Η Πλατεία Ομόνοιας διαμορφώθηκε από το 1834 μέχρι σήμερα 12 φορές, με αντίστοιχες μελέτες επώνυμων αρχιτεκτόνων. Στις μελέτες που είδαν την πραγματοποίησή τους θα πρέπει να προσθέσουμε και δύο μελέτες που δεν πραγματοποιήθηκαν μεν, πληρώθηκαν οι μελετητές δε . Για τις παραπάνω μελέτες και την υλοποίησή τους δαπανήθηκαν εκατομμύρια δραχμές και τώρα ευρώ . «Επέβλεπαν» βέβαια (!) διαχρονικά Βασιλείς, Πρόεδροι, Κυβερνήσεις και Αυτοδιοίκηση.
Ως απλοί πολίτες δεν καταλάβαμε ακόμα πώς σκέφτονταν και πώς λειτούργησαν όλες αυτές οι εξουσίες, ποια ανάγκη οδηγεί στη συνεχή διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου τόσες πολλές φορές ξοδεύοντας ένα «κάρο» εκατομμύρια. Εν τέλει έγινε απόσβεση γι’ αυτή την επένδυση του καλλωπισμού και της κυκλοφοριακής διαμόρφωσης του ιδίου χώρου επί δύο αιώνες τώρα; Και κάτι ακόμη. Ο Παρθενώνας που κτίστηκε τον χρυσούν αιώνα του Περικλή, πριν 2.500 χρόνια δηλαδή, από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο, Καλλικράτη και Φειδία, πόσες φορές αλήθεια άλλαξε και πόσα χρήματα δαπανήθηκαν;
Ρωτήσαμε ένα παιδί του Δημοτικού Σχολείου να μας λύσει την απορία μας. Μας είπε τα εξής: «Θεία Φωτεινή και θείο Μάκη, για τον Παρθενώνα δεν ξέρω γιατί δεν ξέρω τον υπολογισμό των νομισμάτων εκείνης της Εποχής (άλλωστε εσείς οι μεγάλοι και η δασκάλα μας, λέτε ,ότι ακόμη δεν βρέθηκε μέθοδος για να υπολογισθεί Η ΑΞΙΑ του), αλλά με πρόχειρες αριθμητικές πράξεις (πρόσθεσης, αφαίρεσης, διαίρεσης και πολλαπλασιασμού) και με την βοήθεια της πληροφορικής, που έμαθα τώρα τελευταία στον υπολογιστή μου, κατάλαβα ότι τα χρήματα των διαμορφώσεων της Πλατείας Ομόνοιας θα μπορούσαν να καλύψουν τουλάχιστον τις κτιριακές ανάγκες των Σχολείων όλου του Ελληνικού έθνους εντός και εκτός της Χώρας.» Λέτε να έχει δίκιο ο μαθητής;
Επομένως στην ερώτηση μας τι σχέση έχει η Πλατεία Ομόνοιας, η Ακρόπολη και τα Σχολεία απάντησε έξυπνα ο αξιέπαινος μαθητής και μένει να δούμε πώς συνδέεται και η Δυτική Μακεδονία:
Πριν μερικούς μήνες ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, διακήρυξε την λήξη της μονοκαλλιέργειας του Λιγνίτη στην Δυτική Μακεδονία . Έτσι γίναμε και εμείς παγκόσμια γνωστοί ως Περιοχή, όπως ο Ελληνικός Πολιτισμός, η Ομόνοια και ο Παρθενώνας. Στη συνέχεια όρισε Συντονιστή το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ενέργειας με έδρα την Αθήνα για να διαχειριστεί και συντονίσει την Ανάπτυξη και Πρόοδο της Δυτικής Μακεδονίας. Ο ορισθείς Συντονιστής , όπως διαβάζουμε στις ειδήσεις, κάλεσε την Αυτοδιοίκηση (την οποία απασχολούν, όπως φαίνεται, κάποια άμεσα και σοβαρά προβλήματα, όπως οι τηλεθερμάνσεις, το φυσικό αέριο, κλπ), για διαβουλεύσεις στην πλατεία Συντάγματος των Αθηνών .Στη συνεχεία αφικνείται οσονούπω στην Δ. Μακεδονία για συνέχιση των διαβουλεύσεων εκ του σύνεγγυς.
Μετά η Κεντρική εξουσία, που είναι συνέχεια των προηγούμενων από την πλατεία Συντάγματος επικουρούμενη και από την Πλατεία των Βρυξελλών (Grand Place), σε απόσταση από την Δυτική Μακεδονία 700 και 2500 χιλιόμετρα αντίστοιχα μένει να δούμε, να εμπιστευτούμε, να περιμένουμε, καθόσον αγωνιούμε, πως θα αντιμετωπίσει την Ανάπτυξη και την Πρόοδο της Περιοχής μας, με τα πολλά και τεράστια προβλήματα που αρχίζουν να συσσωρεύονται λόγω της λήξης της μονοκαλλιέργειας του Λιγνίτη στην Δυτική Μακεδονία.
Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι η Περιοχή μας επί 70 χρόνια κατάφερε να δώσει ηλεκτρική ενέργεια και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελληνικής Επικράτειας και να συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόοδο και την ανάπτυξη της με ακριβό τίμημα τα περιβαλλοντικά λόγω ρύπανσης προβλήματα κι οι εξ αυτών οδυνηρές συνέπειες στους ανθρώπους, που διαβιούμε εδώ . Παράλληλα καθιστούμε σαφές το επιτεινόμενο πρόβλημα της ανεργίας καθώς θα προστεθούν άλλοι 25.000 πολίτες.
