Κλειδί το υδρογόνο για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση – Στις 8 Ιουλίου παρουσιάζεται η ευρωπαϊκή στρατηγική

20 Ιούνιος 2020
14:09

Τον κεντρικό ρόλο του υδρογόνου στη ευρωπαϊκή στρατηγική ενεργειακής μετάβασης, όπως αποτυπώνεται στις “σελίδες” του green deal, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, κατά την ομιλία της την Πέμπτη στο Παγκόσμιο Φόρουμ Υδρογόνου 2020.

“Το υδρογόνο είναι ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι του πάζλ που λείπει για την ώρα και μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε σε μεγαλύτερο βάθος και εύρος την απανθρακοποίηση με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες”, ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τομέας ηλεκτροπαραγωγής απανθρακοποιείται με ταχείς ρυθμούς και μέχρι το 2030 υπολογίζεται πως το 76% της ενέργειας θα προέρχεται από πηγές με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (54.8%) και πυρηνικά (21.1%). Μέχρι το 2050, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας της ένωσης αναμένεται να είναι πλήρως απανθρακοποιημένη με περισσότερο από 80% να προέρχεται από τις ΑΠΕ, γεγονός που τονίζει με εμφατικό τρόπο την σημασία των τεχνολογιών υδρογόνου τόσο συνολικά στην οικονομία όσο και ειδικότερα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες που γεννά η περίοδος της ενεργειακής μετάβασης, η Κομισιόν επιταχύνει τις εργασίες της, ώστε στις 8 Ιούλη να παρουσιάσει την στρατηγική της για το υδρογόνο. Κεντρικοί άξονες αυτής θα είναι η στρατηγική για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος και μια εξειδικευμένη στρατηγική για θέματα υδρογόνου. Μάλιστα όπως επισήμανε, στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος, στο οποίο το υδρογόνο θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

Σήμερα το υδρογόνο χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία. “Αύριο το υδρογόνο μπορεί να απανθρακοποιήσει αυτές τις βιομηχανικές δραστηριότητες, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο καύσιμο για βαριές μεταφορές και τις αερομεταφορές, καθώς, επίσης, δύναται να υποκαταστήσει τον άνθρακα στη βιομηχανία σιδήρου”.

Η προσοχή της Κομισιόν για την χάραξη της ανάλογης στρατηγικής εστιάζει σε 4 βασικούς άξονες-περιοχές:

Ενεργοποίηση ενός κύκλου αυξημένης προμήθειας και ζήτησης υδρογόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ενίσχυση της ζήτησης στη τελική χρήση, όπως είναι οι βιομηχανικές εφαρμογές και οι μεταφορές, επενδύοντας στην ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρόλυσης μεγαλύτερης κλίμακας και δυναμικότητας. Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και η επιδίωξη μείωσηςτου κόστους για το καθαρό υδρογόνο ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό. Προς εξυπηρέτηση των παραπάνω, θα χρειαστεί περισσότερη και φθηνότερη ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς και μια αποτελεσματική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο σκεπτικό της Κομισιόν βρίσκεται η πρώθηση μιας Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο (Clean Hydrogen Alliance). Στόχος ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι: επενδυτές, κυβερνητικές αρχές, η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, καθώς και η βιομηχανία.

Δεύτερον η ανάγκη ενός ρυθμιστικού πλαισίου. Βασική επιδίωξη είναι η διαμόρφωση μιας ανοικτής και ανταγωνιστικής αγοράς με ανεμπόδιστο διασυνοριακό εμπόριο και υποδομές για την μεταφορά του υδρογόνου όπου χρειάζεται. Αυτό μπορεί να σημαίνει την ανάγκη αναβάθμισης ή επαναχρησιμοποίησης μερικών από τις υφιστάμενες υποδομές φυσικού αερίου, γεγονός που θα αποτρέψει τον αποκλεισμό υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων.

Τρίτον, έρευνα και ανάπτυξη. Χρειάζεται η ανάπτυξη τεχνολογιών ηλεκτρόλυσης μεγάλης κλίμακας προκειμένου να υποστηρίξουν το εν λόγω εγχείρημα. Σύμφωνα με την επίτροπο Ενέργειας, πιλοτικά έργα συνολικής ισχύος 20 MW βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως χρειάζονται πολύ μεγαλύτερα μεγέθη δυναμικότητας, της τάξης των γιγαβάτ σε μονάδες ηλεκτρόλυσης, καθώς και πρωτοβουλίες για την πρώθηση έρευνας στο κομμάτι των κυψελών καυσίμου και της αποθήκευσης.

Ως τελευταία περιοχή δράσης ανέφερε την διεθνή συνεργασία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει σήμερα το 58% της ενέργειας που χρειάζεται και επομένως είναι ανάγκη να προχωρήσουν συνέργειες τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η αριθμός των χωρών που συμμετέχουν στο Διεθνές Συμβούλιο Υδρογόνου (International Hydrogen Council έχει υπερτετραπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

energypress.gr

8 σχόλια

  • ΣΕ ΕΠΊΠΕΔΟ Ε.Ε.Ο ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚ/ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΑΝΘΡΑΚΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ 2030. ΕΝΩ ΕΜΕΊΣ ΠΡΟΤΩΠΟΡΟΙ ΤΟ 2023.ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΎΣΗ.

  • Εμείς καίμε λιγνίτη πολύ φτωχό, χώμα, 1000 θερμίδες με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλές εκπομπές co2 και με αντίστοιχα προστιμα, ενώ οι άνθρακες της Γερμανίας είναι εξαπλασιας θερμογονου δυναμης, με λιγότερες εκπομπές co2 και υψηλότερο βαθμό απόδοσης . Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα .

  • Ειναι η μονη φορα που η ελλαδα κανει το σωστο πολυ νωριτερα απο αλλες ευρωπαικες χωρες. Συνηθως ειμαστε απο τους τελευταιους!!!!!

    • θα το δεις σε λιγο καιρο αφου ειναι το σωστο,να μενεις σε μια πολη χωρις εργασια,γιατι ειναι μια αλυσιδα ολα.αν ειναι το σωστο οτι θα μεινουν ανεργοι χιλιαδες στους ηδη ανεργους οκ.να δω τι δουλεια θα κανεις οταν το 80 τοις εκατο στις πολεις μας ειναι απο τη δεη.θα μεινει καμια καφετερια στο κεντρο να πινεις τον καφε σου μονος αντε με 2-5 ατομα ακομα και δυστυχια απο την ανεργεια.

  • σε λιγα χρονακια οι πολεις μας θα ειναι φαντασματα,δεν θα υπαρχει ουτε το 20% των καταατηματων,καφε ρουχισμος γενικα ολα ολα.η δεη εχει πλεον κερδη εδω και μηνες εκατομμυρια καθε μηνα με τις αυξησεις και την μειωση του συντελεστη των υπαλληλων απο το 50 στο 20%.6 εκατομμ πελατες το μηνα απο 200 ευρω Μ.Ο ειναι 1 δις + το μηνα κερδος το μηνα και το χρονο 10-12 δις.οι μονιμοι θα παρουν συνταξη νωριτερα η θα απορροφηθουν αλλου.τα παιδια στους εργολαβους με 500 και 600 που εχουν οικογενειες και ειναι χιλιαδες τι θα απογινουν;η τηλεθερμανση ειναι σωτηρια ,απο 700 μ.ο το χρονο τα σπιτια θα θελουν 3000 για θερμανση με πετρελαιο.αν αυτα τα σχεδια τα ελεγε η νδ πριν τις εκλογες θα ετρωγε μαυρο.οποτε αφου κατα την αποψη καποιων ειναι το σωστο θα ειναι ολα καλα σε 3 χρονια με πολεις φαντασματα γιατι η κυβερνηση θελει να δωσει τα χρηματα σε ιδιωτες με φυσικο αεριο.σημερα εχει αυτη την τιμη αυριο θα εχει τη διπλασια σε εναν πολεμο στις χωρες που το παιρνουμε.ουτε μονιμος ειμαι ουτε δεητης αλλα εχω φιλους που εργαζονται για 500 το μηνα σε εργολαβους με παιδια και οικογενειες.αφου λοιπον ειναι το σωστο για καποιους θα το δουν σε 3 χρονια που δεν θα υπαρχει ζωη εδω,δεν θα υπαρχει εμποριο δεν θα υπαρχει τιποτα .ολα αλυσιδα ειναι.να τους δω αυτους που ειναι σωστο ολο αυτο να εχουν σπιτια αγορασμενα η με δανεια χωρις να εχουν να δωσουν δοσεις να τα χασουν τα σπιτια τους.και αυτοι που δεν εχουν δανεια θα τα χαιρονται τα σπιτια τους σε πολεις φαντασματα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι