Βελτιωμένα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ανακοινώνει σήμερα η ΔΕΗ – «Περνάει» και το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης

2 Ιουνίου 2020
08:24
Κανένα σχόλιο

Σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις κατέγραψε η ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες και σήμερα κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου, τα μέλη αναμένεται να εγκρίνουν τα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία και πρόκειται να ανακοινωθούν επισήμως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με πηγές, η λειτουργική κερδοφορία θα είναι υψηλότερη, ενώ συνεχίζεται η αντιστροφή της καθοδικής τάσης που παρατηρήθηκε και στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Ουσιαστικά στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να αποτυπώνονται οι θετικές για τα οικονομικά της ΔΕΗ επιπτώσεις των μέτρων που έλαβε η νέα διοίκηση από τον περασμένο Αύγουστο και κυρίως των αυξήσεων στα τιμολόγια.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εμφανίζεται πολύ μεγάλη η αρνητική επίπτωση από την κρίση της πανδημίας που ήταν εν εξελίξει τον Μάρτιο. Ας σημειωθεί εδώ ότι τελικά η μείωση της εισπραξιμότητας τελικά ήταν πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα που είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Η διοίκηση της εταιρίας δεν αποκλείεται επίσης να ανακοινώσει και τη χρηματοδότηση της με 160 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό οργανισμό στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητάς της. Τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου συνοδεύονται, σύμφωνα με πηγές, από μήνυμα της διοίκησης της εταιρίας, που θα δηλώνει τη συνέχιση των πρωτοβουλιών της για τον μετασχηματισμό σε σύγχρονη επιχείρηση προσαρμοσμένη στις κατευθύνσεις της ενεργειακής μετάβασης.

Εθελουσία

Σήμερα, εξάλλου, όπως αναφέρουν πηγές, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει και το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης 700 έως 1.000 εργαζομένων από το σύνολο των περίπου 4.500 στους λιγνιτικούς σταθμούς. Οι συγκεκριμένες μονάδες ως γνωστόν στην πλειονότητα τους θα κλείσουν μέχρι το 2023 και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το 2028, η «Πτολεμαϊδα 5», η οποία τώρα κατασκευάζεται. Ο πρώτος λιγνιτικός σταθμός που κλείνει από φέτος είναι εκείνος του Αμυνταίου της Φλώρινας.

Το πρόγραμμα οικειοθελούς εξόδου αφορά στους εργαζόμενους των λιγνιτικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Αρκαδίας και όσοι ενταχθούν θα επιχορηγηθούν με 20.000 ευρώ, κι ενώ δικαιούνται αποζημίωσης 15.000 ευρώ. Η προϋπόθεση για συμμετοχή είναι οι εργαζόμενοι να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους ανεξάρτητα από το αν έχουν θεμελιώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Τιτλοποίηση

Η ΔΕΗ, επίσης, και σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται και για το πρώτο «πακέτο» τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της. Πρόκειται για λογαριασμούς ρεύματος με καθυστέρηση εξόφλησης έως και 60 ημέρες και με τη διαδικασία της τιτλοποίησης αναμένει έσοδα ύψους 200 εκ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι η δημόσια εταιρία θα είναι έτοιμη να διαθέσει το μικρό πακέτο προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλέτες της επιχείρησης δεν πρόκειται να αλλάξουν συμβατική σχέση με την τιτλοποίηση των λογαριασμών τους. Δηλαδή θα συνεχίζουν να χρωστούν στη δημόσια εταιρία, η οποία και θα συνεχίσει να διεκδικεί τις απαιτήσεις της από εκείνους.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.