Ενημέρωση σήμερα, απόφαση σε επόμενο Δ.Σ. για την εθελουσία των 1.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ – Μεγάλο το ενδιαφέρον για αποχώρηση

19 Μαΐου 2020
15:01

Ενημερώνεται σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ για τους βασικούς άξονες του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης των 800-1.000 εργαζομένων, ενώ οι τελικές εγκρίσεις αναμένεται να δοθούν πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίαση, μετά την οποία θα αρχίσουν και να τρέχουν οι διαδικασίες.

Ένα ωστόσο είναι βεβαιο, ότι το ενδιαφέρον συμμετοχής στην εθελουσία είναι πολύ μεγάλο, χωρίς και να αποκλείεται οι αιτήσεις συμμετοχής να υπερκαλύψουν το προσωπικό στο οποίο στοχεύει το πρόγραμμα.

Πηγές της επιχείρησης μεταφέρουν ένα κλίμα βροχής ερωτημάτων από εργαζόμενους που ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες, καθώς επίσης κατά πόσο οι ίδιοι πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ η γενικότερη εικόνα δείχνει ότι δεν αποκλείεται όταν τελικά ξεκινήσει η διαδικασία, το ενδιαφέρον να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Στην κατεύθυνση ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό “πακετο” κινείται μέχρι σήμερα και η ΓΕΝΟΠ, η οποία και διέρρευσε πρώτη την συμφωνία μέσω μιας ανακοινώσης, η οποία και την επικροτούσε. Θυμίζουμε ότι η οικειοθελής αποχώρηση θα αφορά εργαζομένους με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα που υπηρετούν στη Διεύθυνση Λ.Κ.Δ.Μ. και στις θυγατρικές εταιρίες «Λιγνιτικη Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης», ενώ το κίνητρο αποχώρησης θα φτάνει στο ποσό των 20.000 ευρώ, πλέον της αποζημίωσης (15.000). Σημειωτέον ότι ένα παρόμοιο ποσό είχε καταβληθεί και στον ΑΔΜΗΕ, ενώ η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ , στο πλαίσιο της διαδικασίας αποεπένδυσης είχε καθορίσει ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 10.000 ευρώ.

Τα 800-1.000 άτομα που αφορά η συμφωνία είναι ένα ποσοστό λίγο άνω του 10% επί του συνολικού προσωπικού της ΔΕΗ (8.100 στα τέλη της περυσινής χρονιάς), το οποίο ωστόσο ανήκει στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια λόγω ηλικίας και ειδικότητας. Τούτο σημαίνει ότι το όφελος για την επιχείρηση θα είναι πολλαπλάσιο του κόστους το οποίο και θα καλυφθεί πολύ γρήγορα. Τα 35.000 ευρώ ως “πακέτο” κινούνται ασφαλώς πολύ χαμηλότερα από εκείνα των 150.000 ευρώ που είχαν δώσει πέρυσι οι συστημικές τράπεζες, ωστόσο είναι το πλέον γενναιόδωρο απ’ όσα έχουν ποτέ μέχρι σήμερα δοθεί στην αγορά ενέργειας.

Η προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στην οικειοθελή αποχώρηση είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου, με την ΔΕΗ να ποντάρει ότι έως τότε θα έχει αποκτήσει “ορατότητα” για την έκταση της ανταπόκρισης, από την οποία και θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματά της. Στην ουσία, η διοίκηση της επιχείρησης θέλει να γνωρίζει εγκαίρως πόσες θέσεις θα αδειάσουν και από που (ορυχεία, μονάδες), προκειμένου να τις καλύψει με τους εργαζόμενους από το Αμύνταιο, το οποίο και πρόκειται να κλείσει τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό της Καρδιάς, η οποία κλείνει το 2021.

Η στόχευση είναι οι εθελουσίες και το κλείσιμο μονάδων να πορευτούν παράλληλα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 2020 αποσύρονται τα 2 εργοστάσια του Αμυνταίου (550 MW), το 2021, οι δύο μονάδες της Καρδιάς (560 MW), το 2021 η Μεγαλόπολη 3 (250 MW) και τέσσερις μονάδες του Αγ.Δημητρίου (1.100 MW), ενώ το 2023 αποσύρονται η Μεγαλόπολη 4 (260 MW), η Μελίτη 1 και η τελευταία μονάδα του Αγ.Δημητρίου.

Αντίστοιχα στο θέμα του προσωπικού, το πλάνο προβλέπει αποχωρήσεις 4.500 ατόμων έως το 2024, αλλά και προσλήψεις 800 εργαζομενων. Συγκεκριμένα, επί ενός συνόλου 15.350 ατόμων προσωπικού στα τέλη του 2019, στόχος της ΔΕΗ είναι να απασχολεί 11.500 άτομα το 2024. Από αυτούς τους 4.500 λιγότερους εργαζόμενους, το 60% θα αφορά σε αποχωρήσεις που θα γίνουν με συνταξιοδότηση, ενώ για το 40%, δηλαδή περίπου 1.800 άτομα, θα εξαντληθεί κάθε πιθανό εργαλείο, μεταξύ των οποίων τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το πρώτο εκ των οποίων συμφωνήθηκε τώρα με την ΓΕΝΟΠ.

energypress.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.