παράλληλα, η διοίκηση, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό μετέδωσαν την συγκεκριμένη πρακτική και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου, όπως αναφέρουν «να μην μπει ποτέ κανείς μας στο δίλημμα να αποσωληνώσει κάποιον ασθενή γιατί δεν φτάνουν οι αναπνευστήρες».

«Στη μάχη με τον κορονοϊό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Έχοντας εξασφαλίσει την πληρότητα σε προσωπικό και την επάρκεια σε μέσα προχωράμε με αυτοπεποίθηση. Δεν μένουμε σ’ αυτό. Δεν επαναπαυόμαστε. Ενθαρρύναμε κάθε προσπάθεια που μεγιστοποιεί την απόδοση των “όπλων” μας. Προχωρήσαμε πριν ένα μήνα στη δοκιμαστική εφαρμογή της διακλάδωσης του αναπνευστήρα. Καταφέραμε με απλές και ασφαλείς μεθόδους να λειτουργήσει. Μοιραστήκαμε με την επιστημονική κοινότητα τα θετικά αποτελέσματα. Σε μας δεν θα χρειαστεί να γίνει. Χαιρόμαστε που η εφαρμογή του θα σώσει ζωές σε άλλες περιοχές του κόσμου» δηλώνει στο makthes.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Βέροιας, Ηλίας Πλιόγκας.

Την ώρα που οι περιπτώσεις κρουσμάτων με COVID-19 αυξάνονται στη Νέα Υόρκη, ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται έναν αναπνευστήρα έχει πολλαπλασιαστεί. Η πολιτεία εργάζεται για την επιπλέον προμήθεια, αλλά η ταχεία αύξηση των ασθενών για τους οποίους απαιτείται αυτή τη στήριξη υπερβαίνει σήμερα την διαθέσιμη προσφορά.

Το Columbia ανακοίνωσε πως αναπτύσσει πρωτόκολλο για κοινόχρηστο αναπνευστήρα για τους ασθενείς με COVID-19 «απαντώντας στις αυξανόμενες ανάγκες στην Νέα Υόρκη αναπτύσσοντας την μέθοδο αναπνοής που υποστηρίζει πλήρως δύο ασθενείς ταυτόχρονα με μία συσκευή».

«Κάνουμε κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ πριν, αλλά τώρα είναι καιρός να το κάνουμε», δήλωσε ο Jeremy Beitler, MD, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons και πρωταγωνιστής του πρωτοκόλλου, στους New York Times.

Πριν το ξέσπασμα του COVID-19 στις ΗΠΑ, οι 11.000 αναπνευστήρες στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης φαινόταν επαρκείς για τις ανάγκες των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που χρειάζονται βοήθεια αναπνοής. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Μαρκ Κουόμο είχε δηλώσει στις 25 Μαρτίου ότι η πολιτεία θα χρειαστεί έως και 30.000 ανεμιστήρες τις προσεχείς εβδομάδες.

6 σχόλια

  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΞΥΠΝΙΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΤΙ ΠΑΝΤΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΕΟΥΝ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΘΗΣΑΜΕ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΣ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΧΙΚΙΝΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΥΡΑΤΣΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗΠΩΣ Η ΜΑΛΛΟΝ ΕΛΠΙΖΩ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΩΣΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΓΑΙΝΟΝΑΤΑΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΗ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΟΥΜΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • Οι Έλληνες, λυπάμαι που το λέω, αλλά διαπρέπουμε μόνο όταν είμαστε φτωχοί (και συνεπώς ανιδιοτελείς) ή όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον θάνατο! Την ανιδιοτέλεια αυτήν όμως την χάνουμε όταν πλουτίσουμε, οπότε, στην περίπτωση αυτήν διαπρέπουμε και όταν έχουμε κάποιου είδους όφελος!

  • ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ,ΤΩΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕ ΒΑΘΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕ 1,8 ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΥΠΟΛΟΙΠΑ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΞΕΙ;ΖΗΤΑΩ ΠΟΛΛΑ Ε;ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΑΣ ΜΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΟ;ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ.

      • Εσυ ο σχετικος για δειξε κατι και για ενημερωσε αν σε συμφερει το λαο της Κοζανης στο συγκεκριμενο τμημα με τι βαθμους εγινε η εισαγωγη και θα ζητησω συγγνωμη δημοσια και αν γραψεις το ονομα σου θα γραψω και εγω και μαλιστα και την ειδικοτητα μου.Εμπρος λοιπον, σε προκαλω.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι