Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Νικόλαος Λυσσαρίδης: Στρατηγικά χρηματοδοτικά εργαλεία (ΠΕΠ και ΤΑΔΥΜ) επανεκκίνησης της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία

10 Απριλίου 2020
13:06

Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας το σημαντικότατο ρόλο της επιχειρηματικότητας στην αναπτυξιακή διαδικασία, έχει εκκινήσει τη διαδικασία της διαβούλευσης του στρατηγικού – μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την επιχειρηματικότητα της επόμενης ημέρας, σε σύμπνοια πάντα με το νέο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (Περιφέρεια, Επιμελητήρια, Διαχειριστική Αρχή, ΕΦΔ κ.λπ.) συζητήθηκαν, αναλύθηκαν και καταγράφηκαν οι δυνατότητες, οι αδυναμίες και οι ανάγκες των επιχειρήσεων.

Αμέσως μετά, με τη βούληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης των δύο στρατηγικών στόχων:

  1. Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ): Ανενεργό από το 2017 που συστάθηκε παρέμενε το σημαντικό αυτό ταμείο για την ενίσχυση (δάνεια, εγγυοδοτήσεις) της επιχειρηματικότητας. Πλέον, έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι λειτουργίας του, ορίζονται τα προβλεπόμενα μέλη ενώ εκκρεμεί η προβλεπόμενη πίστωση μέρους των πόρων που θα διαχειρίζεται (συνολικά 10.000.000 ευρώ στην πρώτη φάση) ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

  2. ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας: Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος είναι η πλήρης ενεργοποίηση του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» με συνολικό προϋπολογισμό 29.100.000 ευρώ. Παραλάβαμε τον άξονα σχεδόν ανενεργό από άποψη εκταμιεύσεων. Με πρωτοβουλία και υπό την εποπτεία της Αντιπεριφέρειας Περιφερειακής Ανάπτυξης, σχεδιάστηκαν δύο νέες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15εκ. ευρώ οι οποίες για πρώτη φορά τέθηκαν σε διαβούλευση με το σύνολο των Επιμελητηρίων της Δυτικής Μακεδονίας ώστε καταστούν πλήρως αποτελεσματικές (feedback & market driven criteria) ενώ παράλληλα να υλοποιούν και να συμπορεύονται με τη νέα στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για καθετοποίηση της παραγωγής, εξωστρέφεια, πράσινη επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Παράλληλα μέσω του ίδιου άξονα, δρομολογήθηκε η ενεργοποίηση της επιχειρηματικότητας των ΒΑΑ, η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων (clusters) επιχειρήσεων και η δημιουργία θερμοκοιτίδας (incubator) επιχειρήσεων.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις δράσεις της επιχειρηματικότητας που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κυρίως σε στρατηγικό επίπεδο.

Στη φάση της έκτακτης κρίσης του COVID – 19 και της εξαγγελίας των μέτρων της Κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ο προγραμματισμός μας για να είναι επιτυχημένος, οφείλει να προσαρμοστεί. Να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης ώστε να είναι πραγματικά αποτελεσματικός.

Βρισκόμαστε στη φάση αυτή ώστε να απαντήσουμε στις πραγματικές ανάγκες της επόμενης μέρας. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε τον επικαιροποιημένο προγραμματισμό μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας ώστε να επανεκκινήσουμε όλοι μαζί την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης

Νικόλαος Λυσσαρίδης

6 σχόλια

  • Άντε να δούμε και εσάς. Το τεμπε του καρυπίδη αποδείχθηκε φιάσκο ! Το 70% των μικρομεσαίων είναι μαυρισμένοι στον Τειρεσία από την δεκαετή κρίση . Θα μπορούν αυτοί να έχουν πρόσβαση και να δάνειοτηθουν;
    Απαντήσεις έμπρακτες ! Φτάνουν τα λόγια !

  • Οι ανάγκες των επιχειρήσεων θα ειναι τεράστιες πλεον, μικρών και μεγάλων. Τα διαθεσιμα εργαλεία μόνο για πυροσβεστικά μέσα θα μπορουν να χρησιμοποιηθούν. Η Περιφέρεια πρέπει να κάνει αγωνα δρόμου να βρει εργαλεία και κυρίως ανθρώπους και φορείς που μπορουν να δουλέψουν αποτελεσματικά κάτι που μέχρι σήμερα δεν γίνεται. Φτάνουν οι φωτογραφίες και οι δημοσιεύσεις. Δουλέψτε αθόρυβα και αποδείξτε ότι μπορείτε να παράξετε ουσιαστικό έργο.

  • Κλασικο δελτιο τυπου ενός άπειρου χωρίς στοιχειώδη γνωση διαδικασιων περιλαμβανει τουλαχιστον 10 ατοπήματα και αντιφασεις
    ακου το μονο που μενει ειναι τα 10 εκ ατομυρια – χα χα

    ειναι σαν το Λευτερη της Κοζανης που πανηγυριζε πριν 3-4 χρονια για την ΒΙΠΕ Κοζανης επειδή ετσι του λεγανε οι Συμβουλοι

    για πατε μια βολτα κατα κει να δειτε – ουρα οι επιχιερησεις για να μπουν στη ΒΙΠΕ

    ετσι και το ΤΑΔΥΜ – το ετρεξε σαν μελετη επαμοιβης η αναπτυξαικη και οταν έφτασε η ωρα της κανονικης δουλειάς … τζουφ
    ΑΠΟ ΤΟ 2017 καθεται στη γωνια κι αυτό

    ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΕ ΑΝΤΙΠΕΡ ΒΑΛΕ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΔΥΜ ΣΑς
    ΠΡΟΒΛΕΨΗ : ΑΠΑΤΟ

    • Αδιάβαστος ή ημιμαθής ο Ανώνυμος 14:59. Το ΤΑΔΥΜ δεν έτρεξε γιατι απλά η ΔΕΗ (τοπικός πόρος) δεν έβαλε τα μισά λεφτά που απαιτούνταν ως συνεπενδυτικό κεφάλαιο (50% ΕΤΕΑΝ -50% ΤΠΑ)Επίσης το ΤΑΔΥΜ δεν δημιουργήθηκε για να διασώζει προβληματικές επιχειρήσεις αφού δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς.

  • Δεν έχετε προκηρύξει ούτε μια δράση ως ΠΔΜ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    Το να θες εναγωνίως να παρουσιάσεις έργο είναι κάτι που μόνο σε εκθέτει.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.