kozan.gr: Aνάπτυξη και λειτουργία Πνευμονολογικής Κλινικής στο Γ.Ν. Μαμάτσειο ζητεί η Διευθύντρια του Πνευμολογικού τμήματος του νοσοκομείου Σ. Λαπαρίδου

1 Ιουνίου 2020
09:51

Aνάπτυξη και λειτουργία Πνευμονολογικής Κλινικής στο Γ.Ν. Μαμάτσειο ζητεί, με επιστολή της στη διοίκηση του νοσοκομείου, η Διευθύντρια του Πνευμολογικού τμήματος Σ. Λαπαρίδου. Στην επιστολή της, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει το kozan.gr, η κα. Λαπαρίδου αναφέρει:

“Η πρόσφατη πανδημία του COVΙD-19 ανέδειξε για άλλη μια φορά τις πάγιες και επιτακτικές ανάγκες που υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία για κάλυψη των αναπνευστικών ασθενών της περιοχής. Επίσης η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας ως ενεργειακό κέντρο της χώρας έχει δεχθεί πολύ σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση η οποία και αντικατοπτρίζεται στην υγεία των πολιτών της μεταξύ άλλων και με σοβαρά αναπνευστικό προβλήματα. Ωστόσο είναι η μόνη περιφέρεια της Ελλάδας που δεν διαθέτει πνευμονολογική κλινική.

Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο να εκτιμηθεί η ανάπτυξη πνευμονολογικής κλινικής στο Μαμάτσειο ΓΝ Κοζάνης.

Το πνευμονολογικό τμήμα του Γ.Ν. Κοζάνης στελεχώνεται από πολλών ετών και έως σήμερα από μια μόνιμη ιατρό και από το 2018 από μία επικουρική ιατρό. Παρά τα λιγοστά μέσα, λειτουργεί τακτικό πνευμονολογικά ιατρείο το οποίο ενδεικτικά το 2019 εξέτασε 6063 ασθενείς διενήργησε 3558 σπιρομετρικούς ελέγχους και 2462 εκτιμήσεις ασθενών στις κλινικές του νοσοκομείου. Διατηρεί αρχείο παρακολούθησης 14327 ασθενών από το 1993 έως και σήμερα.

Τα πνευμονολογικά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας αντιμετωπίζονται όσο είναι εφικτό στην Παθολογική κλινική.

Εκεί νοσηλεύονται λοιμώξεις παροξύνσεις χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας βρογχικού άσθματος επιπλοκές στη διαχείριση των καρκινοπαθών και άλλα αναπνευστικά περιστατικά. Διενεργούνται παρακεντήσεις θώρακος και άλλες διαγνωστικές πράξεις όπου υπάρχει ένδειξη.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η πλήρης διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών. Ο βρογχοσκοπικός έλεγχος και η ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση. Έτσι πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Αυτό μεταφράζεται σε ταλαιπωρία, έξοδα και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια από τους ασθενείς. Μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας στο νοσοκομεία μας πραγματικά λυπάμαι που αναγκάζομαι να παραπέμπω ασθενείς στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε ασθενείς που λόγω της κατάστασης αυτής παραμελούν τα προβλήματα της υγείας τους.

Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να αναπτυχθεί μια σύγχρονη Πνευμονολογική κλινική που να εξυπηρετεί τη Δυτ. Μακεδονία. Να λειτουργεί αυτόνομα και να καλύπτει το πλήρες εύρος της ειδικότητας. Θα πρέπει να διαθέτει Βρογχολογικό εργαστήριο, εξοπλισμένο εργαστήριο ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας Ιατρείο Ύπνου, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Ιατρείο Άσθματος ,Ιατρείο Διάμεσων Πνευμονοπαθειών και Ιατρείο Ειδικών Λοιμώξεων – Φυματίωσης.

Μια κλινική, που να είναι παρούσα και ενεργή σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που πρόσφατα περάσαμε και όχι μόνο.

Να έχει δυνατότητα ελέγχου και αντιμετώπισης του πλήρους εύρους των πνευμονολογικών περιστατικών.

Να είναι επαρκώς στελεχωμένη από ιατρικό , νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό έτσι ώστε εκτός της νοσηλείας και αντιμετώπισης των ασθενών να έχει τη δυνατότητα επιτέλεσης ερευνητικού έργου σε κλινικό και επιδημιολογικό επίπεδο.

Να διενεργεί και να εποπτεύει τον προληπτικό αντιφυματικά έλεγχο καθώς και τους προληπτικούς εμβολιασμούς γιο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Θα μπορούσε η υγειονομική κρίση που περάσαμε να είναι μια ευκαιρία να αναβαθμιστεί η παροχή υγείας με τη δημιουργία Πνευμονολογικής κλινικής ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα τόσο οι καθημερινές όσο και οι έκτακτες ανάγκες των ασθενών της περιοχής μaς”.

7 σχόλια

    • Εμείς οι ιθαγενείς θέλουμε δρόμους να μας κάνει ο δήμαρχος , ο περιφερειάρχης . ο βουλευτής μας .

  • Συγχαρητήρια κα Λαπαρίδου..πάντοτε ησασταν βράχος όχι μόνο για την παθολογική κλινική αλλά και ολόκληρο το νοσοκομείο το οποίο στηρίζεται με όλες σας τις δυνάμεις..η προσφορά σας αυτή τη δύσκολη περίοδο ήταν καταλυτική..ας ελπίσουμε να αναγνωριστούν οι κόποι σας όλα αυτά τα χρόνια επιτέλους…

  • Θερμα συγχαρητηρια!!!ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ νεων κλινικων εγω ως ανωνυμος το εχω θεσει για παρα πολλες φορες στο ιστολογιο.Ειναιη πρωτη φορα που επισημα απο προισταμενη ιατρειου τιθεται επι ταπητος η ιδρυση κλινικης και σας αξιζουν πολλα μπραβο!!Απο δω και περα υπαρχει ελπιδα να παρουν μπροστα οι μηχανες.Αν δεν κανω λαθος πρεπει να ειστε η πρωτη που κανετε κατι τετοιο απο ιδρυσεως νοσοκομειου.

  • Μετά τη θλιβερή πρωτιά στη Δ Μ σε κρούσματα και θανάτους για τους γνωστούς λόγους και ευθύνες της κρατικής και περιφερειακής εξουσίας , που αντιμετωπίστηκαν με ηρωισμό από την κ Λαπαριδου και όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές που έδωσαν τη μάχη , καιρός να αναλογιστούν όλοι ΝΥΝ και προηγούμενοι ηγέτες των νοσοκομείων και των αλλων θεσμών αυτά που λένε με στοιχεία και τεκμηρίωση οι πλέον αρμόδιοι που δεν είναι άλλοι από τους γιατρούς ..!

  • Ολα καλά! Γιατί έως τώρα όμως, 5 χρόνια, μούγκα στη στρούγκα; Επρεπε να υπερασπιστούμε κάτι ή κάποιους και να απανθίζουμε “ηγέτας” ;

  • συγχαρητηρια στην γιατρο, ειμαστε και εμεις μαζι της στην δημιουργια κλινικης, απαραιτητη για την περιφερεια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.