Με παραγωγούς και προέδρους κτηνοτροφικών χωριών του Δήμου Σερβίων συναντήθηκε, χθες Πέμπτη 30/4, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης – Το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την κάλυψη βασικών υποδομών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και οδικής πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

1 Μαΐου 2020
08:21

Το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την κάλυψη βασικών υποδομών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και οδικής πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, παρουσίασε χθες Πέμπτη 30/4 σε παραγωγούς και τους προέδρους κτηνοτροφικών χωριών του Δήμου Σερβίων της Π.Ε. Κοζάνης, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο προσωπικό του προφίλ στο facebook: ¨Παρουσία του δημάρχου Χρήστου Ελευθερίου εξήγησα στον πρόεδρο του Λιβαδερού και παραγωγούς του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού χωριού της Δυτικής Μακεδονίας τον τρόπο που θα συνεργαστούμε για την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης των παραγωγικών υποδομών της υπαίθρου. Μέσα από το στοχευμένο αυτό πρόγραμμα που σχεδιάσαμε με τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, βασική μας επιδίωξη είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων της υπαίθρου κάνοντας τη σκληρή δουλειά τους λίγο πιο ξεκούραστη και πιο παραγωγική.

Τις ίδιες εξηγήσεις δώσαμε και στους παραγωγούς της Ελάτης αναπτύσσοντας παράλληλα και την αναγκαιότητα μεταποίησης των εξαιρετικών κτηνοτροφικών πρώτων υλών σε τελικά προϊόντα με επωνυμία, ταυτότητα, πιστοποίηση και μεγάλη προστιθέμενη αξία σε τοπικές μονάδες μεταποίησης που μπορούμε ως Περιφέρεια μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα να στηρίξουμε.

Η απόφαση για απολιγνιτοποίηση καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την προοπτική αυτή, για τη συγκράτηση θέσεων εργασίας και εισοδήματος που μέχρι σήμερα εξάγεται μέσω χύδην πρώτων υλών σε επιχειρήσεις όμορων περιφερειών. Άλλωστε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι από τις τελευταίες στην Ελλάδα στη μεταποίηση αιγοπρόβειου γάλακτος με μόλις το 10% περίπου να μεταποιείται σε τυροκομεία εντός της Περιφέρειας μας!!!

Αυτή την αρνητική εικόνα της αγροτικής μας οικονομίας θέλουμε να αλλάξουμε. Αξιοποιώντας και άλλα πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως το γεωλογικό πάρκο με τα μπουχάρια και τα νοχτάρια (τμήμα του γεωπάρκου της Τηθύος που θέλουμε να αναγνωρίσουμε) που συναντά κανείς στο Μικρόβαλτο όπου και μας υποδέχτηκε η Πρόεδρος του χωριού, επιδιώκουμε την αύξηση και ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας του τόπου μας. Συνδυάζοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή των Καμβουνίων ορέων, σε συνέργεια με τα τοπικά προϊόντα και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής δημιουργείται μεγάλη γκάμα αυθεντικών γεύσεων και εμπειριών που μπορούν να προσελκύσουν ιδιαίτερα απαιτητικούς επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι εμπειρίες αυτές θα βασίζονται στο μοναδικό φυσικό κάλλος, την ιστορία, τα θρησκευτικά μνημεία, την παράδοση, τον πολιτισμό μα πάνω από όλα στην υποδοχή και τη φιλοξενία των τοπικών κατοίκων που κάνουν και τη διαφορά”!

 

 

8 σχόλια

  • Έκθεση ιδεών. Κλείνει ο πρώτος χρόνος, ο σημαντικότερος σε όλες τις νέες διοικήσεις. Εγώ δεν βλέπω τίποτα ως σήμερα, μόνο προς το χειρότερο, όχι με ευθύνη σας αλλά στη θητεια σας.
    Μακάρι να κάνω λάθος γιατί όσο περισσότερες προσδοκίες δημιουργείς τόσο χειρότερα είναι στο τέλος.

  • Κύριε περιφερειάρχη χαίρομαι που σε βλέπω εκει που πονά ο τόπος μας. Σε περιμένουμε στα χωρια της Εορδαίας.

    • Χορτάσαμε εθιμοτυπικες επισκέψεις αιρετών και βουλευτων. Έργο θέλουμε να δούμε με αποτέλεσματα. Δε με νοιάζει για κανέναν αν είναι καλό παιδί. Αποτελεσματικός να είναι. Τώρα μιλάμε για το μελλον των παιδιών μας

  • Ρε κάτσε και δούλεψε στο γραφείο σου και άσε τα επικοινωνιακά τερτίπια. Δεν είσαι βουλευτής τώρα ούτε δημοσιογράφος του Γουέστ.. Κάνε εσύ έργα και εμείς θα καταλάβουμε ότι εσύ τα έκανες..

  • Παραγωγικά κτηνοτροφικά χωριά ο ένας. Και ο ανεκδιηγητος Ελευθερίου έχει ζητησει να γίνει χυτα αμιάντου! Υγ από ότι βλέπω τα μπουχαρια εξακολουθούν να διαλύονται οι σκάλες. Άντε τα είδατε κάντε κατι

  • κ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΡΑΝΟΒΑΛΤΟΥ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.