Εορδαία: Επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το Σουηδικό εργοστάσιο στη Βλάστη

3 Ιουνίου 2020
13:42
Κανένα σχόλιο

Να ανοίξουν  το  παλαιό σουηδικό εργοστάσιο ταπητουργίας στη Βλάστη επιδιώκουν Θεσσαλονικείς  επιχειρηματίες με καταγωγή από τη γραφική κοινότητα  της Εορδαίας και ήδη οι συζητήσεις τόσο με την Κοινότητα όσο και με το Δήμο βρίσκονται σε εξέλιξη, με την προοπτική να λειτουργήσει είτε ως Μουσείο είτε ως βιοτεχνικός χώρος με επικρατέστερη την πρώτη εκδοχή.

Το εργοστάσιο έστησε το 1963 η Σουηδική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ι Μ με υλικά και εργάτες από τη μακρινή χώρα και δύο χρόνια αργότερα οι γυναίκες της Βλάστης που γνώριζαν την τέχνη της υφαντικής αλλά μυήθηκαν σε πιο σύγχρονες τεχνικές μπήκαν στη διαδικασία παραγωγής κατασκευάζοντας εξαιρετικά προϊόντα (κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, ρούχα κ. α) ενισχύοντας παράλληλα το οικογενειακό εισόδημα τους, και την τοπική οικονομία. Το 1988 η Εταιρεία έκρινε ότι έκλεισε ο κύκλος της δραστηριότητας της και απέσυρε τους εθελοντές και εθελόντριες της  συνέπεια του οποίου ήταν  το εργοστάσιο, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, να κλείσει. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή προέβη στην επισκευή των χώρων όπου ακόμη και σήμερα παραμένουν οι αργαλειοί καθώς και αρκετά υφαντά, για να προκύψει, ύστερα από τριάντα δύο  χρόνια, ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για την αξιοποίηση του. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βλάστης Γιάννης Τζιούμαρης οι συζητήσεις ξεκίνησαν πριν από τέσσερις μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του Καλοκαιριού ώστε στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί η μορφή επαναλειτουργίας του Σουηδικού Εργοστασίου

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.