Καλή «επιτυχία»! (Γράφει ο Δημήτριος Ζανδές – Φιλόλογος)

13 Ιουνίου 2020
17:52
Η ετήσια φρενίτιδα οσονούπω ξεκινά…
77.970 θέσεις εν συνόλω αποζητούν οι φετινοί υποψήφιοι αλλά οι περιζήτητες θέσεις είναι παρασάγγας λιγότερες.
Άκου λοιπόν τι εστί επιτυχία κατά την ταπεινότητα μου:
-Όταν ήμουν έξι (6), επιτυχία ήταν για ‘μενα να ξεχύνομαι στους δρόμους για όσο το δυνατόν περισσότερες βόλτες με τον παππού.
-Στα δέκα (10), επιτυχία ήταν να γυρίσω από το παιχνίδι που στήναμε στη γειτονιά, νικητής και ματωμένος.
-Κλείνοντας τα δεκαεπτά (17), επιτυχία ήταν να περάσω στη πρώτη σχολή προτίμησης μου. Για μένα, τους γονείς και το «στόμα» της γειτόνισσας…
-Στη μετεφηβεία των είκοσι (20), επιτυχία ,για την αφεντιά μου, ήταν η δημοφιλία, στη σχολή, στη παρέα, στο «σεργιάνι» της ζωής.
– Στα είκοσι τρία (23) μου, έκανα μάθημα αφιλοκερδώς σε μια τοπική ΜΚΟ τρία παιδάκια από τη Γεωργία. Ήταν τα σπάργανα μιας «άλλης» επιτυχίας.
-Όταν έκλεισα τα είκοσι επτά (27), επιτυχία για εμένα ήταν να φέρω το κορίτσι στην πόλη μου και να καταστήσω μια οικογένεια αυτάρκη.
– Στα τριάντα μου (30), όταν μου ‘φεραν έξω από τα χειρουργεία έναν γαλανομάτη κύριο και «τα είπαμε» για πρώτη φορά οι δυο μας μέχρι να συνέλθει η μητέρα του αναφώνησα: «Αυτό είναι επιτυχία!». Αυτομάτως είπα επιτυχία είναι η υγεία και η μακροημέρευση αυτού του θαύματος.
– Στα τριάντα δύο (32) μου, δουλεύοντας 65-70 ώρες εβδομαδιαίως εκείνη τη χρονιά (χωρίς τις διορθώσεις στο σπίτι) έπαθα ένα μήνα πριν τις Πανελλαδικές μια βαριά υπερκόπωση και κατάλαβα ότι επιτυχία είναι να βάζω μέτρο και σε αυτό που ονόμαζα μέχρι πρότινος «επιτυχία».
– Οδεύω στα τριάντα έξι (36) και χθες, μετά το πέρας των τηλεδιασκέψεων μου, βοήθησα τον γιό μου να σταθεί χωρίς βοηθητικές. Με συνεπήρε η επιτυχία του. Πήραμε τα ποδήλατα και κατευθυνθήκαμε στο πλησίον παρκάκι.
Με ρώτησε δεκατέσσερις φορές: «Τι είναι εκείνο; Γιατί αυτό; Πώς γίνεται να…;». Του απάντησα άλλες τόσες. Λίγος, αλλά ποιοτικός χρόνος.
Σκέφτηκα.
Αυτή ήταν η χθεσινή μου επιτυχία.
Μέσα σε μια σειρά σωστών ή λάθος επιλογών «επιτυχίας».
Ένα είναι σίγουρο. Η επιτυχία κινείται όπως και η ζωή. Αδιάλειπτα. Αδημονώ να με πάρει στη δίνη της επόμενης κίνησής της. Η επιτυχία συμβολίζεται, αποσυμβολίζεται και επανασυμβολίζεται από εσένα και εμένα τον ίδιο. Επιτυχία είναι η μερική αποδόμηση του πρότερου εαυτού σου και η αναζήτηση ενός μετέπειτα καλύτερου επαναπροσδιορισμού σου. Και αυτό είναι ίσως μια επιτυχία.
Επιτυχία είναι η υγεία σου, η αγάπη στη ζωή σου και οι λίγες μα σταθερές φιλίες.
Επιτυχία είναι μια εποικοδομητική κουβέντα. Επιτυχία είναι να κοιμάσαι το βράδυ με καθάρια συνείδηση.
Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και ο τρόπος που το κάνεις.
Σε αυτόν τον διαγωνισμό εργατικότητας και δεξιοτήτων δώσε τον καλύτερο εαυτό σου!
Επιτυχία θα είναι να αποτύχεις, αλλά αυτό να σηματοδοτήσει μια δυναμική επανεκκίνηση στόχων. Ξεκίνα με μια τελεία.
Επιτυχία θα είναι να επιτύχεις, όχι για να σε δει ο κόσμος στην κορυφή του λόφου, αλλά για να δεις τον κόσμο από την κορυφή του λόφου.
Ο διαγωνισμός αυτός σου εξασφαλίζει την είσοδο στον μαγικό κόσμο της απόκτησης δεξιοτήτων και όχι την επιτυχία αυτή καθεαυτή.
Το κλειδί αυτής θα σου αποκαλυφθεί στον πηγαιμό.
Μη βιάζεσαι!
Καλή σου επιτυχία!

Ένα σχόλιο

  • Οι πανελλαδικές είναι εντελώς λάθος και άνισο σύστημα, σαν να διαγωνίζονται μια μαϊμου με έναν ελέφαντα στο σκαρφάλωμα δέντρων. Έχετε δει σε πολλές χώρες να μη πηγαίνουν στο σχολείο και να πληρώνουν φροντιστήρια;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.