Άρχοντες της Κεντρικής εξουσίας (Αθηνών και Βρυξελών) και άρχοντες της Τοπικής εξουσίας: Για το μέλλον ενός πρώην Ορυχείου ,σύμφωνα με τα Διεθνή πρωτόκολλα, τον πρώτο λόγο έχει η Τοπική Κοινωνία και εάν δεν την ρωτούν ή την ρωτούν εκ των υστέρων και προσχηματικά, είναι αντιδεοντολογικό. Και είναι αντιδεοντολογικό, επειδή το να διαχειρίζονται μ’ αυτόν τον τρόπον, ως αιρετοί, θέματα τόσο άμεσα συσχετιζόμενα με την τύχη των τοπικών κοινωνιών, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη την καταγεγραμμένη εμπειρία αυτών των τοπικών κοινωνιών, δεν συνάδει η ιδιότητά τους αυτή των αιρετών, που έτσι ή αλλιώς προέρχεται από την τοπική κοινωνία με έναν και μοναδικό σκοπό να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Για το λόγο αυτό δεν δικαιούνται να την αγνοούν. Το πρόσχημα των διαβουλεύσεων, με τους πολίτες μετά από μερικούς μήνες, όπως ισχυρίζεται η Κεντρική εξουσία και ενώ ήδη γράφονται εκθέσεις ιδεών για την ανάπτυξη, υπογράφονται έργα, και οι Τοπικοί άρχοντες δηλώνουν ότι παίρνουν κάποιες υποσχέσεις, μας θυμίζει λίγο του Ομήρου το «Φοβοῦ τοὺς Δαναοὺς καὶ δῶρα φέροντας».?????, επειδή όλα αυτά καταγράφονται και ίσως υλοποιηθούν χωρίς όμως να προηγηθούν μελέτες ολοκληρωμένες για όλα τα ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΧΩΡΩΝ (όπως για τα πρώην Ορυχεία, τους πρώην ΑΗΣ, τις τεχνητές Λίμνες κλπ).
Προκειμένου το έργο που έχετε αναλάβει να εμπλουτιστεί με πραγματοποιήσιμες προτάσεις για το τόσο χιλιοειπωμένο καλό του τόπου ,που σημειωτέον μέχρι στιγμής δεν το βλέπουμε, σας παραπέμπουμε στις εργασίες απλών πολιτών ,που καταγράφηκαν όχι με στόχο το προσωπικό κέρδος, αλλά το ωφέλιμο κέρδος του τόπου, αφού προηγουμένως ξοδεύτηκαν πολλές ώρες εργασίας μελέτης των αναγκών των ανθρώπων , των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας προτάσεις σχεδιασμού που να αναδεικνύουν τις δυνατότητες της Περιοχής μας για ένα μέλλον ευοίωνο και που τις έχουμε δημοσιεύσει όλες στα ΜΜΕ (βλέπε και Ιστοσελίδα : Η Πολιτεία της Ουτοπίας)
και τις οποίες τεκμηριωμένα καταγράφουμε, εδώ και 20 χρόνια σχετικές με το πως πρέπει να αντιμετωπισθεί η Μεταλιγνιτική Εποχή στην Δυτική Μακεδονία.
Στις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιευθούν δύο ακόμη εργασίας μας:
1η : Μεταλιγνιτική Εποχή στην Δυτική Μακεδονία, με στόχο την Πράσινη ανάπτυξη.
Στους αποδέκτες ήδη διαβιβάσθηκε : -Κύριο Frans Timmermans (Εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία)
-Κυρία Elisa Ferreira (Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων)
Και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η εργασία μας :
2η : -Μεταλιγνιτική Εποχή: Προτάσεις για την άμεση ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας . Συμμετέχουν : Δύο νέα Νομικά Πρόσωπα, δύο νέα Εργοτάξια, Δύο συλλογικές εισηγήσεις- προτάσεις των τοπικών Φορέων, ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. (2+2+2+1)
-Η διαχρονική πορεία της ΔΕΗ , των εργαζομένων και ειδικά των κατοίκων των όμορων δήμων και γενικά της Δυτικής Μακεδονίας στα Ορυχεία, στα Εργοτάξια , στα Εργοστάσια,.
Τις παραπάνω εργασίες μας μαζί με όλες τις εργασίες που έχουμε δημοσιεύσει και τοποθετήσει στην Ιστοσελίδα μας, θα τις χρησιμοποιήσουμε στην διαβούλευση με τους συμπολίτες μας αλλά και με τις αρμόδιες Τοπικές και Κεντρικές εξουσίες (Αθηνών και Βρυξελών).
Αγαπητοί συμπολίτες μας , αφήνουμε να κάνετε εσείς τις συγκρίσεις και να δώσετε εσείς τις απαντήσεις στα ερωτήματα του τίτλου της παρούσης ανοιχτής επιστολής . Και σημειώνουμε ότι το μέλλον αυτής της Περιοχής είναι δικό μας πρόβλημα και πρέπει συλλογικά να το μεταφέρουμε στις Κεντρικές Εξουσίες με τεκμηριώσεις. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Θωμάς Γκατζόφλιας
Φωτεινή Χατζάρα
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ
-Υπουργό Ανάπτυξης κ Επενδύσεων κύριο Γεωργιάδη Άδωνη
-Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Χατζηδάκη Κωνσταντίνο
-Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Μπακογιάννη Κωνσταντίνος
-Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού Δυτικής Μακεδονίας
-ΜΜΕ